Вече има хубави патладжани на пазара, които не са твърди като камък, а месото им е "благо", както казва майне либен, тих противник на патладжаните. За сметка на него, младите хора много харесаха рулцата и за три дни ги правих два пъти. Е, първия път експериментално, в една малка тавичка :) Вярна на себе си, да си помагам от предната вечер за следващата, за вечеря, си подготвих лентите патладжан предния ден, като ги изпекох и прибрах в хладилника. Много удобно за забързани хора, защото плънката се прави за минутки; ако патладжаните са големи (респ. и лентите са големи), рулцата се завиват бързо. А соса се прави с две натискания на копчето на пасатора.
Ние, готвещите хора, които създаваме хубави неща :) за ядене и пиене, сме изключително мили хора. Като цяло, работата с храна и вино изкарва наяве по-добрата страна от човешката природа. И сме много доволни, когато не само дадено ястие се оцени подобаващо, ами се прояви и интерес към неговото приготвяне. Колкото и да сме уморени в края на деня, очите ни се усмихват щастливо и започваме да обясняваме как сме го приготвили, все едно питащата страна а-ха ще стане и ще го забърка в момента. Но пък насладата от вкусването на всяка хапка на тези патладжанени рулца, е заразна и докато милото се чудеше обича, или не обича патладжани, ние с младите хора се срещнахме по средата на тавичката.
Продукти за 4 порции:
2 големи патладжана
300г краве или овче саламурено сирене
200 г кашкавал
2 малки яйца
50-60 мл. олио/зехтин
риган,или босилек; сол
400 мл. готов доматен сос
300 мл. пасирани домати от консерва , заедно с 5-6 скилидки чесън
или приготвен в момента сос - много добре отцедени домати от консерва, с лъжица захар, пасирани с риган, босилек и скилидките чесън
ок 100г пармезан, или твърд кашкавал (сега има много хубав твърд гръцки) за поръсване.
Приготвяне:
* Патладжаните се нарязват по дължината на тънки (2-3 мм) филии.
* Поръсват се обилно със сол и оставят за 10-15 минути, за да се отдели горчивия сок.
* Измиват се със студена вода и подсушават хубаво.
* Намазват се от двете страни със зехтин, или олио и нареждат в тава, върху хартия за печене (мазането с четка е бързо и чисто).
* Пекат се в загрята на 200* фурна за около 10 мин. (може и на грил-тиган, но там става доста по-бавно, особено, ако количеството патладжан е по-голямо.)
* Изваждат се и охлаждат.
* Сиренето и кашкавалът се настъргват в купа и смесват с яйцата.
* В края на всяка филия патладжан се поставя по една супена лъжица от сместа със сирената и се завиват на рула.
* На дъното на тавата се разпределя 2/3 от доматения сос (домати), а рулцата се нареждат плътно върху него.
* Върху тях се разпределя останалият сос.
* Запичат се в предварително загрята фурна на 180* за 25-30 минути - 10-15 мин., след като се види, че сосът е заврял.
* Изважда се тавата и се поръсва с настъргания пармезан. Връща се в топлата, но изключена вече фурна, за да се разтопи пармезанът.
Може да се сервират топли, с още наръсен пармезан и риган, или босилек, а може да си ги хапвате и добре охладени.
първи - оформяне на лентите патладжан и печене. Прибиране в хладилник. От предната вечер.
втори - пълнене на рулцата и печене в доматения сос. Шепа пармезан. Сутрин, преди работа :)
трети -подгряване на рулцата и поръсване с пармезан. 15 мин. преди вечеря :)
Винаги съм харесвала патладжаните студени, затова и оставих да ги затопля леко, вместо да ги сервирам горещи. Но ако обичате горещи патладжани, просто ги поръсете с пармезан веднага, след като ги извадите от фурната и сервирайте.
Много вкусно, Пепи!
ОтговорИзтриванеМного!
Поздрави от един мил човек! :)
Поздрави и на теб, мили човече!
ИзтриванеЕх, че апетитни са станали, Пепи!
ОтговорИзтриванеМххм :)
ИзтриванеВ крайна сметка либето какво реши,Пепи-обича ли или не обича патладжан? :))
ОтговорИзтриванеПепи,добре,че вече имаш у дома повече поддръжници на твоите любими вкусове,а подозирам,че милото ще култивира предпочитанията си едно по едно :)) .
Не може да не е боднал поне едно рулце,толкова са апетитни и фотогенични!
И понеже у нас госпожицата може и да ги уважи,но ММ-със сигурност-не,ще трябва да завия и няколко ленти тиквички.
Страхотна гозба,много ми харесва!
Пожелавам ти спорна,лека и позитивна седмица,мила!Прегръдки!
Той яде, Роси, но не с особено желание. Не можело ли тиквички :) Ами не може, не ги обичам много. Вярно е, че вкуса се култивира и някои нови неща, които хапва край младите хора ги харесва, но за други не се стеснява да си каже, че не би желал да ги повтори :)
ИзтриванеА ти ги направи във вариант тиквички и патладжан, щом и у вас има недолюбващи патладжана. Аз няма да се предам на тиквичките :)
Благодаря ти, другарче мило, хубава седмица и на теб!
Патладжана си е за предпочитане пред тиквичките
ОтговорИзтриванеСпор няма :) На еднакво мнение сме отново :)
ИзтриванеПепи, много ми допадат патладжанените ти рецепти! На такава вкусотия отказва ли се? Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеНа патладжан трудно се отказва :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб, Игличе!
И вкъщи сме така-един обича, друг-не, но това не пречи да си направя само за мен от тези рулца :) Щом има доматен сос...
ОтговорИзтриванеИ ние сме хора, де :)
Изтриване