Винения кебап е следващото предложение в Проект 10 рецепти с дивеч. Готвих го няколко дни преди празниците, но тогава не стигнах до публикация, затова пък сега е удобен момент да го добавя към десетте с дивеч. В настоящия случай кебапа е приготвен с глиган, но тази типично зимна манджа е често готвена в къщи, с месо - каквото фризер покаже - свинско, телешко, заешко дори. Колкото по-крехко, толкова по-бързо месото омеква и "достига кулинарна готовност" :))
Това в кръга на шегата, но истината е, че месото се задушава до тогава, докато омекне. Може час; може 3.
За мен беше и изпитване на бавноготвещата тенджера - как ще се получи глиганското месо в нея. Е, получи се. Страхотно. Бих могла да кажа, че резултата е един от най-вкусните с опитаните до сега ястия, приготвени в Crocк-pot
Количеството продукти, както за всяка манджа е съвсем ориентировъчно -това, че ще посоча 200 гр. домати от консерва не означава, че не могат да бъдат 100. А може и без тях, защото кебапа има достатъчно киселина от виното; а някои хора (като едни мои близки) не обичат да срещат домати из чинията си.
Продукти:
~1.5 кг. месо , нарязано на едри хапки
~4-5 глави лук
200 мл ароматно червено вино (пелин ползвах :))
200 гр. домати от консерва - само зеленчука, без сока им.
1 равна с.л.. захар
5-6 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
4-5 дафинови листа
2-3 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер
сол на вкус
4-5 глави чесън
1-2 с.л. брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри хапки и кипва в тенджера с не повече от 1л. вода; 2 от дафиновите листа; зърната бахар и черен пипер - за 15 мин. (този път силно кипене, тъй като е дивеч. Тази процедура се спестява, ако месото е всякакво питомно. Просто тогава всичко се поставя в глинения гювеч, или тенджера с дебело дъно)
* През това време лука се нарязва на полумесеци, посолява и претрива с ръка (така се разделят отделните пластове)
* Чесъна се почиства от връхните люспи и мустачета.
* Всички продукти се поставят в контейнера на Crocк-pot-а, отгоре поставя отцеденото месо; залива се с 500-600 мл от прецедения бульон месото (ако е в обикновена тенджера - повече, около литър бульон), затваря капака и включва на режим І - “LOW” за 8ч. В случая месото беше крехко и младо; ако е от по-старо животно - може и на 9-10ч.
* Когато е готово се отваря и прибавя брашното, размито с малко вода - соса трябва да се сгъсти съвсем малко.
* Ако се готви в тенджера или глинен гювеч - ястието се кипва и щом заври - намалява степента на фурната (на 170* за 2ч.) или котлона - да къкри слабо. За глинения съд - всички знаят, че трябва да се постави в студена фурна и тогава тя да се включи :))
* Сервира се със задушен ориз или картофено пюре.
Много апетитно! Ще си топна малко в сосчето и ще си бодна от месцето :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер Пепи!
О, Пепи, ако ще ме изкушаваш с този дивеч, тръгвам!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда!
И аз много не обичам "срещата" с домати в ястието, но ако са смлени не ми пречат!
Да знаеш!
Прегръдки и усмихнато начало на работната седмица!
Мммм... аз продължавам да си пазя глиганското, но накрая на серията ти може и да се промени този факт :)
ОтговорИзтриванеОбожавам винен кебап, правя го с телешко :)
Прегръдка от мен, Пеп и хубава вечер!
Да ти е сладко, Дианка!
ОтговорИзтриванеДобре, Дани, ще знам :)
Зори, много се надявам до края на месеца да го нямаш вече глиганското :) Ама голяма воля имаш ти, признавам!
Много вкусно, Пепи! Любимо ястие, а с глиганско ще е разкош. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеПРЕКРАСНО ИЗГЛЕЖДА, ПЕПИ, НЕ СЕ И СЪМНЯВАМ, ЧЕ Е ВКУСНО!
ОтговорИзтриванеПепи, това е ястието, което помня от дете и много обичам. Трябва обаче да си призная, че съм го готвила само веднъж. Проблема обаче е съвсем друг...
ОтговорИзтриванеКато се има предвид, че ми е любимо ястие и като се има предвид, че не съм си хапвала от него цели 20 години, можеш ли да си представиш какви чувства и желания предизвика в мен тази прекрасна порция от снимката... :)))) И това ако не е проблем??? Ако можеш да ми кажеш, как в 03:03h да си сготвя винен кебап, няма да имам повече този проблем ;)))
Пепчо, толкова вкусно и изкушаващо си го представила. Отново обръщаш представите ми за стандартно ястие точно наопаки. Обичам винен кебап, но този, твоя е още по- прекрасен и апетитен. Кое по-напред да сготвя не знам:).
ОтговорИзтриванеРазкош, Еви, защото е с хубаво червено месо :) Прегръдка и хубав ден на теб!
ОтговорИзтриванеБеше вкусно, Траяна :)
Вени: като се наспиш и осъмнеш с мисълта за кебапа :) Защо не сготвиш? С телешко, примерно?
Candy, съвсем стандартно ястие е :)
И аз имам същия проблем, надничайки в блоговете - кое по-напред да сготвя. Хайде, готвенето как да е, ама има едни сладкиши......
Пепи, при теб няма шанс човек да срещни нещо лошо и безапетитно. Винаги е адски вкусно и зарибяващо,както казва една позната. А толкова неща съм запланувала от блога ти,че сигурно ще остарея,докато ги пробвам всички. Имаш една пълнена питка с купчинка месо отгоре- първа ще е тя,само да й дойде реда.
ОтговорИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванеще ми се вдигне холестерола при теб:-)))
Обаче на кой му пука?-толкова е апетитно:-)))
Готова съм да го започна веднага;-)
Пепииииии, много изкушаващо ястие си приготвила!!! Както и всички останали, които ни показваш :))) Маги
ОтговорИзтриванеЕй, това уредче ще а е златно. Така вкусно и сочно изглежда.
ОтговорИзтриванеОбожавам винен кебап. Е, вярно, ям го със свинско, ама пък си е кебап с ориз.:)
Изглежда повече от вкусно! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеИ е :)
ИзтриванеБлагодаря :)
Сготвих го в глинен съд, сложих телешко и свинско.Направо стана да си оближеш пръстите...
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко :)
ИзтриванеЗдравейте, прочетох 2 пъти рецептата Ви, но имам няколко въпроса (извинявам се, ако са глупави) По принцип съм правила и друг път винен кебап с телешко, но този път искам да пробвам в гювеч, затова няколко уточнителни въпроса:
ОтговорИзтриванеДоколкото разбрах преди да сложим всичко във гювеча, посваряваме месото и от въпросния бульон сипваме в гювечето, нали така?
Отделно, това за студената фурна не го знаех досега... правила съм доста пъти малки гювечета и винаги в загрята фурна.. та, мисълта ми е - фурната първо на максимални градуси ли е, докато заври и след това намаляме?
Благодаря Ви предварително:)
Значи трябва още веднъж да я прочетете :))
ИзтриванеЕто сега, горе пише следното:
...и кипва в тенджера с не повече от 1л. вода............ силно кипене, тъй като е дивеч. Тази процедура се спестява, ако месото е всякакво питомно. Просто тогава всичко се поставя в глинения гювеч, или тенджера с дебело дъно)
Следователно - не сваряваме никак месото, щом не е дивеч. Макар че в гювеча може да се сложи и дивеча да се готви, без предварително да се сварява. Но -ако се готви дивеч и в бавноготвещата тендежера (както горе) - това е задължително. По принцип рецептата е писана за него.
Ако се запечата месото (запържи за бързо) определено става по-вкусно месото и по-сочно. Но това ако ви се запържва.
За гювеча - нарязвате си месото, останалите продукти и слагате в него. Ако искате - запържете малко. Но не варете самото месо предварително.
При рязко нагряване на керамичните съдове има опасност от спукването им. Както с ъс съдовете от йенско стъкло. Не винаги става, но като ви се спука веднъж гювеч (и то голям) и почиствате фурната от яденето вътре :) няма да повторите.
Гювеча се слага в студена фурна, включва се (може и 220* - тя не загрява за секунди, трябват и минути, през което време керамиката се загрява постепенно) - Когато чуете яденето да къкри вътре, намалявате градусите и оставяте час.... или колкото трябва, докато омекне месото.
А в каква фурна Вие ще сложите Вашия гювеч (гювечета) е Ваш избор :)
Благодаря Ви много за толкова подробния отговор:)
ИзтриванеА, и последен въпрос - смятате ли, че е удачно да добавя и лъжичка захар, понеже количеството вино и домати ми се виждат доста, не искам да ми киселее манджата. :))
в рецептата има 1 с.л. захар :)
ИзтриванеАко ви се струва малко (и доматите са ви кисели) - сложете две
Пепчо, идвам да благодаря за чудесната рецепта! Перфектни указания :) Направих я вчера със сърнешко в гювеч и обрах овациите на гостите. До момента не бях готвила никакъв дивеч, освен заек, и имах големи притеснения, но "послушното" и стриктно следване на Вашата рецепта даде своя резултат :) Благодаря!
ОтговорИзтриванеЕ, щом първия път си се справила, следващия можеш да импровизираш :)
ИзтриванеПоздравления за теб, щом гостите са били впечатлени. Благодаря ти аз за доверието :)