За полентата, съвременния качамак и царевичния грис съм си изкала всички негативни мнения :) Въпреки това обаче, продължавам да го приготвям от време на време у дома, най-вече, когато ми трябва нещо, което да се сложи в кутия за обяд, или да се приготви набързо и поеме някакви изостанали колбаси, шунки или сирена от хладилника.
Ето нагледен пример как изглежда една порция, а "добавките" отгоре могат да бъдат най-различни.
За 2 такива порции. Ако сте злояди може да стигне за трима.
130 гр. царевичен грис
500 мл. вода
100 мл прясно мляко
щипка сол
150 гр. бекон или някакво пушено (или пилешко) месо - шарено
сирене - различно, маслини без костилки,
1 с.л. масло
Приготвяне:
* Кипва се водата, прибавя се щипката сол и сипва царевичния грис.
* Бърка се енергично - около 4-5 мин. на не много силен огън, а прясното мляко се налива по малко на 3-4 пъти през това време. Ако става много гъсто, може да се добави още малко вода или мляко, те тук два различни вида грис ми поемат различно количество вода.
* Охлажда се леко и разпределя в две (3) чинии, а отгоре лъжицата се правят нагъсто вдлъбнатини, в които да се задържат добавките
* Бекона (месото) се нарязва на ситно, запържва за 2-3 мин. в маслото, прибавят се маслините, разпределя се отгоре върху полентата, поръсват се и сирената.
130 гр. царевичен грис
500 мл. вода
100 мл прясно мляко
щипка сол
150 гр. бекон или някакво пушено (или пилешко) месо - шарено
сирене - различно, маслини без костилки,
1 с.л. масло
Приготвяне:
* Кипва се водата, прибавя се щипката сол и сипва царевичния грис.
* Бърка се енергично - около 4-5 мин. на не много силен огън, а прясното мляко се налива по малко на 3-4 пъти през това време. Ако става много гъсто, може да се добави още малко вода или мляко, те тук два различни вида грис ми поемат различно количество вода.
* Охлажда се леко и разпределя в две (3) чинии, а отгоре лъжицата се правят нагъсто вдлъбнатини, в които да се задържат добавките
* Бекона (месото) се нарязва на ситно, запържва за 2-3 мин. в маслото, прибавят се маслините, разпределя се отгоре върху полентата, поръсват се и сирената.
***Ако не е с бекон, а само със сирене и маслини- слагам повече масло, още при варенето на гриса.
***Може да се гарнира с наденици, задушен лук, печени домати, печени чушки, различни видове сирене.***А тук е предложението на Жоро Бордовски за качамак на фурна.
Пепчо признавам си, че само веднъж съм опитвала Качамак - в Девин и ми хареса. Не знам дали бих се заела да го приготвям в къщи, но човек никога не знае на къде ще го поведе кулинарното вдъхновение. А и ти си го описала толкова хубаво и лесно :) Хубава есенна вечер ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЧудна манджичка! Непременно ще я пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеEхаааа, Пеп-чо, толкова вкусно изглежда, че чак ме е срам да си призная, че никога не съм правила качамак.
ОтговорИзтриванеВреме е да се поправя...
Хубава вечер!
И аз не съм правила качамак.Още се ослушвам,ама е крайно време да пробвам,че спомените ми за такова ястие са от детските ми години.Благодаря за рецептата,Пеп!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много го обичам тоя качамак, но го предпочитам със запръжка, сирене и сироп :-))) Никога не съм пробвала по-точно, да го приготвя по друг начин и определено като ми мине стомашната диета, ще го поръся с беконец :Р
ОтговорИзтриванеЛеле-е-е ,умори ме ! Страшно богат и много вкусен!
ОтговорИзтриванеМариета, време е :) дори само със сирене да го направиш :)
ОтговорИзтриванеГаби, пробвай - нищо трудно няма в приготвянето, ще се убедиш.
Зорница, надявам се да ти хареса :)
Роси, а ти какво чакаш :) Освежавай спомените, тъкмо да кажеш и ти - този онзи ли е, или не :))
Дари, хайде за Нова година да е :)) Оздравявай!
Благодаря, Нели!
Лека нощ, дами!
Качамак не съм хапвала с години, а такъв като твоя ми се вижда голям деликатес! Ех, Пепи, при теб само докато гледам снимките и огладнявам :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :–)