Вече съм била гост в
няколко блога и не мога да не си призная, че всеки път се чувствам поласкана. Но и притеснена, с
какво аджеба ще гостувам. Всъщност може с всяка приготвена и нова за мен
рецепта, ама си имам принципи трябва да е мръвка. Ако гостувам с нещо постно, или
сладкиш, значи са сбъркали поканения човек. Т.е. мен.
И обикновеното забавям гостуването.
Така се
случи и с поканата на Виолета. Този път имаше и други
независещи от мен обстоятелства, заради които
минах през един апатичен-към-интернет-кулинарията период.
Какво мога да
кажа за Вили – запознахме се виртуално една вечер, докато се опитваше да си направи блог, покрай желанието да споделя
с пространството своите изпробвани и вкусни рецепти. И продължи да го води редовно своята Кулинарна авантюра и да изпълва с апетитни снимки на ястията, приготвени с любов за семейството и. Млада и енергична дама, с която споделяме една и съща страст – да
превръщаме престоя в кухнята във време
за забавление, докато готвим, вместо досадно задължение. Така и така се налага
да го правим
Стигнах до рецептата – една
кулинарна импровизация на Най-вкусния печен заек. Отдавна
планувана, но чакаща реализация. Много
ми се искаше да знам дали друго месо,
изпечено с адската смес ще стане така сочно и вкусно, като оня много, много
вкусен заек. Пробвах с малки парчета (големи пържоли), но подправките така
идваха в повече, затова този път заложих на големи парчета свинско месо. И тъй
като ще се пекат във фурната – задължително от бут, защото имат и малко
мазнина.
Ами получи се сега вече си имам и
Най-вкусното печено голямо парче свинско месо (добре де, 2 парчета са)
Благодаря за поканата и търпението, Вили!
Благодаря за поканата и търпението, Вили!
Ето и рецептата от гостуването за най-вкусното печено свинско месце
Продукти (за 6-7
порции):
2 парчета свинско месо, по около 700-800г (или едно цяло над
1.5 кг )
за „замазката” (адската смес )
50-60 мл соев сос
2 с.л. зехтин/олио
2-3 фино пасирани
скилидки чесън
2 с.л. червен пипер;
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 каф..л. сол (на вкус)
100 мл бяло вино
1 с.л. царевично нишесте
Приготвяне:
Приготвяне:
* Месото се подсушава се с кухненска хартия или с мека кърпа без власинки.
* Смесват се всички съставки за „замазката” – получава се
гъста каша.
* Парчета месо се намазват
с нея (по-лесно и чисто е с гърба на някоя лъжица).
* Готовите парчета се поставят едно до друго в плик за
печене.
* Оставят се за ~ 30 мин.
в хладилник.
* Фурната се загрява на 200*; в плика се прибавя внимателно виното (да не отмива
замазката) и се завързва.
* * Тавата се поставя
във фурната и пече на 200*, докато заври течността в плика – около 15 мин. ,
след което градусите се намаляват на 160* и пече около час и половина.
* След като се извади тавата, плика се срязва отгоре,
внимателно се избутва месото и соса в тавата и връща във фурната за още 6-7
мин.
* Нишестето (или препечено брашно) се размива в малко вода и прибавя към соса, за да го уплътни.
* Нишестето (или препечено брашно) се размива в малко вода и прибавя към соса, за да го уплътни.
* Тавата се връща във фурната за още 5 мин. на 250*.
***Месото може да се сервира с печени зеленчуци в плик,
пюре, или гъби.
При мен гарнитурата беше от задушени ливадни печурки с масло
– покрай дъждовния сезон тази пролет си отядохме на такива гъби
А аз сърдечно благодаря, че я прие Пепи, месцето е станало просто разкош (непременно ще приложа и у дома рецептата). И да знаеш (и съм сигурна в това), пак ще се допитвам до теб :), блога ти е един богат извор от кулинарни творения и благодаря, че ги споделяш с всички! Усмихнат и слънчев ден Пепи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вили!
ИзтриванеЖестоко печено:) И чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеи е свинско. Метни едно в плика и вечерята е готова :)
ИзтриванеБожествено!
ОтговорИзтриванеАко трябва да се изразя леко жаргонно :Трепач!
Радвам се, че го сподели,а и открих ново виртуално местенце!
Прегръдка, Пеп!
Вярно, Дани, трепач е. Надявам се и блога на Вили си разледала и харесала вече :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Пепи, да ахкам ли, да охкам ли, да се облизвам ли, не знам! Щом са две парчетата трябва да е останало поне малко месце и за мен:) Добра гостенка си ти, винаги се представяш на ниво, с вкусни рецепти и неустоими снимки! Прекрасна нова седмица и на двете ви! * Мерси за представянето на новото за мен виртуално и вкусно местенце!
ОтговорИзтриванеИ двете, Кате, и двете :) Пък направи едно такова месце, със сигурност ще ви хареса :)
ИзтриванеПрекрасна седмица и на теб да е!
Фантазия е това печено! Нямаш равна!
ОтговорИзтриваненали :))
ИзтриванеУникална си, Пеп! При вида на това великолепно печено месо мога само да се поклоня и сваля шапка. Браво, мила! Поздравления за поканата от Вили и невероятното ти гостуване. Прегръдки и за двете! :)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Еви! Прегръдка и за теб и хубава вечер!
ИзтриванеПепи, типично в твой стил, нямаш равна в това! Прекрасно изглежда! Заек не ям, ама свинското няма да подмина. ;)
ОтговорИзтриванеИ честито гостуване, още много радоси ти желая. Хубава вечер!
Гери, всяко месо ще стане така приготвено, щом и заека и свинското стават.
ИзтриванеХубава вечер и на теб!
Пепи, това месенце изглежда божественно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Аурелия! при теб месцата също са много апетитни!
ИзтриванеПепи, наистина просто нямаш равна! Великолепно е печеното! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеблагодаря, че се отбиваш и тук, Радост!
ИзтриванеПепи,поздравления за поредната указана чест да бъдеш гост!
ОтговорИзтриванеНесъмнено си ценен гост за всеки блог и как иначе при толкова великолепни рецепти!
Месцето е отново шедьовър!Пишеш,че се отстранява сланината,а покриваш ли го с нея преди печенето,не можах да разбера каква е точно ролята й в процеса?
Прегръдка и хубава сряда да ти е,мила!
Който спи и пише, така му се получава. Благодаря ти, че ме четеш наред, Роси :) та си коригирах грешката. Месото си имаше тънка част мазно от едната страна и не му трябваше сланинка.
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Е, как да му устоиш! Май вече малко ми е топло, но то пак ще застудее след някой и друг месец ... Ще си запазя идеята :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеПри нас върви целогодишно, Албенка :) Пък и пролетта ни е хладна, дъждовна...
ИзтриванеА, със свинско може! За заека е спорно :)
ОтговорИзтриванеда, за вас задължително свинско :)
ИзтриванеМесна кралица си ми ти, Пеп! Толкова апетитно изглежда, с такъв приятен цвят! Записвам си го :) Съвсем точен избор за гостуване, с автограф :) Поздрави за теб и Вили!
ОтговорИзтриванеРазкошно е това месце! Трудно може да му се устои и е добър повод за гостуване!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
С какво свинско е най- добре да се направи това - плешка, бут? Деси
ОтговорИзтриванебут или врат :) плешката ми харесва само за готвене.
ИзтриванеИзвинете, aз съм нaчинaещa в кухнятa и искaм дa попитaм месото кaк дa го печем- със или без вентилaтор?
ОтговорИзтриванеГорните градуси съм ги дала за печене без вентилатор - тъй като се пече на ниска Т*, няма нужда от вентилатора на печката. Но ако искате с вентилатор - посочените градуси - 20*.
ИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта.Няма зиме,няма лете - свинското е на почит.
ОтговорИзтриване:) нали? и при нас е така, макар да се старая да го огранича лятото, но не се получава всеки път :)
ИзтриванеЗдравейте! И поздрави за печеното :) Утре ще опитам да го приготвя, но имам въпрос... Тези пликове за печене не трябва ли да се пробупчат на няколко места преди да се сложат във фурната?! Аз не съм специялист :) но съм чела някъде.... Аз съм Соня :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Соня :)
ИзтриванеНе ги дупча пликовете. Нищо им няма, не гърмят. Като видя, че закъкри вътре, намалявам градусите.
Да се похваля - получи се мноооого добре и на вид и на вкус. Сосът от печенето е великолепен :) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоля :) Много се радвам, че сте харесали :) Аз днес подобно агнешко пък пекох :) Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеЛеле, душичка стана, топи се :)
ОтговорИзтриванеНали :) тъкмо сега му е сезона :) Опитайте и врат другия път, има рецепти и за него :)
ИзтриванеСкъпа Пепи,
ОтговорИзтриванеОГРОМНО благодаря за тази прекрасна рецепта, която ме изстреля на върха!!! Имахме гости и отново цялото меню беше по твои рецепти. Свеки остана с отворена уста, всички си изядоха пръстите… Благодаря за целия труд, който полагаш за блога си! Сигурна съм, че помагаш много на хора като мен, които искат да се научат да готвят вкусно! Целувки и Весели празници!!!
Браво на теб, Роза :) не е само до рецептата, ами и мерак си трябва. А ти явно приготвяш с любов за близките си хора и затова си облизват пръстите. Радвам се, че Ви допадат моите рецепти и са Ви полезни.
ИзтриванеВесели празници!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеДали би се получило в гювеч, вместо в плик?
Здравейте,
ИзтриванеЩе се получи, но под капака сложете и лист алуминиево фолио, да може да се задушава добре
Здравейте, какво е свинското месо от бут, плешка, врат и т.н.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, днес направих рецептата в Ninja Foodie. Готвих 4ч. на функция бавно готвене и след това на air fry за 10 минути. Соса сгъстих с малко брашънце и залях нарязаното месо. Направо се топи...
ОтговорИзтриванеБраво, в уредите забавно готвене много добре се получава месото.
Изтриване