и някои прилики с познатата ни мусака, Овчарски пай и Селски пай ( Шепърд пай и Котидж пай, които от своя страна са съответно с агнешка и телешка кайма). Всъщност големи са приликите, разликата е малка - във вида на месото и подправките. И в това, че у нас беше обилно поръсен и запечен с кашкавал.
Подстрекателката е Мина, да се чувства виновна сега Защото аз отдавна го виждам този пай из отчетните теми на девойките, но заради дебелия пласт картофено пюре отгоре, който се вижда - някак си го пропусках. А тя, като доказан подстрекател, беше заложила и на веселото клипче с Гордън Рамзи и си обещах съвсем скоро да го направя.
"Скоро" се оказа още следващия ден, когато извадих кайма да правя мусака за в колет ............ и тя се оказа недостатъчна. Така се сетих за предложението на Мина, извадих и сварено обезкостено пилешко месо и сложих от всички гореспоменати рецепти по малко.
Получи се почти Овчарски пай, тип Запеканка (какво звучно име ) ужасно вкусно както топло, така и студено. А се и приготвя сравнително бързо.
Продукти за 6 порции: (броя на порциите е относителен, зависи от големината им. Количеството на продуктите е ориентировъчно, в никакъв случай-задължително.)
400 г кайма (да поясня вида, тъй като гледам на горните е пояснен - 50/50 глиган и свинско.)
300 г сварено пилешко месо
1 глава лук
1 голяма чушка
1 голям морков
1 голям домат
и след всичко това още 1 с.л. от универсалната ми зеленчукова подправка
50-60 мл. мазнина (олио)
250 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
сол , черен пипер и по 1-2 щипки риган и чубрица
За картофеното пюре:
7-8 средни картофа ( около 600-700 гр)
100 мл готварска сметана (или прясно мляко)
1/3 пак. масло (30-40гр)
сол, черен пипер,
30-40 г настърган пармезан, който никак не е задължителен.
около 200 г кашкавал
Приготвяне:
* Ситно нарязаните лук, чушка и настърган морков се запържват за 7-8 мин. в мазнината, прибавя се настъргания домат, каймата и всичко задушава, като през това време каймата се размачква, за да се омеси добре със зеленчуците.
* Прибавя се нарязаното на ситно пилешко месо, виното и задушава, докато остане на мазнина.
* Посолява се, поръсват се подправките и налива бульона.
* Когато и той изври, сместа се прехвърля и разстила в тавичка за печене и трябва да заеме по-малко от половината височина (това за преценка, че аз напълних догоре и ми кипя)
* Картофите се сваряват обелени, нарязани на големи кубчета, в подсолена вода, която да не ги покрива, а да бъде на 2/3 от нивото им (това си е мой извод, че така сварени картофите не стават много воднисти на вкус)
* Отцежда се водата им и още горещи се намачкват с преса за картофи, прибавя се маслото, сметана, черния пипер, пармезана и разбърква добре на пухкаво пюре.
* Разпределя се върху сместа с каймата равномерно - дебелината на пласта да бъде около 2см. Ако пюрето е много (зависи от големината на тавата - не го слагайте - не трябва то да доминира)
* Запича се на два пъти - първо само "по пюре" - да си смени леко цвета картофения пласт (10-15 мин), после поръсва едро настъргания кашкавал - в загрята на 200* фурна, докато хване отгоре златиста коричка и се разнесе приятен, мек аромат от фурната на печени картофи с масло и кашкавал. :))))))))
* Отваряте си бутилка студена бира, или наливате чаша вино и се наслаждавате на това простичко, но вкусно ястие.
ПП: Няколко години по-късно :) вече не слагам пилешко месо. Само смляно месо. Поради липса на добро пилешко месо, намалихме консумацията му, а ако имам хубаво не го "хабя" да го слагам в разни запеканки.
Уххх, нечовешко вкусно... Преглъщам, ама много учестено. Ще го направим - от днес съм почнала едно готвене, че после да има какво да ядат, докато ме няма домашните - не е за разправяне. Ще го спретна и това - адски вкусно изглежда!
ОтговорИзтриванеБраво, Пепи :) Както винаги си върху черешката :))
Божеее,изядох си пръстите само докато гледах снимките,А като прочетох и рецептата...
ОтговорИзтриванеПепи наистина невероятно вкусно и красиво се е получило това ястие!
Твоите канибали,сигурно са много щастливи днес!(не че през останалото време,не ги глезиш с всички вкусотийки,които обичат!)
Пожелавам ви уютна семейна вечеря!
Вкусноооооо!!!!!!
ОтговорИзтриванеПепи, винаги намираш начин да заформиш нещото по Пепчовски.
Поздравления за комбинациите , които ти ражда главата .
Хубава вечер!
Мммм... вкууусно :) Много ми харесва, скоро ще го спретна :)
ОтговорИзтриванеИскам да съм канибал у вас :Р Страшна запеканка си направила и с много кашкавалец.:) Точно по мой вкус:) Да си жива и здрава за идеите :*
ОтговорИзтриванеЯ, както съм се увълчила напоследък и все на месо налитам, това точно като за мен, че и дечко ще го хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи :)
Много вкусно, Пепи! Гребвам си една голяма вилица, ама с голяма наслада. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеАз може и да не се числя точно към канибалите, но и аз искам да ме осиновиш, Пепи :-) Като си мисля за теб и се сещам за лютеницата, ех мира не ми дава тая лютеница :-) Но и на такава запенка не отказвам, никак даже :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Ама права е Инчето - върху черешката си :)
ОтговорИзтриванеИ ти си подстрекателка!!!!!
Хубаво утре!
Много вкусно и лесно ми се струва.
ОтговорИзтриванеПолезна и апетитна рецепта!
Супер рецепта, току що си я записах и през почивните дни ще взема да я пробвам - изглежда доста апетитно.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Ох, облизвам се още, Пепи! и аз му се каня на този пай, но да видим кога ще да е:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Пепи,вече и с по два вида месо взе да готвиш....месопоклонничка такава :))!
ОтговорИзтриванеМного ти е вкусна манджичката,а че Мина е подскокоросничка голяма,това е несъмнено!
И аз се каня да го направя,може и тази неделя да му отделя време и внимание на този прословут овчарски пай!
Сърдечни поздрави от мен!
Инче, чакам да видя от къде ще се върнеш този път :)
ОтговорИзтриванеКате, това е изядено още в неделния ден :) но публикациите са бавна работа.... споделяла съм :)
Иве, ще научиш детето на лошо с толкова месо :) Виж ме мен само сега :))
Дари, Вили, благодаря, сега идеи има много в нета, важно е да се приготви според вкуса на домочадието :)
Евка, да ти е сладко :)
Дани, черешка друг път, знаеш, че съм лаик, който обича да си похвапва :)
Траяна, Нели, Маги, лесно е да, пробвайте. И нищо нетрадиционно. Агнешката кайма си е лукс, но ако си намерите - пробвайте оригинала от клипчето.
Роси, колкото повече, толкова повече :)))
Давай, тъкмо е студено вече и по-малко митлосваме навън.
Хубава петъчна вечер, дами и още по-хубави почивни дни!
Миленка, заповядай, с удоволствие ще те осиновя :) Заменям няколко лютеници за торта, така сделката е изгодна и на двете страни :)))
ОтговорИзтриванеЗори, почини си тази събота и неделя, пък другата седмица го мисли това :)
Уха, пиле и картофки...мноооого хубава комбинация! Ще си копна и аз рецептата, мерси Пепчо!!!
ОтговорИзтриванеЩе да е доста вкусно! Обичам "запеканки" и ще си спретна и тази доста по-скоро, отколкото може да си представи човек;-)
ОтговорИзтриванеНаистина си те бива,Ппепчо:-)
Казах ли вече някъде? Ще се прави.
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея ще се пробва!
ОтговорИзтриванеЕх,Пепи,може ли така да изкушаваш всеки път! Страшно вкусно ще е и този път и вярвам нищо не е останало от запеканката. Скоро гледах една подобна запеканка в блога Angellove's cooking (май така се пишеше) и отдавна се каня да спретна подобно нещо. Сега вече тотално ме заразихте.
ОтговорИзтриванеПоздравления за поредната вкусотия и лека вечер от мен.
Ммм, Пепи, да можех да се пресегна и направо с лъжицата, такова...изкусителка си ти, признай си!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Ох, Пепи - ама как неустоимо си го докарала това твоето чудо - хич и не ме обвинявай, моля те - то се вижда от снимките ти кой е подстрекателят на подстрекателите :))!!! Фантастична запеканка, пай или както Вили точно го е казала - вкусотия по Пепчовски ни предлагащ пак!
ОтговорИзтриванеПрекрасна неделя ти желая :)
Това ще опитам да го направя с риба, че нали се простих окончателно с всякакво месо.:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната идея. :)
Pepi ,ahhhhh,tekat mi li....,da se pribera v kıshti ,imam mnogo planove,de da moceshe oshte v momenta da si vzema samo edno ne mnogo mınichko parchence .
ОтговорИзтриванеааа, извинете ме дами, тук съм пропуснала коментарите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви!
Рони, ако направиш с риба - кажи как е станало, интересно ми е.
Хубави почивни дни на вас!
Браво,сготвих запеканката стана божественно!!!
ОтговорИзтриванеОпитайте вмести лук чесън и в кашкавала сложете едно яйце-още по-прекрасно!!!Прекрасна рецепта още веднъж БРАВО!
Страхотно! Запеканката е от тези ястия, дето търпят много импровизации. Лука сигурно няма да сменя с чесън, но яйце с кашкавала ще смеся - без друго им харесва запечената коричка отгоре. Благодаря!
ОтговорИзтриванеСега я направих и много ми хареса..а малко по късно и домочадието ще го опита. Благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеМоля :) у нас се харесва най-много безформенната, но топла-топла още :)
ИзтриванеЗдравейте! В друга ваша рецепта прочетох, че за запеканка също наранен картофите обелени, за да не се извива нишестето , а така са били по вкусни.В тази рецепта в описанието са сварени обелени. Така ли да процедирам? Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеДа, те са намачкани като за пюре и тук нишесте не им трябва. Давайте по рецептата :) и споделете после дали сте харесали .
Изтриване