Пиша тази рецепта с изключително ясното съзнание, че ви подвеждам към голямо реване. Ако решите да я пробвате Така няма да се чувствам самотна в единствената неприятна част от приготвянето на тази вкусна паста.
Приготвения продукт е паста, но с малко повече зехтин/олио и лимонов сок ще се получи хрянов сос. Само при положение, че обичате супи или чорби, подправени с лютия хрян :))
На мен с чорба не ми харесва, но пък така - на паста, много добре допълни печено месо (недокументирано) и на солено-сурово риба (документирано)
Приготвения продукт е паста, но с малко повече зехтин/олио и лимонов сок ще се получи хрянов сос. Само при положение, че обичате супи или чорби, подправени с лютия хрян :))
На мен с чорба не ми харесва, но пък така - на паста, много добре допълни печено месо (недокументирано) и на солено-сурово риба (документирано)
Продукти:
2-3 парчета хрян (корени, около 100-120гр. да не са тънки, или нарязани на ивици, както често ги продават)
сока на 1 лимон
1 средно голяма кисела ябълка
150 мл прясно мляко
2 сухи филии бял хляб (дебели ~ 2см) без корите
сол на вкус
50 гр. цедено мляко (или заквасена сметана )
~70-80 мл. зехтин или олио.
Приготвяне:
* Корените хрян се измиват добре с четка.
* Настъргват се на ситно ренде в купа тук се плаче. Хряна е много, много по-лют от лука. Докато се стърже, външната кора се отделя (доста е влакнеста и трудно се рендосва), затова аз просто я оставих за туршията, която ще правя през следващите дни.
* Ябълката - избелена и почистена, също се настъргва на ситно ренде, така, че да излиза като пюре. Веднага се залива с лимоновия сок.
* Филиите хляб се заливат с млякото, накисват се за 5 мин.. В купата се прибавя само натрошения, накиснат и добре изцеден хляб.
* Прибавя се щипка сол (ако трябва, накрая се посолява още) и всичко разбърква добре с вилица.
* Сместа се прехвърля в дълбока купа за пасатор.
* Прибавя се зехтина/олиото.
* Включва се вече пасатора и бааавно изтегля нагоре (както при майонезата), докато сместа побелее и поеме мазнината.
* Прибавя се и цеденото мляко и разбърква, докато се поеме от сместа.
Съхранява се в хладилник в затворена кутия или бурканче. Ако естествено не го сложите веднага на масата :)))
Ооо, всичко е по мой вкус.
ОтговорИзтриванеИдеална комбинация. Рибата изглежда ужасно вкусно. Я, да й погледна рецептата аз.:)
Пеп, този сос-паста ми звучи много вкусно и ще го опитам!Обичаме хрян у дома, а СиС,съпровождащи стъргането, с което се занимавам аз,приемам като един вид профилактика :-)
ОтговорИзтриванеНЯкой ден ще напиша къде слагаме ние у дома хряна.Довечера обаче, ще пробвам твоята рецепта,а имам и рибка.
Благодаря,че сподели рецептата!
Хубав и усмихнат ден!
Aх,Пепи,ако знаеш как ме съблазняваш!!!Ще търся корен хрян!
ОтговорИзтриванеНо аз не плача :))) ... ползвам на синковеца очилата за плуване :)))))
Весел и ползотворен ден!
Такава хрянова паста съм опитвала много отдавна и я бях заправила дори :-) Но сега си припомних, че беше ужасно вкусен деликатес! Пепи, голяма си изкусителка :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен :-)
Рони, рибата е страхотна. Ние си правим така редовно скумрия и рядко (защото обикновено все няма) паламуд.
ОтговорИзтриванеБети, ще те следя :) Хрян ползвам сравнително от скоро (няколко години) и то само за трушии.
Веси, сетих се за очила, но ... на младежа май на село ги захвърлихме. Кой да се сети, че ще потрябват тук.
Миленка, заменям бурканче за парче торта :)))
Благодаря ви, дами, хубав ден и на вас!
Пепи, трябва да ти кажа, че и с вратни пържолки става, а днес и с броколи си го хапнах! Голяма вкусотийка! Много ти благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПепи, много съблазнително звучи :)
ОтговорИзтриванеИмам хрян в бурканче с цвекло от Руския магазин,
но отвоята е чудесна !
И с рибка...
Поздрави и хубава вечер!
Много харесвам хрян и уасаби. Но едва ли ще направя тази паста. И аз като Дани имам готова от Берьозка :)
ОтговорИзтриванеТвоята е страхотна, Пеп :) както всичко, което приготвяш.
Гуинет, радвам се, че се престраши :)
ОтговорИзтриванеДани, а с цвеклото не е ли тъмно на цвят? Или не е с червено цвекло?
Хайде, със Зори не сте такива хора, запрятайте ръкави и прочистете дробовете :)
Благодаря ви!
Много интересна рецепта . Лека вечер и на теб!
ОтговорИзтриванеБих си ревала с кеф, ако после мога да и се насладя;-)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда, Пепчо!
Изключително много ми хареса това Пеп!Ама много!
ОтговорИзтриванеТрябва да е много апетитна тази паста, жалко, че при мен няма хрян, (даже не го познават като подправка)иначе с кеф бих си го направила :))
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица на теб, Нели!
ОтговорИзтриванеМъх, вярно е, после насладата изтрива всякакви ревящи спомени :)
Йоли, излекува ли хемата?
Жалко, Жани, ако имаш познат, който си пътува насам - поръчай му да ти вземе. Не само за пастата, но и има едни страхотни пецени чушки на Ели, които се мариноват с хрян.
Пепи, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Станислава, отивам :)
ОтговорИзтриванеВкусно! Вкусно! Да се почерпя викам аз , като си мацна на една печена филийка. :Р Нали може? :)
ОтговорИзтриванеГотово, Даре! Мацвай! Вземи си и парченце език, че много е вкусен :))
ОтговорИзтриванезащо да стържа хряна на ръка, не може ли направо в блендера всичко заедно
ОтговорИзтриванеАко блендера ти е с остър нож и ще ти го нареже ситно - може. Но моя го прави на пихтия, пюре, а това неми харесва -предпочитам да усещам малките парченца.
ИзтриванеИли както ти харесва :)