13 октомври 2011 г.

Запеканка с пиле, кайма и картофено пюре.

 
и някои  прилики  с  познатата ни мусака, Овчарски пай  и Селски пай ( Шепърд пай и Котидж пай,  които от своя страна са съответно с агнешка и телешка кайма).  Всъщност големи са приликите, разликата е малка - във вида на месото и подправките. И в това, че у нас беше обилно поръсен и запечен  с кашкавал. 

Подстрекателката е Мина, да се чувства виновна сега LaughingLaughing  Защото аз отдавна го виждам този пай из отчетните теми на девойките, но заради дебелия пласт картофено пюре отгоре, който  се вижда - някак си го пропусках.  А тя, като доказан подстрекател, bouquet  беше заложила и на  веселото клипче с Гордън Рамзи и си обещах съвсем скоро да го направя. 
"Скоро" се оказа още следващия ден, когато извадих кайма да правя мусака за в колет ............ и тя се оказа недостатъчна.  Така се сетих за предложението на Мина, извадих и сварено обезкостено пилешко месо и сложих от всички гореспоменати рецепти по малко.


Получи се почти Овчарски пай, тип Запеканка (какво звучно име LaughingLaughing  ) ужасно вкусно както топло, така и студено. А се и приготвя сравнително бързо.

Продукти за 6 порции: (броя на порциите е относителен, зависи от големината им. Количеството на продуктите е ориентировъчно, в никакъв случай-задължително.)
400 г кайма (да поясня вида, тъй като гледам на горните е пояснен - 50/50 глиган и свинско.)
300 г сварено пилешко месо 
1 глава лук
1 голяма чушка
1 голям морков
1 голям домат 
и след всичко това още 1 с.л. от универсалната ми зеленчукова подправка 
50-60 мл. мазнина (олио) 
250 мл пилешки бульон 
100 мл бяло вино
сол exclaim, черен пипер и по 1-2 щипки риган и чубрица 

За картофеното пюре: 
7-8 средни картофа  ( около 600-700 гр) 
100 мл готварска сметана (или прясно мляко) 
1/3 пак. масло (30-40гр) 
сол, черен пипер,
30-40 г  настърган пармезан, който никак не е задължителен.

около 200 г кашкавал


Приготвяне: 
* Ситно нарязаните лук, чушка и настърган морков се запържват за 7-8 мин. в мазнината, прибавя се настъргания домат,  каймата и всичко задушава, като през това време каймата се размачква, за да се омеси добре със зеленчуците.
* Прибавя се нарязаното на ситно пилешко месо, виното и задушава, докато остане на мазнина. 
* Посолява се, поръсват се подправките и налива бульона.
* Когато и той изври, сместа се прехвърля и разстила в тавичка за печене и трябва да заеме по-малко от половината височина (това за преценка, че аз напълних догоре и ми кипя) 
* Картофите се сваряват обелени, нарязани на големи  кубчета,  в подсолена вода, която да не ги покрива, а да бъде на 2/3 от нивото им (това си е мой извод, че така сварени картофите не стават много воднисти на вкус) 
* Отцежда се водата им и още горещи  се намачкват с преса за картофи, прибавя се маслото, сметана, черния пипер, пармезана  и разбърква добре на пухкаво пюре. 


 * Разпределя се върху сместа с каймата равномерно - дебелината на пласта да бъде около 2см.  Ако пюрето е много (зависи от големината на тавата - не го слагайте - не  трябва то да доминира)
* Запича се на два пъти - първо само  "по пюре" - да си смени леко цвета картофения пласт (10-15 мин), после поръсва  едро настъргания кашкавал - в загрята на 200* фурна, докато хване отгоре златиста  коричка и се разнесе приятен, мек аромат от фурната на печени картофи с масло и кашкавал. :))))))))
 * Отваряте си бутилка студена бира, или наливате чаша вино и се наслаждавате на това простичко, но вкусно ястие. 


ПП: Няколко години по-късно :) вече не слагам пилешко месо. Само смляно месо.  Поради липса на добро пилешко месо, намалихме консумацията му, а ако имам хубаво не го "хабя" да го слагам в разни запеканки. 

31 коментара:

  1. Уххх, нечовешко вкусно... Преглъщам, ама много учестено. Ще го направим - от днес съм почнала едно готвене, че после да има какво да ядат, докато ме няма домашните - не е за разправяне. Ще го спретна и това - адски вкусно изглежда!
    Браво, Пепи :) Както винаги си върху черешката :))

    ОтговорИзтриване
  2. Божеее,изядох си пръстите само докато гледах снимките,А като прочетох и рецептата...
    Пепи наистина невероятно вкусно и красиво се е получило това ястие!
    Твоите канибали,сигурно са много щастливи днес!(не че през останалото време,не ги глезиш с всички вкусотийки,които обичат!)
    Пожелавам ви уютна семейна вечеря!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусноооооо!!!!!!
    Пепи, винаги намираш начин да заформиш нещото по Пепчовски.
    Поздравления за комбинациите , които ти ражда главата .
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм... вкууусно :) Много ми харесва, скоро ще го спретна :)

    ОтговорИзтриване
  5. Искам да съм канибал у вас :Р Страшна запеканка си направила и с много кашкавалец.:) Точно по мой вкус:) Да си жива и здрава за идеите :*

    ОтговорИзтриване
  6. Я, както съм се увълчила напоследък и все на месо налитам, това точно като за мен, че и дечко ще го хареса!
    Поздрави, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно, Пепи! Гребвам си една голяма вилица, ама с голяма наслада. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз може и да не се числя точно към канибалите, но и аз искам да ме осиновиш, Пепи :-) Като си мисля за теб и се сещам за лютеницата, ех мира не ми дава тая лютеница :-) Но и на такава запенка не отказвам, никак даже :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Ама права е Инчето - върху черешката си :)
    И ти си подстрекателка!!!!!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусно и лесно ми се струва.
    Полезна и апетитна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  11. Супер рецепта, току що си я записах и през почивните дни ще взема да я пробвам - изглежда доста апетитно.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, облизвам се още, Пепи! и аз му се каня на този пай, но да видим кога ще да е:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,вече и с по два вида месо взе да готвиш....месопоклонничка такава :))!
    Много ти е вкусна манджичката,а че Мина е подскокоросничка голяма,това е несъмнено!
    И аз се каня да го направя,може и тази неделя да му отделя време и внимание на този прословут овчарски пай!

    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Инче, чакам да видя от къде ще се върнеш този път :)

    Кате, това е изядено още в неделния ден :) но публикациите са бавна работа.... споделяла съм :)

    Иве, ще научиш детето на лошо с толкова месо :) Виж ме мен само сега :))

    Дари, Вили, благодаря, сега идеи има много в нета, важно е да се приготви според вкуса на домочадието :)

    Евка, да ти е сладко :)

    Дани, черешка друг път, знаеш, че съм лаик, който обича да си похвапва :)

    Траяна, Нели, Маги, лесно е да, пробвайте. И нищо нетрадиционно. Агнешката кайма си е лукс, но ако си намерите - пробвайте оригинала от клипчето.

    Роси, колкото повече, толкова повече :)))
    Давай, тъкмо е студено вече и по-малко митлосваме навън.

    Хубава петъчна вечер, дами и още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Миленка, заповядай, с удоволствие ще те осиновя :) Заменям няколко лютеници за торта, така сделката е изгодна и на двете страни :)))

    Зори, почини си тази събота и неделя, пък другата седмица го мисли това :)

    ОтговорИзтриване
  16. Уха, пиле и картофки...мноооого хубава комбинация! Ще си копна и аз рецептата, мерси Пепчо!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Ще да е доста вкусно! Обичам "запеканки" и ще си спретна и тази доста по-скоро, отколкото може да си представи човек;-)
    Наистина си те бива,Ппепчо:-)

    ОтговорИзтриване
  18. Казах ли вече някъде? Ще се прави.

    ОтговорИзтриване
  19. Ех,Пепи,може ли така да изкушаваш всеки път! Страшно вкусно ще е и този път и вярвам нищо не е останало от запеканката. Скоро гледах една подобна запеканка в блога Angellove's cooking (май така се пишеше) и отдавна се каня да спретна подобно нещо. Сега вече тотално ме заразихте.
    Поздравления за поредната вкусотия и лека вечер от мен.

    ОтговорИзтриване
  20. Ммм, Пепи, да можех да се пресегна и направо с лъжицата, такова...изкусителка си ти, признай си!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Ох, Пепи - ама как неустоимо си го докарала това твоето чудо - хич и не ме обвинявай, моля те - то се вижда от снимките ти кой е подстрекателят на подстрекателите :))!!! Фантастична запеканка, пай или както Вили точно го е казала - вкусотия по Пепчовски ни предлагащ пак!

    Прекрасна неделя ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  22. Това ще опитам да го направя с риба, че нали се простих окончателно с всякакво месо.:)
    Благодаря за чудесната идея. :)

    ОтговорИзтриване
  23. Pepi ,ahhhhh,tekat mi li....,da se pribera v kıshti ,imam mnogo planove,de da moceshe oshte v momenta da si vzema samo edno ne mnogo mınichko parchence .

    ОтговорИзтриване
  24. ааа, извинете ме дами, тук съм пропуснала коментарите.
    Благодаря на всички ви!
    Рони, ако направиш с риба - кажи как е станало, интересно ми е.
    Хубави почивни дни на вас!

    ОтговорИзтриване
  25. Браво,сготвих запеканката стана божественно!!!
    Опитайте вмести лук чесън и в кашкавала сложете едно яйце-още по-прекрасно!!!Прекрасна рецепта още веднъж БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотно! Запеканката е от тези ястия, дето търпят много импровизации. Лука сигурно няма да сменя с чесън, но яйце с кашкавала ще смеся - без друго им харесва запечената коричка отгоре. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  27. Сега я направих и много ми хареса..а малко по късно и домочадието ще го опита. Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) у нас се харесва най-много безформенната, но топла-топла още :)

      Изтриване
  28. Здравейте! В друга ваша рецепта прочетох, че за запеканка също наранен картофите обелени, за да не се извива нишестето , а така са били по вкусни.В тази рецепта в описанието са сварени обелени. Така ли да процедирам? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, те са намачкани като за пюре и тук нишесте не им трябва. Давайте по рецептата :) и споделете после дали сте харесали .

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...