Всички поздрави и пожелания от предната публикация са предадени, но на частта за послушанието още ми е весело и обнадеждаващо; госпожицата се хили с непрекъснати подмятания за тихото съжителство на два козирога с една овца...упс Овен де. Три рогати под един покрив. Ама пък е весело, някак си женската част не се виждаме да седим тихо и мирно и без право на отговор.
Аз обаче тая силни надежди израза "много да МЕ слушаш" някак си да изчезне от поздравленията им по случаи моите си празници :))) И примерно те да ме чуят някой път, когато ги помоля да дойдат да скубят някое пернато. Интересно, как единия точно тогава е със схванат гръб от училищната чанта, пък другия вече си бил заработил неговата част. С пернатите. Брейй, добре, че не сме в ератата на Флинтстоун и не ми се налага за всяка вечеря да започвам с пера, копита, перушини.....
С този фазан обаче му хванах цаката на пернатото, но се надявам милите ми човеци скоро да не четат тук.
Една идея с месо от фазан още отлежава в главата ми, или по-скоро изчаква следващата събота :) С което да сложа край на първа част Проект 10 - Ястия с дивеч. Затова първия брой реших да го направя простичко - печен. И тук-там лимон и портокал за аромат.
Изключително ароматно печено пиле, което ще се получи вкусно и ароматно и с бройлер от магазина и дори ще се спести времето за мариноване, което отделих на този красавец.
Важно: 1бр. фазан е достатъчен за вечеря на трима души. Не повече. Фазанът е по-голям от другите гарджета - яребици, гургулици, пъдпъдъци, но все пак не е добре охранен бройлер.
Необходими са:
1 фазан (~ 1кг чисто тегло)
маринован за поне 12 часа в смес от: 200 мл прясно мляко, 200 мл вода и 200 мл бяло вино
~80 гр. масло
1 с.л. горчица
1 ч.л. естрагон
1 равна ч.л. сол (или на вкус)
1/2 ч.л. черен пипер
1 равна ч.л. чесън на прах
1 лимон
1 малък портокал
2-3 глави чесън
няколко стръка мащерка
по 150 мл бяло вино и пилешки бульон (ако няма истински, не кубче - вода)
Приготвяне:
* Отлежалия в марината фазан се изважда и подсушава с мека кърпа или няколко пласта кухненска хартия.
* Маслото се оставя на стайна температура да омекне, смесва се с горчицата и подправките и солта, сока на половината лимон и половината портокал.
* С тази смес птицата се намазва. След това се обтрива с ръце около 2-3 минути, отвътре и отвън, за да поеме добре сока с подправките.
* Завързват се краката, за да не се отваря при печене и поставя по гърди в тава за печене.
* Поставят се почистените и цели глави чесън, останалия половин лимон - нарязан на кръгове; още 2-3 кръгчета от портокала; стръковете мащерка, наливат се течностите, запечатва се тавата с два пласта фолио и пече в загрята на 220* фурна - 10 мин, или докато се чуе къкрене отвътре, след това намалява фурната и пече още час и половина 170*. Тук зависи каква е възрастта на птицата - може да се развие и опита дали месото на гърдите се къса лесно. Ако е още жилаво - отново да се завие и запече още под фолиото. Аз обаче предпочетох да пека час и половина под фолио, за да не правя такива упражнения :)) и когато развих, месото беше омекнало.
* След развиване птицата се обръща вече по гръб и връща във фурната на 200-* - средна скара - за 10 мин., за да се запече до зачервяване.
Тъй като е добре завито пилето с фолио, половината от соса остава в края на печенето.
Сгъстих го с 1 ч.л. размито във вода царевично нишесте. Този сос е крайно недостатъчен, заради което се наложи да направя сос Беарнез и чеснов соев сос. За последния - 4-5 фино счукани скилидки чесън, смесени с 50 мл. соев сос.
И тъй като "на вкус и на цвет товарищи нет" - на Мише повече му хареса със чесново-соевия сос, а на мен - с Беарнез-соса. Сгъстих го с 1 ч.л. размито във вода царевично нишесте. Този сос е крайно недостатъчен, заради което се наложи да направя сос Беарнез и чеснов соев сос. За последния - 4-5 фино счукани скилидки чесън, смесени с 50 мл. соев сос.
Дивеч, дивеч....и пак дивеч!Пеп, да вземеш да издадеш една книга,жена!
ОтговорИзтриванеЧудно си го приготвила, и снимките са супер!
Аз имам една много смешна история с първия фазан, който сготвих, когато съпругът донесе, за п ърви път, откакто се бяхме оженили-ще кажа само,че никога дотогава не бях виждала и готвила дивеч,имах книги естетствено, но упорито в главата ми беше се загнездил спомен, някакъв смътен.... за супер оригинална рецепта,от която, помнех само, че трябва да престои пилето! с перушините ва рломенлимо няколко дена!!!Ужас!!Ужас!Ужас!Книгата беше Шогун...А в интерес на истинатаq това същото го срещнах и в книга на София Лорен...Както и да е от тогава ги готвя по всевъзможни ДРУГИ начини, когато ми ги носят ОСКУБАНИ :-))))
Прегръдки!
~Чуден фазанец! Като дете съм яла, но големи спомени май нямам:) Много е красив и на живо и на сготвено:)
ОтговорИзтриванеВече ти казах, че съм потресена. Сега съм потресена още повече:)) Прекрасна работа, Пеп! Събуди стари, позабравени вкусови усещания от детството.... Чакам отговор и разяснение за лещата:)) Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеПепи, с това хвъркато ме довърши!
ОтговорИзтриванеТолкова е апетитно с тази коричка!
Хубава вечер!
Пепи, такова пернато не съм яла. И потеже няма кой да ми отстреля, ще се наслаждавам на твоя - как си го зачервила само...а иначе са красиви птици, на мен би ми дожаляло да го оскубя...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Поздрави и на теб, Мариета! Оставям те да гледаш :))
ИзтриванеГоспожо Стоева, бива ли такова издевателство над блогуващите без птици?!
ОтговорИзтриванеНевероятен златист загар, еротичен привкус в поднасянето и не на последно място умопомрачителни, да, умопомрачително вкусни снимки!
Чудесен е във всяко едно отношение, ще продължа да му се любувам още малко. Прегръдки! :)
Еви, беше ранен следобяд, когато ги пусках и далеч от вечеря :) С това се успокоих за блогуващите без пилци :)
ИзтриванеМммм благодаря! а след комплимент за снимките от теб усещам, че ми поникват крилца :-)
Прегръдка и лека нощ!
Ужас!Поредният!Май ще ида да си взема гаргите от Драгомирова и да се утешавам с тях докато ги скубя ....
ОтговорИзтриванеКрайно време е да отървеш жената от тази отговорност. Като ги скубеш знаеш кого да споменаваш с добро :))
ИзтриванеПепи, признавам те за кулинарна царица на дивечовите ястия! Не знам има ли такава награда и кой ги измисля, но ако попадна не нея, лично аз ще те номинирам! Толкова вкусно сготвено, красиво поднесено и аранжирано! Пепи, аплодисменти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Ще си чакам наградата :))
ИзтриванеОх, Пепинко, това вкусно пернато го грабвам барабар с чинийката, отнасям си го и си го излапвам сам саминка, какви три порции една си е то :))
ОтговорИзтриванеКато плъзнах поглед надолу по страничките, доста нещо съм изпуснала, кое от кое по-вкусно, ама малкото тайфунче беше болничко и му поизтървах края на блогърстването.
Сега на огромна патерица - да ти е жив и здрав съпруга, да си живеете още дъъълги години в сговор и обич!
Голяма прегръдка!
Благодаря ти, Лети, прегръдка и за теб!
ИзтриванеЩом го гледаш от страната на тайното похапване - може и една да е :))
Да оздравявате, ей! Пък блоговете няма да избягат. Надявам се.
Пепи, без думи съм! Много красиво и вкусно фазанче!
ОтговорИзтриванеНали :) но... беше :-)
ИзтриванеПепи, искам да споделя две награди с теб, заповядай при мен да ги вземеш. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Маги, сега ще ида да ги поема :))
ИзтриванеАма каква метаморфоза е претърпял този фазан. Печен изглежда по-добре, отколкото с перата :)) Жестоки снимки!!!
ОтговорИзтриванеНали? И аз така казвам, ама все с перата ми ги носят, Инче!
ИзтриванеБлагодаря!
Къде ме хвърли пак в 5-та глуха? Фазани, мазани - висша кулинария:) Не е за мен това!
ОтговорИзтриванеПризнавам те, Пепи! Като твоя интересен, различен, уникален блог няма:)
Не само блога, ами и ястията:)
ооо, Даре, голям комплимент ми правиш. А може би не си потърсила :))
ИзтриванеВсеки е уникален. По своему. Като всеки човек. Нали знаеш.
Поздрав най-сърдечен!
Пепи, ястието ти е прекрасно, яла съм фазан и много ми харесва. Твоят е толкова златист и някак приканващ :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зорница, поздрави и на теб!
ИзтриванеПепче, насладих се от сърце на твоята публикация! Прекрасна е и.....толкова добре и изчерпателно поднесена!!!! Като се започне от живото фазанче и....се стигне до вълшебно приготвеното ти ястие!!!Много апетитно и вкусничко изглежда! Голям комплимент! Желая ти много настроение и хармония през днешната сряда! Сърдечни прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Албена! Заразен ти е позитивизма, знаеш ли :))
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер на теб!
За фазанчето не знам,ама как бих си хапнала от печения чесън.....Обожавам го.
ОтговорИзтриванеКраси, май и аз... щом с всяко печено месо слагам по 2-3 глави да се пекат :))
ИзтриванеПепи,фазанът е ясен,че е умопомрачителен,но снимките определено и те са!
ОтговорИзтриванеДа не си сменила апарата? :)
Страшна визия,направо като за корица на списание,уааау!
И уводите ти винаги предразполагат към усмивка! :)
Поздрави от мен на цялото семейство!
Не, Роси, същия е :) Но покянога се спогаждам по-добре с апарата и най-вече - хубава светлина :) И леко прецапване през ФШ. Ако и седна да му разгледам командите....Лулу има публикация за оправяне яркостта и контраста - 2-3 команди като папагал :))
ИзтриванеБлагодаря ви, хубава вечер на вас!
Абе,личи си,че нещо си променила,но определено към по-добро и много ефектно!
ИзтриванеНа мен ФШ ми се вижда доста сложен,а и съм свикнала с друга програма.
Справяш се отлично дори и с краткото прецапване,пък ако се позаседиш повечееееее,чуууудо ще е!
Хубаво утре!
Всички снимки от година насам са минали през тези операции, Роси, ама както виждаш - някои пак ги няма. Убедила съм се, че светлината е много важна при мен. А за снимане вечер хич и не си правя илюзии.
ИзтриванеФШ е сложен, щото не го и разглеждаме. Просветлявам малко, оправям контраста автоматично с 2 клавиша :)) намалявам размера и цапвам надписа. Който е направен от Н. Стоев и само придърпвам. Всичко това - като папагал. Кой да седне да разгледа?
Забавно четиво и чудесна рецепта. Ще се възползвам от нея.
ОтговорИзтриванеДобре, Ели. Но първо трудната част, нали знаеш :))
ОтговорИзтриванеЛеле, Пепи :) страхотен е... сега къде да диря фазан? От половинът авджия не става :)
ОтговорИзтриванеЗори, защо не го пробваш :) До новия ловен сезон спокойно ще има време и билет да си извади, знае ли се пък, може и да му хареса.
ИзтриванеПепи, за фазана не зная,
ОтговорИзтриванеобаче снимките са повече от страхотни - сами говорят!
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Благодаря, Диди, хубав и усмихнат и на теб ден, макар и снежен :))
Изтриванеочень хороший еды.
ОтговорИзтриванеСпасибо!
ИзтриванеSavršeno izgleda i deluje jako sočno i ukusno, pozdrav i poljubac iz snežnog Beograda :)))
ОтговорИзтриванехвала!
ИзтриванеПепи, от къде ги намираш тези пернати? :))Отново си се развихрила. Много апетитно изглежда. Поздрави,
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани, поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеС мъж-ловец лесно се намират. Някои са собствени, други са подарени :)
Красива птица, но в по ми допада както си го сложила в чинията Пепчо, чудено си го приготвила!!! Заповядай в при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маги :)
фен съм на дивечовото месо! страхотни рецепти!
ОтговорИзтриванеПепи, заповядай в кулата. Там има награда за теб.
ОтговорИзтриванеЗа пореден път си ни сервирала прекрасно ястие.
За втори път приготвям фазан по тази рецепта. Много ни хареса! Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз, че сте се доверили на рецептата и на мен :)
ИзтриванеПоздрави и спорна нова година да Ви е!
Пепи, в момента половинЪт приготвя фазан, като доста време се порови в нета за рецепта :) Опакован е във фолио и се надявам да е именно по тази твоя, апетитна рецепта, тъй като изглежда изключително :) Поздрав и прегръдки!
ОтговорИзтриванеPS Ако пък не е, то следващия път задължително така ще го приготвим :)
Сигурно вече сте го хапнали :) Както и да е приготвен, щом е опакован във фолио ще да е бил и вкусен :) Ако е и различен, ще ми бъде интересно да го видя с рецепта :)
Изтриване