Нищо ново под слънцето, което ни се разсърди тези дни и не се показва :) Затова пък манджите у дома вървят към едни по-топли, по-плътни... със сосче и с месо, разбира се.
Тези пилешки хапки с гъби и сметанов сос са правени, правени.... десетки пъти у дома. Без зеленчуците, но разликата с тях става за сметка на количеството :) И се оказа, че със зеленчуци, младите хора у нас много ги харесват - за 10 дни ги правих 3 пъти Е, старшия любимец не опита нито веднъж. Той е до живот скаран със сметановите сосове, освен, ако не са с глиган.
И така - ето една страхотна манджа, която се приготвя толкова бързо, колкото и времето, за което я написах тук :) Но пък определено ще бъде полезна за човеците, с фамилия Стоев/а.
Продукти за 4 порции:
~600 г. пилешки гърди
1 пакет замразени зеленчуци (любими) ~ 400г
~300г гъби
2 с.л. едрозърнеста горчица
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
2 с.л. едрозърнеста горчица
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
~ 50-60 мл бяло вино
150 г топено сирене
300 мл течна готварска сметана 2 щипки естрагон (мащерка) и черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва (на ивици, или на хапки) и посолява.
* Поставя се в широк, голям тиган, заедно с олиото и виното и се готви, докато се изпари течността.
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби и замразените зеленчуци.
* Готви се под капак, докато се изпари водата от тях.
* Прибавя се топеното сирене, пасираните скилидки чесън, сметаната и горчицата и готви още 5-6 мин, докато сиренето се разтвори напълно в соса.
* Поръсва се с естрагона и черния пипер и отстранява от котлона.
300 мл течна готварска сметана 2 щипки естрагон (мащерка) и черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва (на ивици, или на хапки) и посолява.
* Поставя се в широк, голям тиган, заедно с олиото и виното и се готви, докато се изпари течността.
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби и замразените зеленчуци.
* Готви се под капак, докато се изпари водата от тях.
* Прибавя се топеното сирене, пасираните скилидки чесън, сметаната и горчицата и готви още 5-6 мин, докато сиренето се разтвори напълно в соса.
* Поръсва се с естрагона и черния пипер и отстранява от котлона.
Наистина много бързо! А колко е вкусно, хич не се съмнявам.
ОтговорИзтриванекато минат постите, да пробваш :)
ИзтриванеАххх, как искам да си топна едно залъче в този прелесно вкусен, ароматен и плътен сос..., много изкушаваща рецепта за душата!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи!
Вземай къшей хляб и заповядай, Таня :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица на теб!
Пепи ,моля да ми кажеш замразените зеленчуци от кои точно са , защото рядко попадам на хубави и по тази причина слагам пресни . Последно имам плачевен спомен от едни броколи -дето не приличаха нищо -само дръжки.
ОтговорИзтриванесобствено производство :)
ИзтриванеЦаревица - замразена купена - 1 шепа
грах замразен купен - 1 шепа
моркови - собственоръчно замразени от мен на кубчета и броколите също :) накъсани на розички и в торбичка. Вадя от всичко по малко. А съм купувала замразени зеленчуци с марка СВА - имат розички, но най-много 2-3. Дори и сега да си купиш от пазара, можеш да си замразиш за такива екстремни бързи вечери, защото човек не винаги има под ръка пресните зеленчуци сега през зимата.
Благодаря ! То и аз замразявам доста неща ,но помислих ,че е готов микс.
ОтговорИзтриванеПри мен проблема е ,че фризерната част на хладилника ми е малка и е почти пълна с какви ли не измишльотини замразени /някои дори и не ползвам - краставици за таратор ,бульони ,извара от някое пресечено мляко ,стъргана тиква и какво ли не още . На село имаме фризер голям и там правех ,но сега обикновено купувам пресни моркови ,царевица замразявах като садяхме млечна ,моркови нарязани ,но на ситно като за супа имам ,целина и магданоз и чушки в различна фаза на ситност и после забравям да ги ползвам и купувам от магазина пресни :D . Броколи купих замразени и имаше само клончена и наронени ситни зрънца от розички. Ще последвам съвета ти и ще си направя два -три пакета микс .
уфф с такива дребни и аз пълня фризера - мляко, което остава, извара, останали единични зеленчуци, нарязани да не ги изхвърлям :) или дребни парчета салами. Но обикновено веднъж в месеца вад явсичко от малката камера (тя е само за такива неща), правя ревизия и заминават на супа, на пица, или на гювече.
ИзтриванеУдобно е така да си направиш с микс, с каквито зеленчуци ти харесват повече.
Толково вкусно-у нас ще ометат чиниите,ако им го приготвя.Благодаря Пепче за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав декември
пробвай ги, Живе :) Може пък у вас на всички да се хареса :)
ИзтриванеХубав празничен месец и на теб!
Пепи, правя нещо подобно с готов микс зеленчуци от Лилд - много е вкусно!
ОтговорИзтриваненали знаеш, че имаме еднакви вкусове, Веси :)
ИзтриванеПепчо, да знаеш, че с едно око надничам само и пак ме изкушаваш силно! Чудесия е това. Отдели ми поне от зеленчуците, моля :))). Прекрасен декември, скъпа!
ОтговорИзтриванеза теб от всичко, Кате :)
ИзтриванеПепи,разтапяща гозбичка,мила!Е ,как може старшия ти любимец да не я уважи,жестоко сочна и вкусна е!Страхотни снимки си й спретнала,а и новото лого ми харесва!Фен съм на такива зеленчуково-пилешки ястия,пъстро,бързо и гарантирано апетитно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен ,другарче мило!
Ами ха де :) Не обича бели сосове. Освен пиле каша, кюфтета с бял сос и глиган със сметана. Всички други бели ги презира.
ИзтриванеА новото лого е дело на Стоев-младши :) от кога му се моля да направи :) най-после ме удостои с внимание.
Прегръдка и за теб и хубави почивни дни, мила Роси!
Ех, че хубава порцийка! Мляс:)
ОтговорИзтриванеНаздраве :)
ИзтриванеВкусно! Писах ти вече че правих нещо подобно, но при теб е мнооого по-богато и естествено вкусно! Облизвам се! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
С повечко материал, повечко да излезе, Ина :) пък и разнообразно, да има за всички по нещо :)
ИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни на теб!
Това ястие е много вкусно. Още повече, че има и броколи.
ОтговорИзтриванеХаресва ми и имам повод да го приготвя.
Поздрави и хубава седмица.
Ще се радвам да споделиш после, Ели :)
ИзтриванеБроколито :) у нас влезе трайно тази зима. Снощи и в огретен сложих. Харесва им.
Тази вечер тествах рецептата и съм очарована. Изключително лесна, бърза и мнооого вкусна :), а аз съм доста претенциозна. Поздравления и вече съм си набелязала и други рецепти, които скоро ще тествам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) щом претенциите са задоволени, удоволствието е и мое :)
ИзтриванеДобавих и кисели краставички!Уникално вкусно! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля :) да Ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Ужасна вкуснотия.Поради афинитета си към млечните продукти избягвах всичко що е с бял сос. :) Мноооого съм пропуснала. Винаги човек може да се поправи и установи колко е грешал. Определено ще повторя. Бързо и вкусно.
ОтговорИзтриванеВярно е, вкусът на човек се променя. Много се радвам, че сте преоткрили за себе си сметановите сосове.
ИзтриванеТова е рюбимота ни. Тази вечер ще го готвя пак. Шедьовър!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че Ви харесва :)
ИзтриванеТъй като купих едрозърнеста горчица на промоция и имах намерение да готвя пилешко филе със сметана, реших да потърся дали рецептата позволява да се добави горчица, но докато се преместя на компютъра забравих каква ми беше идеята и просто търсех рецепта за пиле със сметана във вашия блог, защото ви смятам за най-добра готвачка на домашна кухня в интернет, и видях в рецептата горчицата, което ме подсети каква беше целта на моето търсене, много се радвам на такива синхроничности, всичко най-добро ви желая и ви благодаря за хубавите рецепти!
ОтговорИзтриванеМного благодаря и аз за доверието и се радвам, че намирате това, което Ви трябва!
ОтговорИзтриванеА горчица може да си направите сама, в блога имам няколко рецепти за нея.