Паста като паста, за която обикновено през зимата и пролетта използвам готов доматен сос, който съм си направила есента от хубавите слънчеви домати от градината на мама. Сега обаче BILLA ме провокираха да опитам техните розови домати, които от преди предложението у нас вече опитвахме и много ни харесват. Още повече това, че в асортимента на търговската верига влиза българска продукция - розовите домати са производство на Gimel - ферма за отглеждане на биозеленчуци.
Имайки предвид базата за сравнение с доматите от градината на мама, мога да кажа, че тези са не по-малко вкусни - месести са, сочни и сладки. Избрах да приготвя с тях две рецепти - в едната - пълнени домати с печено сирене, където доматите да останат в суров вид, а в другата - сготвени. Защото качеството на доматите си проличава най-добре, когато от тях се направи някакъв доматен сос - ако не се налага щипка захар за коригиране на киселиността на соса, значи са с перфектен вкус.
И ако се чудите дали да си купите пресни зеленчуци от Била, вместо от пазара - не се помайвайте - розовите домати са много, много вкусни и много по-добри от турско-гръцкия внос на пазара.
Необходими продукти (където вместо талиатели/талятелле може да си сварите всяка любима паста)
(за 3 порции)
~400 г кайма
1 голям патладжан
1 чушка
2-3 с.л. олио/зехтин
250 г паста талиатели ( 9 рулца)
~600 г домати ( розови, от градините на BILLA са тези)
шепа маслини без костилки
2-3 ск.чесън
сол на вкус
риган, босилек и пармезан за поръсване по желание
Приготвяне:
* Патладжанът се почиства (от дръжката и кората) и нарязва на дребни кубчета. Посолява се и се оставя за 30 мин. да с отцеди горчивината (по това време патладжаните са бедни на соланин, но все пак излиза малко черна вода).
* Тук е времето да поставим на котлона тенджера с 2 л вода и щипка сол да кипне за пастата. Когато заври поставяме топчетата талиатели да се варят според указаното на пакета време (през това време пък соса е готов)
* Измива се патладжана, подсушава се и заедно със ситно нарязаната чушка и каймата се запържват за 5-6 мин в мазнината. Подбира се по-голям тиган, тъй като накрая пастата се прехвърля при готовия сос.
* Доматите се настъргват на ситно ренде (може да се обелят и пасират).
* Прибавят се към задушената вече смес с каймата и оставя да се готви около 5-6 минути още на силен котлон - водата от соса се изпарява и той трябва да остане наполовина (рядък, не гъст сос) . Поръсва се с ригана и прибавят пасираните скилидки чесън и нарязаните маслини. Оставя се да къкри още 1-2 мин.
* Сварената паста се изважда с подходяща вилица (има специални за паста) или решетъчна лъжица и прехвърля в тигана при соса.
* Разбърква се внимателно за 1-2 мин да поеме пастата от соса и разпределя в чинии.
* Поръсва се с пармезана (може и кашкавал) и листа босилек и сервира. (горещата паста поема много бързо от аромата на босилека и не е нужно листата да се режат).
Пепи,пастата ти е божествена!Прекрасен ден ти желая:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Миленка, хубав да е и твоя ден :)
Изтриванефразата (може и кашкавал) си е чисто светотатство :)
ОтговорИзтриванеНе всеки обича по-острия вкус на пармезана. нищо, че е светотатство. Важно е да му е вкусно на човек.
ИзтриванеА пармезана се вижда, че е Лидълски :) какво да спомена? че бих предпочела да не е настърган?
И само с патлаждан, пак ще ми хареса. обичам го, обичам паста, тъй че....;)
ОтговорИзтриванеХубав ден, Пепчо!
ами той самия доматено патладжанен сос си е хубав :) със или без кайма.
ИзтриванеХубав и на теб, Мъхче!
И аз обичам подобна комбинация.,Пепи..
ОтговорИзтриванеА дали е с кашкавал или пармезан,за мен няма значение.
Хубав ден на теб!
ако питаш адашката си ЖулЕ - колкото повече кашкавал, толкова по-вкусно е.
ИзтриванеНе трябва да яде паста, ако не е с пармезан ли :)))
Пепи,страхотно вкусна паста си приготвила!Много ми допада комбинацията от продукти,със сигурност и доматките ще са допринесли за добрия резултат!Очаквам да видя какво друго има в градината на Била.
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и вкусна вечер да ви е,мила!
има краставици от същия производител :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубав ден да ти е, РОси!
Чудесна и апетитна паста! И за мен е все едно с кашкавал или пармезан, но твоята е страхотна! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПрекрасни! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Радост, Еви!
ИзтриванеПепи, голяма вкусотя си приготвила отново! :) Ама имам въпрос, защото ме заинтригува това с разпознаването на качествения домат. Захарта се слага за регулация, но как разбираме? Като опитваме още докато готвим или като не сме сложили захар, а после се появят киселини? Питам, защото второто ми се е случвало и не е приятно...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Докато се готвят, Гери. Слага се малко захар, или мед, за да убие киселината на доматите. А киселините се получават от много храни, дори понякога от преяждане :)
ИзтриванеКато го ядеш домата и на вкус трябва да го харесаш - да не ти киселее (към стипчавост), а да е приятен за небцето. Ранните оранжерийни в голямата си част са такива, но там се избират сортове, които издържат на пазара. Виж линка в "мамините домати" - търси такива, когато купуваш (още ги няма де, но поне през лятото)
Благодаря! :) Ние вкъщи също си гледаме зеленчуци, та уж знам кой е хубав, но не знаех как се определя това с вкуса. Мислех, че е някаква тайна относно захарта. ;) Ама Пепи ми я разкри. :)
ИзтриванеПоздрави, Пепи, и хубава вечер!
Гери, аз откакто се помня баба, мама... отглеждаха домати и готвеха. Веднъж обаче бяхме на гости на моя леля, която ни гости с доматена манджа, която запомних за винаги (другото не помня какво е било ) и татко я попита какъв сорт домати гледа, че манджата и никак не киселее (знаеш, че при готвенето с домати те си пускат киселината). Тогава леля спомена, че е сложила лъжичка захар. От тогава и у нас слагат почти винаги, особено ако са първите, ранни домати; аз също опитвам - ако трябва - слагам.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Чудесни предложения, Пепи! Имах удоволствието да опитам тези розови доматки и направо съм им фен, та вече често ще присъстват на трапезата ни. Та потвърждавам казаното от теб на 100 %. Много вкусни рецепти, и супер апетитни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, Кате :) А доматите са хубави, спор няма. Аз от месец купувам от там и от една ферма (пак розови) тук, нашенска. Друга работа са, намят общо с дървените гръцки и турски домати (че и от нашите оранжерии тук, преди да излязат слънчевите домати)
ИзтриванеЧудесна комбинация на соса за паста!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
лекинко се поизгуби соса в пастата, но така обичам - да я сложа нея в соса, че да се омешат :)
ИзтриванеГоляма вкусотия, Пепи!
ОтговорИзтриванебеше ,беше :)
ИзтриванеРазкошно изглежда пастата, Пепи! Розовите домати все за салата ги пазя, но безспорно, сосът с тях ще е много хубав. Тези от Била не съм пробвала, но ще дам и аз своя принос в подкрепа на българското, още повече, че ми се хапват вкусни доматки. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванедано вече си ги пробвала, Снежи :)
ИзтриванеДавай подкрепа а българското, пък от където ще да е :)