16 юни 2015 г.
Чийзкейк с череши
Един жесток чийзкейк с череши :) трепач, според младия мъж, който тази пролет изяде толкова много чийз-сладкиши, колкото не сме яли у нас за 3 години. Последните обаче са винаги с доста дебел млечен слой и недоволни няма :) Е, може би аз, докато чистех черешите, но на мен бързо ми минава.
Продукти за много прилични 10 парчета
~ 230 г. какаови бисквити (Роден край с какао, големия пакет, все забравям да видя колко грама е точно )
100 г. едро смлени ядки (орехи, или лешник)
100 г. масло
1 яйце
За крема:
200 г. крема сирене (напоследък ползвам едно Лидълско - Goldesa, доста добра и на прилична цена, два пъти по-ниска от Филаделфията. )
200 мл. сладкарска течна сметана
200г гъсто цедено мляко, или заквасена сметана
2 белтъка с 2 с. л. пудра захар
и още 6 с.л. пудра захар (или на вкус)
1 ч.л. желатин (5г)
За заливката:
500 г череши
5 с.л. захар
1 ч.л. желатин (5г)
Приготвяне:
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават.
* В купа се смесват с ядките, мекото масло и яйцето и разбъркват, докато сместа стане на трохи.
* Дъното на форма за печене се покрива с хартия за печене, или както виждате йенската тава - намазва с масло, или напръсква със спрей за печене. .
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно.
* Пече се в предварително загрята на 180* фурна за 10 мин. Веднага се изважда и охлажда.
* В друга купа се разбиват белтъците с пудрата захар за 5-6 мин.
* Прибавят се крема сиренето и заквасената сметана/цеденото мляко и останалата пудра захар и бъркат толкова, колкото да се получи еднородна смес.
*Разбива се сладкарската сметана до твърди върхове.
* Прибавя се внимателно към млечната смес, разбърква се.
* През това време желатина се разтваря в малко студена вода (30-40мл) , докато набъбне, след което се загрява и прибавя към млечната смес. Обърква се много хубаво.
* Изсипва се върху изстиналата подложка и изравнява.
* Прибира се в хладилник за поне 2 часа, да изстине хубаво.
* Почистените череши се поставят в малка тенджерка, или касерола, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта. След завирането се варят 3-4 мин. и отстраняват от котлона. Тук по желание понякога се слага есенция :)
* Изчаква се да поизстине и се прибавя разтворения във вода и набъбнал желатин - по горния начин. А когато се охлади съвсем сместа и започне да се желира се разпределя върху готовия сладкиш и разпределя равномерно.
И пак се прибира в хладилника за 3-4 часа ако успеете да се абстрахирате от мисълта, че имате сладкиш в хладилника.
и още един летен вариант - в млечната смес няма белтъци. С белтъците е малко по-въздушна, но лятото яйцата в сурово състояние са опасни :) Желирания крем отгоре е от праскови и сини сливи - задушени със захар и малко желатин, за да стегне
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Абстрахирането е възможно само, ако съм подушила възглавницата,а чийзът паралелно е полегнал за нощна дрямка,иначе е трудна работа,Пепи :).Даже аз пак някак ще се стърпя,защото ще искам да го снимам (има си хас да не),а това ми е много мощна спирачка.Обаче останалите люде трябва да са в неведение,иначе ще се наложи да викам на помощ стражари . :)
ОтговорИзтриванеНай-после го показа този многократно дефилирал в последните два месеца чийз в пълен отчет и състав,а може и преди да си и да съм пропуснала ягодовия,пък уж все зорко следих.
Страхотен е......е много малко да се каже-уникален е и след малко отивам да си го сънувам сладко!
Прегръдка от мен и хубаво утре да ти е,мила!
Не, не, Роси, не съм го показвала в ягодов вариант. Но е същия, само дето заквасената сметана и цеденото мляко взаимо-заменям :) То не беше един не харесва печения крем, другия не харесва суровия блат... накрая в такъв вариант постигнахме компромис и вече така го правя :) Чакам с нетърпение хубавите, наши сочни кайсии. Миналата седмица купих, но доста твърдички бяха, не стават за сладкиш.
ИзтриванеА у нас затова голям го правя :) да има два дни всички на воля да си хапват от него :) не оставам на стража.
Прегърдка и за теб, мила и хубава сряда!
Пепиии... Имай милост, моляте! Направо ми се подкосиха краката пред този хубавец. Жесток чийзкейк, ама наистина! Бих си го яла даже и сама - та да си имам за повечко от два дни. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и да ви е сладко вкъщи!
моля те* (ух, явно наистина съм била гладна, че и празното място съм изяла) :)))
ИзтриванеСтрахотен е станал, Пепи!
ОтговорИзтриваненали :) Кървавочервен :)
ИзтриванеНеустоим, прекрасен, вкусен...Не бих отказа парче в никакъв случай. Прегръдка, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеЧерпя, Еви :) Давай чинийка :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Пепи, изглежда страхотно, единствената промяна, която бих направила е със суровите белтъци (заради алергия), но така хубаво са се стегли черешовите сокове, че е неустоимо!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Може да се правят промени, разбира се, Игличе :) Важно е само сезона на черешите да не пропускаме :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
Еее,ама Пепчо и аз съм доволна. Този полусезон само с череши още не съм яла и ето ти, веднага ме почерпи;)
ОтговорИзтриванеПоздравче!
Ето, Мъхче, давай. Докато все още има череши - направи си с тях :) Щото аз и да черпя - само очите ще са пълни :)
ИзтриванеПоздравче и за теб!
Аз пък не чаках и веднага го направих! Само суровите белтъци пропуснах, но и така е неустоим. Вкъщи човеците много го харесаха. Усмихнат четвъртък, Пепи!
ОтговорИзтриванеМоже, съгласна съм за белтъците :) Аз се радвам на домашни и винаги пресни, но когато ползвам по-стари, ги слагам на гореща водна баня, да си се готвят там, докато бъркам.
ИзтриванеДа ви е сладко!
Пепи, изглежда жестоко вкусен, направо е фантазия! Снимките и те изкушаващи и прелъстяващи! Поздрави, изкусителке!
ОтговорИзтриванеммм Кате, ще намеря за какво да заменя парченце сладкиш от твоите предложения :) Последните седмици бяха много морски и много апетитни!
ИзтриванеНаправо в 10-тката е това предложение, Пепи - чийзкейк и череши...,
ОтговорИзтриваневълшебна комбинация, разкошен вкус и страхотна визия.
Сърдечни поздрави, хубаво, усмихнато и щастливо лято!
благодаря ти, Дианка :) Наистина е много сочен и вкусен :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и на теб и хубав о лято!
След като няколко дни точих лиги пред снимките ти днес не издържах и в момента се охлажда в хладилника .
ОтговорИзтриванеИзглежда много добре не знам как ще дочакам да се стегне :)
Благодаря за рецептата
Сигурно вече сте го опитали :) Надявам се да ви е харесал поне толкова, колкото и на нас :)
ИзтриванеХубава нова седмица Под гъбката :)
Опитахме го и още как :) Много ни хареса !!! Благодаря за рецептата! Аз увеличих количествата ,за защото подозирах ,че няма да ни стигне. Така и се получи :)
ИзтриванеМного се радвам, Наталка :) Хубаво, че си се сетила да увеличиш дозата :)
ИзтриванеО, Пепи, размазах се пред монитора...копвам го веднага!
ОтговорИзтриванехайде, Веси :) Ще те следя да видим кога ще направиш :)
ИзтриванеО, нали знаеш - кога ще направя е едно, а кога ще покажа - съвсеееем друго:)), кЪДе Коледа може:)
Изтриванехахха Веси, да :) И като пуснеш по Коледа чийзкейк с череши, ще се чудя къде си ходила да береш сред зима череши ти.
ИзтриванеЗдравейте, не обичам да ползвам желатин, затова би ли могъл чийзкейка да се изпече? И, ако да - на колко градуса и за колко време:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви
Може да се изпече да, на ниски градуси и на водна баня. Като този http://pep-4o.blogspot.com/2015/03/blog-post_6.html
ИзтриванеИ го оставяте много хубаво да изстине (поне няколко часа), преди да сложите заливката.
При тази рецепта с печеният чийзкейк времето ми се вижда много, аз пека на около 160-70градуса за 40-50мин.
ИзтриванеПри първа възможност ще пробвам рецептата, че вкъщи скоро не съм правила чийзкейк:)
При мен е точно, а някои дами вече го направиха и са съгласни с времето :) зависи и от големината на формата, както и от фурната. Ако се опакова формата във фолио, да не пропуска вода също. Но щом печете на по-ниска и ви стига времето - направете го, както си знаете. Пък и винаги може да се пробва дали е готов, изпечен.
ИзтриванеТрепач не ами, човек може да ритне камбаната, докато гледа само снимките.
ОтговорИзтриванеМного, много обичам, но много рядко приготвям. Ако може наготово - най-добре :)
Оххх и аз бих се съгласила наготово... ама за сега не може :) Мен чака.
ИзтриванеНаправих го. Чудесен е, нападнаха го още преди да е стегнал. Благодаря за споделената рецепта! Цвета
ОтговорИзтриванеБраво! Да Ви е сладко!
ИзтриванеКакто се вижда и у нас понякога не изчакваме да стегне добре :)
Пепи, снощи го правих. Бисквитките бяха бели и пропуснах орехите и белтъците заради най-малкия човек, но за мен това е най-сполучливата рецепта за чийзкейк, която съм правила. Благодаря!
ОтговорИзтриванеВидяхго, Стаси, много е апетитен!
ИзтриванеДа ви е сладко!