Горският бекас е ценен ловен вид. Разрешен е за
ловуване от 15 август до 28 февруари, а
поради това, че ловът му е интересен и труден,
някои го наричат „царски лов“. Ако Вашите близки ловци са случили повече на
тези малки пернати, с интересни дълги човки, може да ги съхранявате във
фризера, неоскубани, за да не съхне месото им, а непосредствено преди готвене
да ги почистите от перушината и вътрешностите. Днешните и следващите бекаси виждате благодарение на приятели ловци :) но скубането този път е със съдействието на авджи Стоев.
Месото на бекаса, както на другите дивечови птици и богато на мазнини. Въпреки това, ако се пече вероятността месото да стане сухо е голяма, затова аз ги завивам в бекон, или прошуто, които го предпазват. Подходящо вино за сервиране с бекасите е розето – тъй като в ястието има бекон, който е по-мазен, това вино го прави по-леко, без да подтиска аромата на пушено месо и дивеч.
Пълнени бекаси с бекон и манатарки
Продукти за 2 порции:2 бекаса
30г сушени манатарки (една шепа)
2 с.л. ситно нарязан лук
1 сухар
Дреболите от птиците
По една голяма щипка сол, черен пипер, мащерка, едро смлян червен пушен пипер
4 ленти пушен бекон
6-8 ленти прошуто
150 мл бяло вино
150 мл вода
60г масло
1 равна ч.л. царевично нишесте
* Манатарките се накисват в топла вода за 5 мин. с нарязват ситно, заедно с бекона.
* Нарязват се на дребно и птичите субпродукти и всичко смесва заедно с подправките, лука и стрития ситно сухар.
* Бекасите се посоляват отвън и отвътре; намазват се с маслото отвън и отвътре.
* Плънката се разпределя в коремната им кухина.
* На дъска се нареждат 3-4 листа прошуто със застъпване и в тях се увива бекасът.
* По същият начин се завива и другият.
* Поставят се в в 2 плика за печене (единият плик е сложен в друг, за да с е предпази повече месото от препичане във фурната ) и при тях наливат виното и водата.
* Пликовете се завързват и тавата с тях се поставя в загрятата вече на 200*С фурна да се пекат – първо 20 мин. , след това градусите се намаляват на 160 и пекат още 2 часа.
* Изваждат се от плика, а сосът се изсипва в касерола, или малка тенджера и кипва. Сгъстява се с размитото в малко вода царевично нишесте.
* Сервират се със соса и задушени зеленчуци, или задушен ориз с моркови, или грах.
За задушения ориз:
1 чаша от 100 мл ориз
1 морков
Щипка сол
60г масло
2-3 стръка магданоз
Оризът се измива и заедно с почистения и нарязан на кубчета морков се и вари в 0,5л вода до набъбването му.
Отцежда се и запържва в маслото за 2-3 мин, колкото да поеме мазнината.
Поръсва се със ситно нарязания магданоз и разпределя в двете порции.
Пепи,
ОтговорИзтриванеБаща ми беше ловец, но бекаси и гургулици рядко ловуваше.Не съм приготвяла тези птици.Но пък пъдпъдъци и фазани - специализирах се в приготвянето им.Татко не е вече сред живите, но понякога когато ни попадне дива птица приготвяме по различни рецепти.А твоята определено заслужава внимание.Прекрасни бекаси .
Бъдете здрави !
Ели, мъж ми също не не ходи за птици. Добре, че са приятелите. Ще се радвам някой път, когато приготвяш фазан, или пъдпъдъци, да споделиш рецептата.
ИзтриванеЗдрави да сте и вие!