"Ужас" възкликна една дама при гледката на отчетения ПЪЛНЕН ДАЛАК.
Ама нали затова за всеки влак си има пътници :))
Ама нали затова за всеки влак си има пътници :))
Не е толкова страшен, явно е и съвсем ядлив, щом го продават в почти всички месарски магазини. Не ми се е случвало да купувам, но нали често ги преглеждам нашите (по път са ми два, какво да се прави) имам наблюдения.
На свинската Коледа обикновено се задържам на мезетата. Пък и човек за скарата трябва. Наред с другите мезета, далака е един от тези, който задължително се пече там. До скоро биваше само нацепен, поръсен с подправки и изпечен..... що ли ми трябваше да го предлагам с екстри. Сега - не само, че всеки път си играя да го пълня, ами и никой не зачита предпочитанието ми - добре изпечен на скарата, натурален. Което потвърждава максимата, че кой каквото си направи........ трябва да си го сърба.
На свинската Коледа обикновено се задържам на мезетата. Пък и човек за скарата трябва. Наред с другите мезета, далака е един от тези, който задължително се пече там. До скоро биваше само нацепен, поръсен с подправки и изпечен..... що ли ми трябваше да го предлагам с екстри. Сега - не само, че всеки път си играя да го пълня, ами и никой не зачита предпочитанието ми - добре изпечен на скарата, натурален. Което потвърждава максимата, че кой каквото си направи........ трябва да си го сърба.
В горния случай поне съм си намерила доброволци дегустатори, които с удоволствие го хапват. Но вече няколко пъти авджи Стоев има нахалството да ми носи и глигански. Надявам се никога да не прочете това, което следва, но първите два бързо ги запратих за храна на Рита, с констатацията, че миришат.
Миришат, друг път. Точно толкова, колкото мирише черен дроб и по-малко от бъбреци и т.н..
Миришат, друг път. Точно толкова, колкото мирише черен дроб и по-малко от бъбреци и т.н..
Мише обаче е много последователна личност и миналата седмица пак донесе.
Напълних, изпекох :))) опаковах и му го пратих обратно. Да си го хапват със здраве!
Пък аз ще добавя още едно предложение към частта 10 ястия с дивеч от проекта 10 ястия с....
Напълних, изпекох :))) опаковах и му го пратих обратно. Да си го хапват със здраве!
Пък аз ще добавя още едно предложение към частта 10 ястия с дивеч от проекта 10 ястия с....
Пълнен далак
Продукти за 1 далак (глиганския е ~ 40/60см.; колкото на питомно прасе, но телешкия е голям - също става за пълнене.)
1 стрък праз(лук)
1 пълна ч.л. кимион
1 равна ч.л. черен пипер
1 равна ч.л. сол
20-30 мл вино
парче було или 2 с.л. олио*
Приготвяне:
* Праз-лукът се нарязва на ситно и смесва с всичко останало от продуктите
* Далакът се срязва на две половини - напречно
* С остър нож се прави процеп от срязана част към върха на парчетата така, че да се оформи джоб. Дори да е изтънен някъде не е проблем, тъй като ципата го държи здрав.
* Отворите на джоба се пълнят с нарязания праз - той е еластичен; сипват се 2-3 лъжички в отвора, стисне се "джоба" над тях - и сместа се отмества навътре към края на парчето далак.
* Когато са готови, съвсем леко се посоляват и отвън; завиват се в парчетата було* и пекат на скара (или грил тиган в жилищно-блокови условия) до пълното им зачервяване от трите страни. Може би не знаете, но далака, когато се напълни има три страни :)))
Като бонус към далака напомням и за рецептата на най-вкусно приготвения дроб - Дроб с чесън и лимон, за който мога да се жертвам и на мига да стана да изпека и по една пърленка - :)) от ония, мързеливите, в тостер-сандвича :))
хахаха...Наистина "ужас",но неми пречи да те поздравя за хубавите снимки, особено първата в разрез...
ОтговорИзтриванеЛека, Пепи!
Лека нощ, Кате :) Хайде да спим вече :))
ОтговорИзтриванеИ моята първа дума беше 'Ужас" ...още като прочетох 'ПЪЛНЕН ДАЛАК" и преди да видя снимките:)
ОтговорИзтриванеНо бих опитала;)
Пепка, страшна си! Не ме познаваш, но аз съм ти фен отдавна. Само в твоя блог има такива екстравагантни предложения!
ОтговорИзтриванеВинаги като се чудя какво да готвя днес идвам при теб на виртуално гости и с кеф избирам менюто :)
Поздрави и много, много БРАВО!
Мира
Хич не ме интересува, че деликатните у дома ще възкликната "Ужас", аз само "ЕХААААА" мога да кажа. Това ще си го направя и като не ядат тъкмо за мен ще има повече:))) За много години- здрави и вкусни!darkslayer
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда, Пепи! Ако, ми попадне далак знам какво да го направя! Хубава Неделя!
ОтговорИзтриванеАз пък съм ужасена,че не мога да опитам от тия вкусотийки! А така ги обичам! Пеп, трябва да издадеш книга за рецепти с дивеч.Вече е направо наложително! Няма такава специализирана и направо ще избиеш рибата.
ОтговорИзтриванеЗатова е световната криза!Изхвърлят хората разни карантийки- вкуснотийки.
ОтговорИзтриванеБраво , Пепчо!
Скоро правих зайче по твоя рецепта и стана много вкусно.Показах блога ти на една приятелка , авджийска майка , че се чудеше вече какво да измисля.
Хубава неделя!
Хубава неделя и на теб, Вили!
ОтговорИзтриванеРадвам се, за зайчето :) А карантиите - нормално е; при положение, че не всички ядат всякакво месо - какво остава за тях. Въпрос на вкус - казал Дяволът,събул си панталоните и седнал в копривата :))
Ето Йоли, която твари всякакви пробва - охлюви, миди, раци, мекотели, жаби.. какво остава за някакви си далаци :))
Йоли, идеята ти е хубава (наистина няма кой знае какви книги с готвене на дивеч), но на този етап - неосъществима. Поне докато не спечеля джакпота, ако започна да играя тото :))
Благодаря, Марианка, хубава неделя и на теб! Ще чакам да споделиш дали ти харесва така!
amber, ако ще опитваш - търси си съмишленик :) да не си само ти. Пък и сравнително голям е.
Мира, радвам се, че те улеснявам с избора. Много ти благодаря за доверието, което ми оказваш и най-вече към предложените рецепти. Дори и нетрадиционните :) Но както казват на моите младежи - не можеш да казваш, че не ядеш нещо, ако дори не си го опитал.
Благодаря ти, хубава нова седмица на теб!
За много години, darkslayer! (Милена беше, ако не се лъжа? :)
Направи си го, но първия път пробвай с по-малко праз, да видиш дали ще ти хареса.
Хубав неделен ден, дами!
Далак няма пълня, че ще ме изхвърлят с него от вкъщи, но отдавна се каня на твоята рецепта за дроб, че и пърленка ми се прияде...
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Пепи и пожелания за спорна нова седмица! :)
Пепчо, вземам си от пърленката, но бих опитала и основното. А и щом си го приготвяла ти, съм сигурна, че е много вкусно:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Пепи, у дома пълненият далак е традиционно ястие и много го обичам приготвен по рецептата на майка ми. Винаги ми е навявал и къде, къде по-приятни спомени:))), при това комични.В блога си имам две рецепти за далак, но ето линк само комичната: http://margatyna.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
ОтговорИзтриванеЕви, надявам се да ти хареса дроба. До сега нямам негативни мнения за него, а доста съм го предлагала на момичетата. Прегръдки и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЗорница, вземи си пърленка, далака остави на някои други желаещи :) Поздрави и на теб!
Светлана, теб те следя и знам, че имаш много хубави домашно приготвени мезета. Сега ще видя далака и случката му, нещо съм го пропуснала :)
Пепчо, аз "ужас" няма да кажа, а "тююююю, язък" - що чак сега го пускаш това чудо, кога кучето излапа нашия далак...нищо, за друг път ще знам.
ОтговорИзтриванеЧупвам си пърленка и отивам да видя дроба, че съм намислила утре-вдругиден това да сготвя.
Хубава нова седмица ти желая!
Пепче, без да ми се сърдиш, ама вече доста време съм веге, та и аз ще кажа "ужас" съвсем добронамерено, защото много те уважавам.:)))
ОтговорИзтриванеОоообаче, тая пърленка така ме съблазни, че ми се прииска не да си отчупя, ами да ти я открадна цялата. Изглежда чудесно!!!
Рони, ама разбира се, е не се сърдя :) Знам, че отказа месото, още по-малката карантия би ти харесала :))
ОтговорИзтриванеДърпай пърленка :) много ми е лесно с тостера и бързо ги правя :)
Мариета, догодина ще знаеш :) Пък аз от снощи си имам друг такъв "деликатес" със същата поръчка. Нахалници :))
Хубава и усмихнаха нова седмица, дами!
Изглежда превъзходно.
ОтговорИзтриванеТоку виж, обичам такова нещо. Щом е с праз, най-вероятно обичам.
Да ме бяха убили, нямаше да знам че далакът има трийъгълна форма.
Кой казва, че кулинарните рецепти нямат познавателна роля.
А пърленката е просто мечта!
Хвани момците от ловната дружинка на Мишо да ти станат спонсори и издай книга. Какво ги гледаш. Няма само да им готвиш вкусотии я!
Виж сега Ели. От едната страна той е гладък и равен. От другата плоска страна, точно по средата има един ръб, който държи булото (м/у другото намерих си булото във фризера аз) И като се напълни, този ръб разделя двете части на тази повърхност - става като пирамида. Пък и така лесно се пече.
ОтговорИзтриванеНе те знам, пробвай на Драгомиров, тогава ще знаеш дали обичаш :))
Пърленка обичаш ли?
За момците съм ти казвала.
Отбих дружината. Готвя само за групата на М.
Пепи, аз такива неща не ям. По-скоро не съм и опитвала, но на снимки изглежда много вкусно:)
ОтговорИзтриванеДаре, не може човек всичко да яде :-) Но ако сега дадеш от твоя тутманик, ще ти правя компания
Изтриване