В едната част на Родината известни като пръжки, в друга (включително моето родно място) - джумерки. Само да направя уточнението, че това са пръжките от шареното месо (усмянката/висменката, коремната част на прасето), които се хапват сготвени с кисело зелето, или ей така изпържени, а може и с качамак (както аз много ги харесвам). Другите пръжки се получават от претапянето на сланината на прасето за мас (по-късно ще допълня как се прави, защото има един материал, който си чака реда да го превърна в мас). В градски условия месото може да не бъде точно тази част на прасето, а всяко шарено - само трябва да гледате да е 1/1части месо и мазнина/тлъсто. Правя ги така, както татко ги прави години наред на "свинската Коледа" - да се разбира прибиране на прасето във фризери и буркани. Маста, която се получава е червена :) от пипера. И сме яли филии с такава червена мас, която е по-вуксна от бялата.
Необходими (за 4 чинии с пръжки)
са 2-2,5 кг много шарено месо (или от онази сланина, която има пластове месо по нея, от която изрязвам дебелата мазнина, а оставям месо/мазно - долу горе 1/1 части)
200-250 мл . зелева чорба/сок
1 ч.л. червен пипер
И приготвянето е лесно :)
Месото се нарязва на кубчета с еднакъв размер - колкото са по-ситни, толкова по-бързо ще се изпържат, но пък се губят :) затова ги нарязвам долу горе с размери 2см.
* Поставят се в широка тенджера и към тях се прибавя ~ 300мл вода.
* Включва се котлона и се задушават/под капак, докато водата се изпари. През това време те са си пуснали мазнината.
* Прибавя се зелевия сок и вече без капак се варят, докато отново останат на мазнина. Тук трябва да се посолят, ако Вашият сок не е много солен (като нашия :) Най-добре извадете едно парченце месо и го опитайте.
* Тенджерата се отмества от котлона, прибавя се червения пипер и разбърква.
* Прецежда се през цедка, в купа, където да се събере мазнината, а готовите пръжки може да се хапват :) както ги харесвате, докато са топли и хрупкави.
А аз харесвам - на качамак, върху сготвеното кисело зеле, наредени до чиния боб с парче праз, или лук.
Мазнината - може да се използва за печене на картофи. Всъщност тя не е препържвана, защото в момента, в който пръжките са готови, тя се отмества от котлона.
Ако пък направите пръжките по-ситни, да знаете, че в някои краища в България се прави тутманик/пенерлия с пръжки.
Майка ми е от с.Орлов дол.Там викат на пръжките джумерки.С кисело зеле и осмянка стават фантазия.
ОтговорИзтриванеОрловдолци сме все хубави хора, нали :)
ИзтриванеАз съм омъжена в с.Оглов дол.Там осмянките са легендарни.В деня преди да почине свекърва ми готвих по нейния начин кисело зеле.Хапна си много хубаво и каза:Като осмянката е в село!
Изтриване🤗🤗🤗 вкусна е, много.
ИзтриванеЧестит празник, Пеп! Знаеш ли, какво ме учуди:), че и при нас продават пръжки:), а аз си мислех, че са българско ястие. Даже са деликатес. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, Кате :) и аз скоро научих, че при вас има хляб с пръжки :) Не бил само наш деликатес :)
ИзтриванеПрегръдки на теб !
Писах, трих, писах, трих.... Жестока си, тъй да знаеш!
ОтговорИзтриванеИ пръжките са жестоки!
Пепи,
ОтговорИзтриванеи по нашия Варненски край името на този деликатес е джумерки.А понякога и пръжки ги наричат.Преди години сме ги правили на село.Дядо ми и баба ми вече починаха и няма кой да отглежда животни, да приготвя наденици, джумерки и други домашни специалитети.Хубаво е ,че обясняваш и показваш.Някои градски хора нямат никаква представа кое как се прави.
Поздрави, бъдете здрави !
Благодаря ти, Ели! Знаеш ли, когато дойдох в Стара Загора, думата джумерки почти никой не беше чувал от познатите ми и много се смееха :) И като присадена старозагорка, свикнах и аз пръжки. Но като си ида на село, езикът сам се обръща и казвам "джумерки". Много ги обичам с нарязан праз и самардала, в кутия, да замръзнат хубаво в хладилника. Чудесно мезе са.
ИзтриванеСега много хора не ги познават, но слава богу в интернет има досдтатъчно начини за приготвянето им, стига да искат. Само хубаво месце да се намери.
О, чудесни са! За първи път чувам това име - джумерки, баба и дядо правеха на село, и им казваха пръжки, но не съм яла и тази осмянка, даже не съм чувала и за нея. От шарено месо ги правеше баба, но това със зелевия сок и червения пипер ми е непознато. Бих опитала, в Лидл понякога пускат едно такова нарязано месо за пръжки. Стана ми интересно и това с праза и самардалата, то и за нея научих от теб преди години. Праза суров ли?
ОтговорИзтриванеДа, Веси, суров, ситно нарязан.
ИзтриванеПробвай някога по моя начин, ако попаднеш на хубаво шарено месо