24 януари 2012 г.

Печен фазан


     Всички поздрави и пожелания от предната публикация са предадени,  но на частта  за послушанието още ми е весело и обнадеждаващо; госпожицата се хили с непрекъснати подмятания за тихото съжителство на два козирога с една овца...упс Овен де. Три рогати под един покрив. Ама пък е весело,  някак си женската част не се виждаме да седим тихо и мирно и без право на отговор. 
     Аз обаче тая силни надежди израза  "много да МЕ слушаш" някак си да изчезне от поздравленията им по случаи моите си празници :))) И примерно те да ме чуят някой път, когато  ги помоля да дойдат да скубят някое пернато. Интересно, как единия точно тогава е със схванат гръб от училищната чанта, пък другия вече си бил заработил неговата част. С пернатите.  Брейй, добре, че не сме в ератата на Флинтстоун и не ми се налага за всяка вечеря да започвам с пера, копита, перушини.....
    С този фазан обаче му хванах цаката на пернатото, но се надявам милите ми човеци скоро да не четат тук. 
     Една идея с месо от фазан още отлежава в главата ми, или по-скоро изчаква следващата събота :)  С което да сложа край на първа част Проект 10 - Ястия с дивеч.  Затова първия брой реших да го направя простичко - печен. И  тук-там лимон и портокал за аромат. 
     Изключително ароматно печено пиле, което ще се получи вкусно и ароматно и с бройлер от магазина и дори ще се спести времето за мариноване, което отделих на този красавец. 


Важно: 1бр. фазан е достатъчен за вечеря на трима души. Не повече.  Фазанът е по-голям от другите гарджета - яребици, гургулици, пъдпъдъци, но все пак не е добре охранен бройлер. 

Необходими са:
1 фазан (~ 1кг чисто тегло)
маринован за поне 12 часа в смес от: 200 мл прясно мляко,  200 мл вода и 200 мл бяло вино 

~80 гр. масло 
1 с.л. горчица
1 ч.л. естрагон 
1 равна ч.л. сол (или на вкус) 
1/2 ч.л. черен пипер
1 равна ч.л. чесън на прах 
1 лимон 
1 малък портокал

2-3 глави чесън 
няколко стръка мащерка 
по 150 мл бяло вино и пилешки бульон (ако няма истински, не кубче - вода)


Приготвяне: 
* Отлежалия в марината фазан се изважда и подсушава с мека кърпа или няколко пласта кухненска хартия. 
* Маслото се оставя на стайна температура да омекне, смесва се с горчицата и подправките и солта, сока на половината лимон и половината портокал. 
* С тази смес птицата се намазва. След това се обтрива с ръце около 2-3 минути, отвътре и отвън, за да поеме добре сока с подправките.
* Завързват се краката, за да не се отваря при печене и поставя по гърди в тава за печене.
* Поставят се почистените и цели глави чесън, останалия половин лимон - нарязан на кръгове; още 2-3 кръгчета от портокала; стръковете мащерка, наливат се течностите, запечатва  се тавата с два пласта фолио  и пече в загрята на 220* фурна - 10 мин, или  докато се чуе къкрене отвътре, след това намалява фурната и пече още  час и половина  170*. Тук зависи каква е възрастта на птицата - може да се развие и опита  дали  месото на гърдите се къса лесно. Ако е още жилаво - отново да се завие и запече още  под фолиото.  Аз обаче предпочетох да пека час и половина под фолио, за да не правя такива упражнения :))  и когато развих, месото беше омекнало.
* След развиване птицата се обръща вече по гръб и връща във фурната на 200-* - средна скара -  за 10 мин., за да се запече до зачервяване. 

Тъй като е добре завито пилето с фолио, половината от соса остава в края на печенето.
Сгъстих го с 1 ч.л. размито във вода  царевично нишесте.   Този сос е крайно недостатъчен, заради което се наложи  да направя сос Беарнез  и чеснов соев сос.  За последния - 4-5 фино счукани скилидки чесън, смесени с 50 мл. соев сос.  
И тъй като "на вкус и на цвет товарищи нет"  - на Мише повече му хареса със чесново-соевия сос, а на мен - с Беарнез-соса.

51 коментара:

  1. Дивеч, дивеч....и пак дивеч!Пеп, да вземеш да издадеш една книга,жена!
    Чудно си го приготвила, и снимките са супер!
    Аз имам една много смешна история с първия фазан, който сготвих, когато съпругът донесе, за п ърви път, откакто се бяхме оженили-ще кажа само,че никога дотогава не бях виждала и готвила дивеч,имах книги естетствено, но упорито в главата ми беше се загнездил спомен, някакъв смътен.... за супер оригинална рецепта,от която, помнех само, че трябва да престои пилето! с перушините ва рломенлимо няколко дена!!!Ужас!!Ужас!Ужас!Книгата беше Шогун...А в интерес на истинатаq това същото го срещнах и в книга на София Лорен...Както и да е от тогава ги готвя по всевъзможни ДРУГИ начини, когато ми ги носят ОСКУБАНИ :-))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. ~Чуден фазанец! Като дете съм яла, но големи спомени май нямам:) Много е красив и на живо и на сготвено:)

    ОтговорИзтриване
  3. Вече ти казах, че съм потресена. Сега съм потресена още повече:)) Прекрасна работа, Пеп! Събуди стари, позабравени вкусови усещания от детството.... Чакам отговор и разяснение за лещата:)) Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, с това хвъркато ме довърши!
    Толкова е апетитно с тази коричка!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, такова пернато не съм яла. И потеже няма кой да ми отстреля, ще се наслаждавам на твоя - как си го зачервила само...а иначе са красиви птици, на мен би ми дожаляло да го оскубя...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Мариета! Оставям те да гледаш :))

      Изтриване
  6. Госпожо Стоева, бива ли такова издевателство над блогуващите без птици?!
    Невероятен златист загар, еротичен привкус в поднасянето и не на последно място умопомрачителни, да, умопомрачително вкусни снимки!
    Чудесен е във всяко едно отношение, ще продължа да му се любувам още малко. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, беше ранен следобяд, когато ги пусках и далеч от вечеря :) С това се успокоих за блогуващите без пилци :)
      Мммм благодаря! а след комплимент за снимките от теб усещам, че ми поникват крилца :-)
      Прегръдка и лека нощ!

      Изтриване
  7. Ужас!Поредният!Май ще ида да си взема гаргите от Драгомирова и да се утешавам с тях докато ги скубя ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крайно време е да отървеш жената от тази отговорност. Като ги скубеш знаеш кого да споменаваш с добро :))

      Изтриване
  8. Пепи, признавам те за кулинарна царица на дивечовите ястия! Не знам има ли такава награда и кой ги измисля, но ако попадна не нея, лично аз ще те номинирам! Толкова вкусно сготвено, красиво поднесено и аранжирано! Пепи, аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, Пепинко, това вкусно пернато го грабвам барабар с чинийката, отнасям си го и си го излапвам сам саминка, какви три порции една си е то :))
    Като плъзнах поглед надолу по страничките, доста нещо съм изпуснала, кое от кое по-вкусно, ама малкото тайфунче беше болничко и му поизтървах края на блогърстването.
    Сега на огромна патерица - да ти е жив и здрав съпруга, да си живеете още дъъълги години в сговор и обич!
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лети, прегръдка и за теб!
      Щом го гледаш от страната на тайното похапване - може и една да е :))
      Да оздравявате, ей! Пък блоговете няма да избягат. Надявам се.

      Изтриване
  10. Пепи, без думи съм! Много красиво и вкусно фазанче!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, искам да споделя две награди с теб, заповядай при мен да ги вземеш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Ама каква метаморфоза е претърпял този фазан. Печен изглежда по-добре, отколкото с перата :)) Жестоки снимки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? И аз така казвам, ама все с перата ми ги носят, Инче!
      Благодаря!

      Изтриване
  13. Къде ме хвърли пак в 5-та глуха? Фазани, мазани - висша кулинария:) Не е за мен това!
    Признавам те, Пепи! Като твоя интересен, различен, уникален блог няма:)
    Не само блога, ами и ястията:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо, Даре, голям комплимент ми правиш. А може би не си потърсила :))
      Всеки е уникален. По своему. Като всеки човек. Нали знаеш.

      Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  14. Пепи, ястието ти е прекрасно, яла съм фазан и много ми харесва. Твоят е толкова златист и някак приканващ :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепче, насладих се от сърце на твоята публикация! Прекрасна е и.....толкова добре и изчерпателно поднесена!!!! Като се започне от живото фазанче и....се стигне до вълшебно приготвеното ти ястие!!!Много апетитно и вкусничко изглежда! Голям комплимент! Желая ти много настроение и хармония през днешната сряда! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албена! Заразен ти е позитивизма, знаеш ли :))
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  16. За фазанчето не знам,ама как бих си хапнала от печения чесън.....Обожавам го.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, май и аз... щом с всяко печено месо слагам по 2-3 глави да се пекат :))

      Изтриване
  17. Пепи,фазанът е ясен,че е умопомрачителен,но снимките определено и те са!
    Да не си сменила апарата? :)
    Страшна визия,направо като за корица на списание,уааау!
    И уводите ти винаги предразполагат към усмивка! :)

    Поздрави от мен на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Роси, същия е :) Но покянога се спогаждам по-добре с апарата и най-вече - хубава светлина :) И леко прецапване през ФШ. Ако и седна да му разгледам командите....Лулу има публикация за оправяне яркостта и контраста - 2-3 команди като папагал :))
      Благодаря ви, хубава вечер на вас!

      Изтриване
    2. Абе,личи си,че нещо си променила,но определено към по-добро и много ефектно!
      На мен ФШ ми се вижда доста сложен,а и съм свикнала с друга програма.
      Справяш се отлично дори и с краткото прецапване,пък ако се позаседиш повечееееее,чуууудо ще е!
      Хубаво утре!

      Изтриване
    3. Всички снимки от година насам са минали през тези операции, Роси, ама както виждаш - някои пак ги няма. Убедила съм се, че светлината е много важна при мен. А за снимане вечер хич и не си правя илюзии.
      ФШ е сложен, щото не го и разглеждаме. Просветлявам малко, оправям контраста автоматично с 2 клавиша :)) намалявам размера и цапвам надписа. Който е направен от Н. Стоев и само придърпвам. Всичко това - като папагал. Кой да седне да разгледа?

      Изтриване
  18. Забавно четиво и чудесна рецепта. Ще се възползвам от нея.

    ОтговорИзтриване
  19. Добре, Ели. Но първо трудната част, нали знаеш :))

    ОтговорИзтриване
  20. Леле, Пепи :) страхотен е... сега къде да диря фазан? От половинът авджия не става :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, защо не го пробваш :) До новия ловен сезон спокойно ще има време и билет да си извади, знае ли се пък, може и да му хареса.

      Изтриване
  21. Пепи, за фазана не зная,
    обаче снимките са повече от страхотни - сами говорят!
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди, хубав и усмихнат и на теб ден, макар и снежен :))

      Изтриване
  22. Savršeno izgleda i deluje jako sočno i ukusno, pozdrav i poljubac iz snežnog Beograda :)))

    ОтговорИзтриване
  23. Пепи, от къде ги намираш тези пернати? :))Отново си се развихрила. Много апетитно изглежда. Поздрави,

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря, Ани, поздрави и на теб!
    С мъж-ловец лесно се намират. Някои са собствени, други са подарени :)

    ОтговорИзтриване
  25. Красива птица, но в по ми допада както си го сложила в чинията Пепчо, чудено си го приготвила!!! Заповядай в при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  26. фен съм на дивечовото месо! страхотни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  27. Пепи, заповядай в кулата. Там има награда за теб.
    За пореден път си ни сервирала прекрасно ястие.

    ОтговорИзтриване
  28. За втори път приготвям фазан по тази рецепта. Много ни хареса! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, че сте се доверили на рецептата и на мен :)
      Поздрави и спорна нова година да Ви е!

      Изтриване
  29. Пепи, в момента половинЪт приготвя фазан, като доста време се порови в нета за рецепта :) Опакован е във фолио и се надявам да е именно по тази твоя, апетитна рецепта, тъй като изглежда изключително :) Поздрав и прегръдки!
    PS Ако пък не е, то следващия път задължително така ще го приготвим :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно вече сте го хапнали :) Както и да е приготвен, щом е опакован във фолио ще да е бил и вкусен :) Ако е и различен, ще ми бъде интересно да го видя с рецепта :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...