16 март 2013 г.

Палачинки, палачинки :)


Палачинки с мед; палачинки с пилешко месо;
палачинки с шоколад; палачинки със сирене някакво;
палачинки със сладко; палачинки с пушена риба и крема сирене;
палачинки с лимоново сладко .....
 
И изобщо - палачинки обичаме всякакви. Нежни и тънки, почти прозрачни; както мама ме е учила - когато я вдигнеш - да виждаш през нея. Е сега, не всеки път  следвам послушно заръката и, но в общи линии - такива ги правя.  Или поне първата половина от палачинките.
Но и дебелите, американски палачинки обичаме.  На тях девойчето е майстор, че не и се виси на котлона с часове. Защото за 5-6 човека стоическо висене пред печката да стоиш не е за всеки работа.  И да, пробвала съм онази голяма, печена палачинка, но не е нашата. Колкото и мързелива да е. 
Важно! употребата на два тигана едновременно свежда  времето за правене на палачинки наполовина! 



У нас през последните години ги правя повече с кисело мляко, отколкото с прясно.
Обикновено започвам от яйцата и киселото мляко, което разреждам с вода, а след това - всичко останало. От 3-4 яйца на 450 гр. кисело мляко до 1 яйце. В забележителни пристъпи на щедрост съм отпускала и 5-6, но личното ми мнение е че те, освен, че правят палачинките по-жълти, ги правят и по-жилави. Каквото ми е мнението и за такива, направени с прясното мляко.   В други, забележителни пристъпи на мързел пък не съм слизала до магазина и съм правила палачинките с 0 или 1 яйце. Пак се получават, но и на тях вкуса им страда. Е, при обилно намазване с шоколад или сладко не се усеща, но със солената гарнитура - да, усеща се липсата им. 
Никога не измервам брашното. Само вчера; когато го направих по изрична молба "да го запиша някъде". Ако пък си намеря старата тетрадка някъде, та на. Нали наесен правих едно голямо прочистване на жизненоважните-вещи-наредени-по-откритите части на шкафове и секция.... та освен нея сега търся и малкото бързоварче и 2 отвертки.


Ето какво слагам за около 20 бр. палачинки:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко (450г) 
1 каф. л. сода за хляб; 
450 мл вода 
1 каф. л. сол 
1 ч.л. захар 
2 с.л. олио 
~450-500 г. брашно  - получената каша трябва да е като боза (защото все пак зависи каква е големината на яйцата и каква е гъстотата на киселото мляко) .  
ок. 50 мл. разтопено масло или олио за намазване

масло за намазване на готовите палачинки 

Приготвянето до печене :) е в 3 стъпки:
1. Яйца, сол, захар, олио: разбиват се с телта за разбиване на яйца. Миксерът е излишен.
2. Киселото мляко, разбито с водата: Прибавя се към яйчената смес.
3 и последно: Брашното и содата; разбива се добре и се оставя 10 мин. да почине сместа. 
Загрява се тиган с незалепващо покритие и (съвсем равномерно е с четка, или парче ябълка, забодено на вилица) се намазва  с  маслото или олиото. Ако е със залепващо покритие - тигана се намазва по-обилно.
Изсипва се черпаче от сместа, която трябва да е толкова рядка, че като се наклони тигана във всички посоки сместа да се разстели равномерно по дъното му.   Най-добрата степен за печенето на палачинките според мен е 75% от мощността на котлона - от 9 степени на 6 (примерно). 
За минутка са запечени отдолу и трябва да се обърнат - може с помощта на шпатула, а ако сте сръчни може и с тигана да ги метнете и да се обърнат. Но ако са съвсем тънки палачинките по-скоро ще се получи купчинка от палачинково тесто в тигана, вместо да ви се обърне палачинката, затова- на кой както му  е лесно.

Веднага след като се извади от тигана палачинката се намазва тънка с масло. 

Внимание: Изчакайте да станат готови поне 3 палачинки, преди да започнете да  ги опитвате.


Предложения разни:
Правила съм палачинки с: 
пасирана сварена тиква в сместа;
газирана вода или безалкохолно, поради липса на кисело мляко в момента; 
нишесте или пълнозърнесто брашно в допълнение на бялото;

ПП: а най-много харесвам течностите в сместа да бъдат равни части кисело мляко, прясно мляко и вода -  за тази доза по 280 мл от всичко. 

40 коментара:

  1. Пепи, заделям си тази с лимоновата плънка за закуска и спокойно лягам! Лека нощ и на теб и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубави на теб почивни дни, Игличе!
      Има и от двете, дано спокойно да си спала :)

      Изтриване
  2. Пепи,добре ги заформи утре за закуска!От тебе палачинките, от мене кафето!Става нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става, Танче, идвай. Тъкмо и аз сега ставам :) Паднала ми се е почивна събота :))

      Изтриване
  3. Простиха Ви сушената бамя, простиха Ви салатата от бамя, простиха много неща... И преминавам на ти, защото ти си всеки ден на нашата трапеза! И пастърма направихме, и чушки във всякакъв вариант и какво ли още не. Ние сме едни истински канибали! Но ако утре успея да направя и палачинките - направо идвам да те отвличам. На живо на какво ще ме научиш, ей! С една дума:} Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Пък щом и у вас предпочитате раслото на кокал, може и сама да дойда :)
      Благодаря и аз, че се доверяваш на вкуса ми и предложенията :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Не бях правила палачинките с кисело мляко, но на теб ти вярвам по отношение на готвенето безрезервно Затова идния път, като ги правя (разбирай като ги прави мъжа ми - мнооого обича обръщането на палачинки във въздуха), ще е с кисело мляко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение кой ги прави :) важното е палачинки да има :)
      Благодаря ти за безрезервното доверие на теб, Миленка!

      Изтриване
  5. Пепи, благодаря за точната рецепта!
    Не съм на "ти" с палачинките :)
    Иначе мога да ги мятам!
    А това с прибирането на разнинещаразхвърляни много не го обичам, че и аз като теб после не ги намирам :)
    Е, не че у нас вървиш и подритваш нещо си....
    На тези палачинки не бих устояла да хапна още първата:)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ама пък омръзва ми да гледам неща отвън, които си имат място някъде вътре. Лошото е, че това "вътре" е сменено и затова не намирам.
      Вземи си палачинка; този път бяха много и представи си :)) има още.
      Хубави и спокойни почивни дни на теб! (ние си имаме понатрупал сняг)

      Изтриване
  6. Чудесна закуска когато всички са си у дома, колкото и време да си висим на котлона:)
    Всички предложения за много вкусни, но със сигурност съм се спряла на това с лимоновото кремче, защото е нещо ново за мен което преди няколко дни видях и при Роси:)
    …с кисело мляко не съм правила кашичката, ще пробвам и този вариянт!
    Поздрави Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз вчера, последните, които правих, точно заради лимоновото кремче ги захванах :))
      Пробвай и двете, Дани, крема е чудесен за палачинките без друго.
      Хубав съботен ден и много усмивки :))

      Изтриване
  7. Палачинките на първата снимка ме грабнаха моментално, чак ми се дояде, при все, че сутрин не съм особено отворена за хапване. Аз най-много обичам палачинки с ванилов крем, но последният път, когато правих, дори не успях да опитам една - когато се наканих да си хапна вечерта, вече бяха "пометени".
    Усмихнат уикенд, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова правещия дегустира още първите, Инче. Иначе има опасност да остане валат :))
      Много добро настроение през уикенда и на теб!

      Изтриване
  8. Ох, само като ги гледам... Никаква забрана не важи при вида им. Но и мен това дълго стоене над котлона често ме отказва. Правя ги, но рядко. Преди година, или може би две, за първи път опитах с кисело мляко и много ми харесаха. И винаги се "награждавам" с първите готови палачинки :)) Поздрави, Пепчо и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, първите винаги са за майстора, Снежи :))
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Палачинки, палачинки, те на всеки са любимки, а от Пепи, най-любимки:) Страхотни са, Пеп, как сервираш, как готвиш, да стои човек да те гледа в кухнята, няма да му омръзне! Просто си страхотен кулинар, това е, и не се скатавай, толкова дълго, че си ми липсваш! Рецептата ти обаче е доста различна от моите палачинки, с кисело мляко освен едни марудници, друго не съм правила. Ще ги пробвам обезателно, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само нотите липсват горе, Кате и ще го запеем :)
      Абе на човек си му трябва почивка, да ти кажа. В един момент ми дотегна. На компютър е работата; да седна да напиша нещо - пак у дома. Тук слава богу е равзлечение; не ми е задължение, затова си позволих да си почивам вечер. Видях те, че ме издирваш :) Благодаря ти много.
      Вземи пробвай тия палачинки. Може пък да ти харесат :)
      Прегръдка и хубава съботна вечер!

      Изтриване
  10. Много обичам палачинки, и домашните - също. Мой фаворит са тези със сметана, но сега отбелязвам, че с любимата ми заквасена не съм правила и е време да опитам. Ще си взема няколко от твоите, Пепи! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб, Еви!
      А щом е със заквасена сметана - вярвам в добрия резултат и ще чакам да ги покажеш. И на тях ще им дойде реда :)

      Изтриване
  11. Туй с двата тигана хич не съм се сетила, жива да не бях:)Страшни и любими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мама е "бивш столови работник" и едни такива хитринки си знам от нея :)
      Тя и сега ги прави в два тигана. Дори малко да са бройките, времето е наполовина.

      Изтриване
  12. Пепи,с кисело и аз ги предпочитам,с прясното верно по-жилавки се усещат.
    Голяма сесия на тема палачинки,коя от коя по-вкусни!
    Пълнени с всичко ги харесвам,а най-лошото е,че от много време ми се иска да направя и нещо по-връткаво с тях като на Жоро Сънят на майстора,обаче уви,всичко заминава на момента.
    Прегръдка от мен и приятна да ти е почивката! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, доста време почаках така да ми останат. Ама не би. Затова си направих палачинки специално за случая. А от вчерашните останаха, че единия младеж не закусва :) като нас.
    Хубава да е почивката ти и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, и аз обичам много палачинки. Всякакви - всичко ми е вкусно. НО... не се обичаме много, докато ги приготвям, описвах в един пост какви мъки са ми, като не искат да се получат.
    Твоите обаче са страхотни! И аз ги правя предимно с кисело мляко, много са вкусни. Но пък и с прясно. Изводът - палачинка да е.
    Сърдечни поздрави и весел празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) права си - палачинки да има :)
      Хубав ден и на теб да е утре!
      А за палачинките - трябва ти точната Т* на котлона си да хванеш. Ако е слаб - ще се сушат; ако е много силен - ще се журнат и остават сурови; поне аз така го разбрах за себе си, преди време, когато все се успокоявах с онази стара максима "първата палачинка на кучето". Да, да, при толкова чащи ръчички :)

      Изтриване
  15. Кой ще ти чака да станат 3 палачинки преди да се опитат?!!! Едва е изпечена първата и пареща се хапва! И непрекъснато се наднича - "няма ли готови?"
    Прекрасен неделен ден, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова ги започвам винаги, докато спят, или ги няма у нас :)
      Хубава и спорна седмица и на теб, Ина!

      Изтриване
  16. Любими палачинки -
    чудесни идеи и рецепта предлагаш, Пепи!
    Поздрави, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Дианка и спорна седмица да ти е!

      Изтриване
  17. Пепи,
    не слагам в тестото кисело мляко, предимно прясно ползвам, но предполагам че става още по-прекрасно с него.
    Изглеждат супер апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги може да пробваш, Дани :)

      Изтриване
    2. М-да...От вкусно по-вкусно...Страхотни предложения си пуснала пак. А иначе и аз тази рецепта ползвам - колкото кисело мляко, толкова и вода...Само да не ставаха толкова бавно и да не се изяждаха мигновено )-:
      Весела седмица!

      Изтриване
    3. Така е, Диде :) Бавно се правят, бързо се унищожават.
      Весела и на теб да е, Весе!

      Изтриване
  18. Много обичам палачинки. И солени и сладки. Обикновено не изчаквам да направя брой - почвам веднага да ям, докато е готова първата:)
    Хаха

    ОтговорИзтриване
  19. Парят бе :)
    Ако можех да ям горещо, сигурно и аз не бих ги чакала :))

    ОтговорИзтриване
  20. http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=825.msg13864#msg13864 Ето тук видях рецептата Ви за катми . Някак си първо не успяха да втасат добре нямаше го характерните дупчици ,освен това изпекох 2 броя ,но и те останаха сурови. Накрая се ядосах и прехвърлих остатъка от тестото в тава във фурната ,но и то остана течно ,а отгоре препечено. Възможно ли е да е било по рядко и затова да съм получила този течен ефект. Извинявам се че коментарът не ми е за палачинките ,но не я намерих в Раздел " Закуски" . Моля за извинение.
    П.П Преди време правих палачинка на фурна и тя си остана течна отвътре,може би не е само проблема във " фаза втасване" .Начинаеща съм в приготвянето на закуски ,но имам желание да се науча.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има ги и тук катмите, но нищо.
      2. Щом и палачинката на фурна ти е останала течна; сместа от катмите - също, предлагам да търсиш проблема във фурната - градусите. И дали по-долу, или по-горе слагаш тавата с продукта, който се пече. Не може проблема да е във фаза "втасване", защото голямата палачинка е със сода (или бакпулвера) , не с мая и не втасва. Всяка фурна пече различно, аз до тук съм сменила 3 и ползвала 2 на мамите - ами една с една не са точни градусите. Най-добре ми беше с една Сименс, оригинал, не направена в Турция. Сегашната ми - на 180* = на 160 на онази. Но хващам начина си на печене на печката и свикваш с градусите. Подозирам, че при теб Т* е била по-висока, за да остане отгоре препечена, а вътре - течна. Или поставена над средата на фурната. Намали градусите и постави надолу. Това - предложение за голямата палачинка е.
      Катмите са катми, когато са на огън :)

      и 1. сега - Трябвало е да изчакаш да станат на хубави шупли - това е тайната не тестото, тогава се изпичат добре на сача, защото се отварят дупките и топлината прониква навсякъде. Възможно е недостатъчното втасване да е от маята - ако е стара; както и от по-студено място, на което втасва сместа им. Може също и брашно да е трябвало още малко, но в общи линии сместа си е съвсем рядка.
      Завивай купата с мая, дръж а топло място - ако трябва, включи фурната на 40* и остави вътре купата . И едва, когато ти втаса добре, тогава ппечи. Котлона също не на макс, защото ще ги грабне отдолу и ще останат сурови. На 2/3 мощност - пр. ако има 12 степени, ти включи на 9.

      И не се отказвай, никой не се е родил научен, аз и сега изхабявам по една палачинка, докато улуча степента на котлона :) Прави по-малки дози и пробвай. Ако не става - прибави брашно, дръж пак на топло място и пак пробвай.

      Изтриване
  21. Благодаря за съветите ще пробвам , имам спомен от баба си как ухаеха катмите и на мен ми се прииска да си направя . Наистина за катмите втасването смятам за определящо ,но котлонът на който сложих сача беше от тези които като си направят температурата и изгасват и после се включват. И понеже все пише " гъстота на боза" и аз не я направих гъста по- скоро рядка.Пак ще опитам и ще споделя.


    А за палачинката следващия път ще я направа сместа по -гъста и на 100 градуса ще печа( на Раховец съм ,но има и други хора при които в някои градуси Раховеца хич не се представя добре ).Палачинката я пекох на най- ниско .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите котлони също са с реле - включват/изключват. но сача е глинен, дебел и задържа топлината, не е в това проблема.
      стискам палци следващия път да се получат катмите.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...