Шоколадовия крем е сигурно единствения, който харесваме у нас от всичките нишестяни кремчета :) Естествено, защото е обогатено с шоколад и масло Ето набързо рецептата му за 7 бр. купички (чашки, бурканчета за работа, или в каквото го сложите)
Продукти:
700+100 мл. прясно мляко
8 с.л. захар
4 пълни с.л. царевично нишесте (натурално)
2 с.л. какао (задължително с по- висок % :)
100 г черен шоколад (пак е добре да е с по-висок % от 55)
60 г масло
Приготвяне:
* Млякото (700мл) се кипва на котлона заедно със захарта.
* Нишестето и какаото се разбъркват в останалите 100мл хладко мляко и прибавят към врящото и се бърка, докато се сгъсти.
* Отмества се от котлона и се прибавят маслото и начупения шоколад. Отното се бърка, докато и те се разтопят в крема.
* Разсипва се в чашки, или купички и поръсва с ядки, или още шоколад по желание - тук е някакъв останал микс от карамелизирани кокосови стърготини и филирани бадеми.
Докато изстиват нишестяните кремове хващат коричка. Може да ги завиете със свежо фолио поотделно и така приберете в хладилник. Аз го правя на няколко кремчета, но тъй като обичам коричка :) на останалите не.
май и ние така с нишестените кремчета;) Ще взема да забъркам. Хубав ден, Пепчо!
ОтговорИзтриванепробвай, Мъхче, тук шоколадовата част надделява :)
ИзтриванеОх, у нас много обичат. А аз не обичам да правя...
ОтговорИзтриванеОстанаха ли ти?
Хех, щр останат...ама друг път :)
ОтговорИзтриванеОхо, голяма вкусотия, Пепи!
ОтговорИзтриванехайде ваканция идва, зарадвай децата :)
ИзтриванеПепи, това е същински шоколадов пудинг :) Със сигурност е страхотен и може да послужи и за приготвянето на вкусна бисквитена торта, мммм, размечтах се!!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така е, Танче :) ама капризите у дома не го харесват на торта пък, искат си сметаната в шоколада :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Обичам кремчета и защо ли не правя по-често, а се хвърлям на по-сложни и времеемки неща, ааа, ще се поправя, чудесно шоко кремче!
ОтговорИзтриванеами защото сме такива :) понякога нещо ново ни привлича и сме. Важното е да не забравяме и добрите стари любими :)
ИзтриванеПепи,опасна си,и време за десерт намери даже!
ОтговорИзтриванеСтрахотно кремче,най-много ми намига това в бурканчето!
А и отдавна не съм правила нишестяно кремче,добра идея даваш,благодаря!
Спорна,успешна и ползотворна седмица и ведър юни да ти е,другарче мое!Прегръдки!
Нали знаеш, че си носим храна за обяд, Роси :) и бурканчетата са много важни у нас :) да се напълнят.
ИзтриванеПрегръдки и за теб, мила и спорна седмица!
Значи от няколко дни преглеждам блог рола и странно защо не видях твоя публикация, е днес вече съм тук и то гледай каква прелест съм изтървала:))) Неустоими предложение! Пепи, изкусителка си и в сладки и солени предложения! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНе виждаш, защото са редки, Кате :) И съм пуснала, когато ти беше на онова лазурно моренце :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
И аз се подреждам, Пепи..., обичам шоколадов крем -
ОтговорИзтриванетвоят е разкошен и наистина шоколадовата част надделява.
Благодаря, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Черпя купичка, Диди! Нали знаеш, че шоколада при нас трябва да се усеща :)
ИзтриванеПоздрави и за теб и хубава нова седмица!
Такова кремче и аз уважавам и не бих пропуснала да се почерпя :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Даре!
ИзтриванеЗдравейте! Не съм подозирала, че мога да объркам нещо в приготвянето на този крем, но уви. Стана по-рядък, но предполагам лъжиците ми са по-малки и съответно нишестето е било по-малко в млякото. Интересното е обаче, защо шоколада не се разтвори хубаво, а остана на малки точици. Въпреки забележките се хареса много, но ми е интересно къде греша, за да може следващия път да е като Вашия. Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ралица :) За лъжиците - трябва да са малко с връх пълни, но зависи и от големината им. Ще ти кажа какво правя, когато не съм сигурна в количеството на млякото си (понякога на око прявя) - размивам малко повече нишесте, пр. за около 1л - 5 с.л. и наливам във врящото мляко малко по малко - когато се сгъсти достатъчно - спирам. Пробвай другия път така, защото лъжиците винаги са различни . Но си мисля, че може и от шоколада е, щом казваш, че е останал на бучици, защото шоколада и маслото също сгъстяват крема, когато изстине добре. Какъв шоколад използва? Ще се радвам да "разнищим" случая, за да може следавщият път да стане хубав и гладък.
Изтриване