Хрупкави пилешки филета с корнфлейкс отдавна правя в къщи във фурната. През последните 3 години, откакто младите семейства са отделно по-рядко, но както често се шегува :) "И Асан е човек", защото ги обичам, а в такива случаи и споделям с желаещите деца. В предната рецепта филетата са мариновани в соев сос, зехтин, подправки и белтък, а тук са малко по-различни - с продуктите за мариноване от пилешки крилца "3 лъжици" и месото остава по-сочно и крехко. Ако сте пробвали онези - сега опитайте с тези :) Ще се уверите, че има разлика.
Продукти: (за 1 тава на фурната)
2бр. пилешко филе пеперуда - ок 1,2 кг
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. сметана
3 с.л. кетчуп
1 с.л. горчица (или повече, ако искате от нея)
3 с.л. олио/зехтин
1 равна с.л. сол
по 1 ч.л. суха мащерка, риган и черен пипер
за панирането:
1 и 1/2 ч.ч. ситно смлян корнфлейкс (универсален, не сладък)
1/2 ч.ч. галета
1/4 ч.ч. сусам по желание (не всеки път слагам)
4-5 лъжици олио (в спрей :))
Приготвяне:
* Пилешкото филе се подсушава и нарязва на ивици, или хапки с големина по избор, но да бъдат долу-горе еднакви по размер.
* В купа се Смесват всички съставки и подправки за мариноването.
* Прибавя се нарязаното месо и се разбърква добре.
* Купата се завива със свежо фолио/или поставя в торбичка и прибира в хладилника поне за 30 мин. (най-добре за 24ч.)
* Фурната се загрява на 200-220*
* В купа се Смесват всички съставки и подправки за мариноването.
* Прибавя се нарязаното месо и се разбърква добре.
* Купата се завива със свежо фолио/или поставя в торбичка и прибира в хладилника поне за 30 мин. (най-добре за 24ч.)
* Фурната се загрява на 200-220*
* Тавата се покрива с лист хартия за печене.
* Сместа за паниране се приготвя в купа.
* Парченцата пилешко месо се овалват в нея, като хубаво се притискат, за да полепне добре и нареждат плътно едно до друго в приготвената тава. Преди да ги оваляте леко поотцедете, защото марината е доста рядка.
* Сместа за паниране се приготвя в купа.
* Парченцата пилешко месо се овалват в нея, като хубаво се притискат, за да полепне добре и нареждат плътно едно до друго в приготвената тава. Преди да ги оваляте леко поотцедете, защото марината е доста рядка.
И пак сега споделям какво правя аз :) С пулвелизатор ги напръсквам с 2-3 лъжици олио и поставям в загрятата вече фурна да се пекат - за около 20 минути са готови. От магазините за левче си купувам такива, които слред 2-3 използвания изхвърлям с чиста съвест. Преди да започна да ги пръскам, ползвах силиконова четка, да ги "понатупам" отгоре съвсем леко с мазнина, или с тънка струя олио от бутилката ги накапвах с мазнината.
И ги хапваме с млечно-чеснов сос или сладко-кисел сос .
Няма коментари:
Публикуване на коментар