3 февруари 2021 г.

Хрупкави пилешки филета с корнфлейкс на фурна

       Хрупкави пилешки филета с корнфлейкс отдавна правя в къщи във фурната. През последните 3 години, откакто младите семейства са отделно по-рядко, но както често се шегува :) "И Асан е човек", защото ги обичам, а в такива случаи и споделям с желаещите  деца. В предната рецепта  филетата са мариновани в соев сос, зехтин, подправки и белтък, а тук са малко по-различни - с продуктите за мариноване от пилешки крилца "3 лъжици" и месото остава по-сочно и крехко. Ако сте пробвали онези - сега опитайте с тези :)  Ще се уверите, че има разлика. 
Продукти: (за 1 тава на фурната)

2бр. пилешко филе пеперуда - ок 1,2 кг 

3 с.л. кисело мляко 
3 с.л. сметана 
3 с.л. кетчуп 
1 с.л. горчица (или повече, ако искате от нея)
3 с.л. олио/зехтин 

1 равна с.л. сол 
по 1 ч.л. суха мащерка, риган и черен пипер 

за панирането: 
1  и 1/2 ч.ч. ситно смлян корнфлейкс (универсален, не сладък)
1/2 ч.ч. галета 
1/4 ч.ч. сусам по желание (не всеки път слагам)

4-5 лъжици олио (в спрей :))

Приготвяне
* Пилешкото филе се подсушава и нарязва на ивици, или хапки с големина по избор, но да бъдат долу-горе еднакви по размер. 
* В купа се Смесват всички  съставки и подправки за мариноването.  
* Прибавя се нарязаното месо и се разбърква добре. 
* Купата се завива със свежо фолио/или поставя в торбичка и прибира в хладилника поне за 30 мин. (най-добре  за 24ч.)  
* Фурната се загрява на 200-220*
* Тавата се покрива с лист хартия за печене. 
* Сместа за паниране се приготвя в купа. 
* Парченцата пилешко месо се овалват в нея, като хубаво се притискат, за да полепне добре и нареждат плътно едно до друго в приготвената тава. Преди да ги оваляте леко поотцедете, защото марината е доста  рядка. 

И  пак сега  споделям какво правя аз :)  С пулвелизатор ги напръсквам  с 2-3 лъжици олио :smile1:  и поставям в загрятата вече фурна да се пекат - за около 20 минути са готови. От магазините за левче си купувам такива, които слред 2-3 използвания изхвърлям с  чиста съвест. Преди да започна да ги пръскам, ползвах силиконова четка, да ги "понатупам" отгоре съвсем леко с мазнина, или  с тънка струя олио от бутилката ги накапвах с мазнината. 

И ги хапваме с   млечно-чеснов сос  или сладко-кисел сос . 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...