13 април 2013 г.
Брускети с козе сирене и добавки разни в картинки
Или кростини, или препечени филийки с нещо си.
Както и да се нарекат - чудесни са за закуска, като предястие, или направо като лека вечеря.
Лека, лека... колко да е лека? Ако не прекалиш с количеството, може и да е лека.
А брускети и сандвичи доказано обичаме всякакви. Но "топли". На скара, или в тостер запечени - няма значение.
Покрай дегустацията на прясното козе сирене на Жоси се зачудих в какво да го вложа, но оказа се - така, натурално, най-много се харесва на ПоловинЪт. А неговото мнение е много ценно за мен :) Като на главен и старши дегустатор.
Дори препечените филии прие (иначе ги недолюбва). Но пък на запечени, намазани с масло и чесън, или поръсени със зехтин филии, кой би устоял?
Първият вид брускети - със задушени гъби в масло; с пресен лук и копър.
Аз пък гъбите недолюбвам, но така - много ми харесаха.
Франзела или друг пухкав хляб се нарязва, запича, намазва с масло или зехтин и натрива със скилидка чесън (или в зехтина се счукват 1-2 скилидки чесън)
След това гарнират по желание:
Гъбите се нарязват, не се мият (освен, ако не са много мръсни) , а само почистват и задушават в малко масло. Към края се посоляват, прибавя нарязана зелената част на пресен лук, а след като се отместят от котлона - поръсват с копър и черен пипер.
Просто сварени яйца, маслини, домат и меко сирене - прясното козе сирене на Жоси - с много нежен вкус. Много биха им подхождали маринованите в цвекло яйца, но кой да се сети тогава.
Маслини асорти, шунка и домат. Или някакъв там колбас. И щипка риган. На тези най-много им прилегна основата от франзела, която беше намазана с чесновия зехтин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ей такова мога цял живот да хапвам, Пепи! Много свежичко и леко!
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер!
А на теб хубава и спорна нова седмица, Зори!
ИзтриванеСтрахотни са, Пепи! Искам от всички да опитам...
ОтговорИзтриванеДърпай една, Еви :) В момента пак правя :)
ИзтриванеПепи, чудни брускети си приготвила, цяла гама!
ОтговорИзтриванеНо имам едно питане - защо да не се мият гъбите? Аз по принцип ги мия първо в пликче със студена вода и малко брашно. След това изплаквам обилно и имам измити добре и ненаранени гъбки.
Поздрави!
Защото поемат много вода, Гери. Заради която после гъбите се готвят поне два пъти повече. А на тях не им трябва много. Когато са така, нарязани на тънки филийки - се задушават за 6-8 мин. Те така или иначе пак си пускат водата, не са суха материя. Затова - ако са пресни и чисти - само избърсване с кухненска хартия или четка. Не случайно кухненската гъба е кръстена на тях :)
ИзтриванеАко пък са големи и отворени - беля им шапчицата.
Понякога обаче и аз ги мия - когато ще ги прибавям в разни хапки, вместо да доливам вода, за да задушавам още малко месото - измивам ги, точно по начина с брашното, защото за готвене предпочитам мънички, дребни гъби, които е абсурдно да мия една по една.
Хубава и спорна седмица и на теб!
Пепи, толкова са весели тези брускети! Сигурно са прекрасни за лека вечея, а и не само...
ОтговорИзтриванеОбяснението за обработването на гъбите без миене (от отговора на предния коментар)ми беше много полезна и на мен. Мерси!
Хубава вечер и лека седмица от утре!
Много вкусни, свежи и цветни брускети! Не бих отказала!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Пепи, разкошни брускети! И на мен вкусът на сиренцето ми харесва така, натурално! Много е леко и свежо, а тези красиви хапки, така възбуждат сетивата. Поздрави, Пепи и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеСтрахотни брускетки,бих прекалила с тях! Поздравления,Пепи!
ОтговорИзтриванеПеп, всички са страхотни!И ние обичаме сурови гъби и брускети! Струва ми се, че ако не свършат на масата не мога да спра да ям...:))
ОтговорИзтриванеКак обичааам брускети! А пък твоите колко са съблазнителниии... Вариантът с гъбите е много добра идея!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви дами, че наминахте на брускети :)
ОтговорИзтриванеМай всички можем да прекалим с тях :))
Хубава вечер на вас!
О, тези брускети ги видях на едно друго място.
ОтговорИзтриванеЧудни са, Пепи!
Не съм закусила още и едва издържам на гледката :)
Я виж какво ще изровиш от хладилника, Даре :))
Изтриване