21 юни 2010 г.
Пилешки бутчета по гръцки
Не знам колко са по гръцки, но така е оригиналното заглавие на рецептата от блога на Мarcela, с благодарност където ги гледам от много време.
Единствената разлика е, че при нея са без кожата, но това ще го отчета по-долу в коментара си. И - явно у тях домашните са по-нетърпеливи, от колкото у нас, не е успяла да ги снима в готов вид
Всъщност те са толкова вкусни, че - да си призная, ние пък ги изядохме горещи.
Продукти:
4 пилешки цели бутчета (моите са по ок. 400гр.)
1 и половина лимони
7-8 скилидки чесън
по 1 кафяна лъжица: сол, риган, черен и червен лют пипер (или сладък, за необичащите люто)
1 кубче бульон - пилешки
3-4 с.л. зехтин
шепа маслини (аз имам "Червена Реджина", безсолни, големи, с много месо - половината цели с костилка, половината почистени, нарязани)
50 мл вода
50 мл бира
Приготвяне:
* Две чаши за бира се поставят в хладилника.
* Скилидките чесън се счукват, кубчето бульон се стрива ситно.
* Прибавят се всички подправки, сока от половиния лимон и зехтина, разбърква много добре сместа.
* Бутчетата се намазват хубаво със сместа, като тя се втрива в тях и нареждат в тавата за печене.
* Целия лимон се нарязва на кръгчета и нарежда по бутчетата.
* Покрива се съда със свежо фолио и прибира в хладилник за .............. колкото повече, толкова по-вкусно Аз приготвих сутринта, а привечер изпекох. Много удобно е да се приготвят сутрин преди работа, а вечерта да се изпекат. Естествено, ако ви се занимава с това сутринта.
* Преди печене се прибавят и маслините около бутчетата, наливат водата и бирата, но така, че да не измиват подправките от тях, завива се с фолио и пече в загрята фурна - 10 мин. на 250*, 30 мин. на 180*; развива се фолиото и пече още 10 мин. на мах. градуси, докато кожата придобие приятен "какаов" тен
* Време е онези чаши от хладилника да бъдат извадени
***Веднага след печенето първо наклоних тавата така, че да се отцедят, после ги извадих за по 2-3 мин. на кухненска хартия.
Моите бутчета са с кожа (какво по-вкусно от препечената кожа на едно бутче, освен кожата на две бутчета. Освен това големи. На голямото бутче има повече месо :) Затова, следващия път ще пропусна зехтина, ако пак става мазно и бульончето (което е основно мазнини), а ще редуцирам истински бульон от пиле - без мазнини, от 500 мл (имам такива замразени бутилки с пилешки бельон) на 50 мл.
Но ще направя съвсем скоро. Защото това е едно от най-вкусните пилешки печени меса, които сме яли. С аромат на риган, маслини и лимон.
Това цяло пиле е по същата рецепта, но с двойно повече подправки и мариновано 24ч.
Много, много, ама много вкусно
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепчо, не е честно : рано сутрин пия кафе и преглъщам :)
ОтговорИзтриванеЩе се задавя!
Колкото и да не е здравословно и аз обичам препечена коричка, пилешка.
А рецептата е прекрасна и ще се възползвам!
Хубав ден!
Благодаря, Дани :)))
ОтговорИзтриванеАз затова пия кафето около 10 :-)
Хубав ден и на теб!
Любимите ми пилешки рецепти! Тази вечер ще го опитаме :) Слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеМерси, КАте, за слънчев се очертава да е, остана да се усмихнем :))
ОтговорИзтриванеМного усмивки и на теб :-)
Да, трябва да се опитат!
ОтговорИзтриванеЩе го направя в най-скоро време
Пепи, толкова апетитно е това пилешко с лимони и маслини! А кожичката как се е запекла! Скоро трябва и аз да я изпробвам тази рецепта :)
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден ти желая :-)
За вечеря - поредната хубава рецепта, подсказка за нашата вечеря :-)))
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванечудесна е тази рецепта - и не само тя!
Благодаря и имам награда за теб, Диана
Направих я, само пропуснах бульончето. Вкусно и ароматно. Маслините са "черешката на тортата". Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоля, Кате :) Много се радвам, че са ви харесали :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дианка, много ме зарадва :)
Милена, Тони, Райна, поздрави и на вас, момичета :)
Превъзходна рецепта, апетитен загар и любимото пилешко! А, и чаша бира...
ОтговорИзтриванеПепи, благодаря за споделената рецепта!
Направих гииииииии!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеЧудни са Пеп,и така апетитно лютички. Благодаря ти за прекрасната рецепта,влиза в постоянното меню на семейството!
Само преглъщам,нищо смислено не мога да напиша!
ОтговорИзтриване:)
Диди, ами наздраве тогава :)
ОтговорИзтриванеЙолииии, много благодаря за доверието :*) Ония предните целувки са били от Жул, да знаеш :)
Еви, винаги с удоволствие споделям :)
Това ще е за тази вечер,Пепи!Бутчетата са купени от вчера!
ОтговорИзтриванеЧак ме хвана яд,че не си ги овкусих от снощи,нищо,следващия път!
Ще докладвам как са се приели!
Ако ядете кожа на пилето, непременно запечи накрая бутчетата. И чакам да кажеш дали ви е харесало или не :)
ОтговорИзтриванеА ти как мислиш? :))
ОтговорИзтриванеЧе ни харесаха е повече от сигурно,мила!
Малко ни дойдохааааааа :( .
Другия път ще направя двойно и тройно,и ще ям до пръсване!
Запекох ги,снимах,написах си черновата,всичко ще се види...някой ден :).
Благодаря ти най-сърдечно за великолепната рецепта!
Е, ще чакам да видя тогава :)) Много се радвам, че сте ги харесали, така печено бутчета и пиле са ни любими.
ОтговорИзтриванеМоля, пак заповядай :)
И хубави почивни дни на вас!
Страхотна рецепта :) Облизаха си пръстите :) Само при мен ли стана малко горчиво от лимоните? Дали ако премахна кората ще реша проблема?
ОтговорИзтриванеда, определено е от кората и ще го реши.
ОтговорИзтриванеНе знам дали горе съм писала, но в повечето случаи накисвам лимона 2-3 пъти във вряла вода, за да го почисти от химикалите, с които е обработен. Може и от това да е. Пробвай едното или другото. :)
Тази рецепта я направих с филе. Това беше най-крехкото филе, което съм ял през живота си. Само малко попрекалих с ригана...
ОтговорИзтриванеВярно е, не трябва да се прекалява с него, поне докато човек не е свикнал с аромата му :)
ИзтриванеНо пък е най-вкусното пилешко, нали :)
Ако добавя малко картофи и гъби в тавата заедно с маслините, дали ще е добре.
ОтговорИзтриванеНе. По-добре ги изпечи отделно в тава, или направи сотирани картофи. Не знам от лимоните ли от какво, но картофите стават тръпчиви и не ги харесахме. Още една приятелка ги пробва така и каза, че е сгрешила, дето не опекла отделно.
ИзтриванеСтана вкусно,но...горчиво!Следващия път ще приготвя рецептата като обеля лимона.
ОтговорИзтриванеДа, за по-сигурно го обели. Някъде из рецептите си пиша, че лимоните, когато ги ползвам с кората ги накисвам в гореща или вряла вода - хем се отпускат и си пускат по-лесно сока, хем излизат препаратите, с които са третирани. Защото те са третирати, за да могат да издържат на пазара. А водата я сменям 2-3 до 4 пъти.
ИзтриванеЩе ги направя,но без чесъна...може,нали?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се.
ИзтриванеРазбих с пасатора чесъна с половин глава лук, и вместо риган добавих стрък босилек, стрък майорана, няколко капки соев сос. Всички съставки ги разбих до хомогенна смес. Стана перфектно.
ОтговорИзтриванеВсяко печенопиле става перфектно :) Но от лука и подправките определено добива друг вкус. Правила съм печено пиле, мариновано с настърган лук и майорана - преди да открия това пиле - не е като това. С ригана е различно. Ако искаш - пробвай точно така :) и провери.
ИзтриванеПепчо ,мноого,мноого изкусително пиле .Току-що ми донесоха домашна кокошка на няколко месеца била ,но 3 кг е и веднага дойдох да разгледам твоите рецепти .Тук има всичко ,а обясненията ти са перфекни .Въпросът ми е ,след като е домашно пиле ,не е ли жилаво,аз такова не съм готвила никога(костите му пък са много крехки ) и може ли да се пече направо (по гръцки),като купешките или да се посвари предварително малко.
ОтговорИзтриванеИна
Ина, ако е домашно, но е бройлер - нямаш проблеми с готвенето му; месото на бройлерите се готви бързо и е крехко, не жилаво. Никаква нужда от предварително варене няма; ще му се изгуби вкуса, ако го свариш.
ИзтриванеТова 3кг птиче :) Ще ти е множко,; зависи колко хора ще го ядете, но най-добре го раздели на две. Или пък му извади бялото месо (то е доста при бройлерите) и другото изпечи така отворено.
Пепчо ,благодаря ти много ! Оказа се ,че било ''ярка''и 6 месеца е гледано при домашни условия и е много крехко наистина .Ние сме вече двама ,така че ще бъде готвено отделно бутчета ,бяло месо и супа .Много ми помогна ,благодаря ти още веднъж ,знаех си ,че ще ми помогнеш ,а колко мазнина има ,не е истина.
ОтговорИзтриванеЛек ден!
Ина
оппа :) Щом е ярка, определено самото месо е по-жилаво, не така крехко като на бройлерите. Печи го завито с фолиото повече време, пак на ниска температура. И ако има много тлъсто по бутчетата - изцепи го (не всичкото, но повечето) , за да не стане много мазно.
ИзтриванеЛек ден и на теб!
Както винаги , на топ ниво ! Когато се колебая за нещо идвам Тук ! Успехи ! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието пък аз :)
ИзтриванеПоздрави на теб :)
Пак ме замаи.Отивам за пиле.Зажалост от магазина
ОтговорИзтриване