23 март 2013 г.
Кексът на Ленчето
Да обогатя малко кексовата категория, че много страда. Но и предния ден, като предложих последните останали парченца от този кекс на милото, той ги отказа, ала на последните два мъфина - не. Незнайно защо - мъфини-ядат-всякакви, но на кексовете се назлъндисват. А тъй като кексовете се правят с повечко разбиване с миксера и аз не се натискам да ги правя. Този обаче си заслужава бъркането до побеляване - не изсъхва, колкото и да стои. А източника на рецептата е в заглавието :)
Продукти:
4 яйца
3 ч.ч. брашно (от по 240мл. са чашите)
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер (10гр.)
2 ванилии
1 с.л. какао (хубаво да е, ако може холандско, черно, с висок %)
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180-190*.
* Яйцата се разбъркват със захарта, докато тя се разтопи; сместа побелее и си увеличи обема почти два пъти.
* Прибавят се прясното мляко и олиото и разбърква, вече с шпатула или лъжица, винмателно, да не спада сместа.
* Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията и пресява.
* Прибавя се на 2-3 части към яйчената смес и отново внимателно разбърква.
* Отделя се 1 ч.ч. от сместа, в която се прибавя разтвореното в топла вода какао. Разбърква се.
* Кексова форма, с d ок. 26-28 см., се намазва с олио и поръсва с брашно. Обръща се и изтупва от излишното.
* Сипва се от бялата смес по цялата форма; след това в средата на бялата се изсипва почти всичката кафява смес. Изсипва се останалата бяла смес, като се налива в средата върху кафявата (така я избутва настрани). Обира се останалата от чашата кафява смес и се поставя най-отгоре тук-нам върху бялата.
или просто се редуват бялата и кафявата както дойде.
* Пече се в зарятата фурна до суха клечка (най-любимата ми мярка време, но е факт... над 30 мин. при всички случаи). Усеща се и на пипане с ръка.
* Оставя се да изстине във фурната за 10-15 мин., след което се изважда на скара да изстине, напудря и изчаква да изстине добре, преди да се нареже.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много вкусен и сочен ми изглежда, прекрасен! И май наистина си имаш капризни хора около теб, Пепи (познато ми е). Да не искат кекс... Ама като готвиш все вкусотии, човек се научава и... да, ти сама си казвала. =)
ОтговорИзтриванеДа сте живи и здрави всички!
Ами ха де. Мъфините много се тачат в къщи, а кексовете - не. Здраве да е.
ИзтриванеПриятни почивни на теб, Гери!
Чудесен е, Пепи! Ще си взема парче със сутрешното кафе и ще му се насладя. Прегръдки с пожелания за спокойни почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Еви!
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубави почивни дни!
Ех, че вкусен е станал! Хубав уикенд, Пепи!
ОтговорИзтриванеи на теб да е :) Я какво време имаме днес!
ИзтриванеНепременно ще опитам рецептата, Пеп. Обичам кекс, но все не ми се получават :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд от мен!
Не го вярвам, Зори :))
ИзтриванеИ моите преди години не се получаваха, но се оказа, че еот начина на печене.
Хубави почивни дни на теб!
Много хубав!
ОтговорИзтриванеУ нас е обратното. Не щат мъфини да опитат. Пък аз искам да правя...
Да си менкаме колети, а?
Изтриванеземи разкарай тази изкуствена роза,мечетата и портокала че само развалят пейзажа. По добре сложи една хубава салфетка и живо цвете!
ОтговорИзтриванеНаправи си и сложи каквото ти харесва.
ИзтриванеПепи, много хубав сочен кекс!
ОтговорИзтриванеУ нас няма такъв проблем-каквото забъркам-това ядат :)))
С пожелание за слънце и усмивки!
Блазе ти, Бети :)
ИзтриванеА на теб хубава нова седмица да е!
Много е красив, Пепи,
ОтговорИзтриванеи със страхотна текстура - класически, майсторски кекс!
Поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеВ рецептата изрично пишеше: разбива се до побеляване :)
Поздрави и хубав празник на теб утре!
Обичам кекс, много го обичам всякакъв, особено такъв сочен и шарен!недолюбвам мъфините!Ето има и различни!
ОтговорИзтриванеНе може всички да са еднакви :)
ИзтриванеПепи, грабвам парченце за десерт, пък щом не засъхва, едно и за закуска и започвам да мъдрувам каква сладост да спретна, ама като за мойта си душица, че то един искал крем, друг торта, трети мъфин, а на мен в главата ми друго се върти, ама ще я видим тази работа...
ОтговорИзтриванеИ в крайна сметка ще те видим ей сега какви си ги свършила тези почивни дни, Игличе!
ИзтриванеХубава нова седмица да ти е!
И аз като Сончето - харесвам кексовете повече от мъфините. А този твой, Пепчо, е станал прекрасен! Върна ме назад, в модата на кексовете :))Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеОтдавна не бях правила и аз, Снежи! Но преди две седмици много ми хареса този, като опитах и почти веднага направих :)
ИзтриванеПоздрави и спорна седмица на теб!
un délicieux cake bien moelleux et fondant bravo
ОтговорИзтриванеbonne journée
И е красив такъв шарен, пък и вкусен, както трябва да бъде един кекс!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
благодаря, Ина!
ИзтриванеПоздрави и на теб и честит празник!
Честит Празник Благовещение(Благовец),Пепи!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много здраве и щастие! Бъди благословена жена,съпруга, майка и баба!
Благодаря, Сонче! Предлагам за баба да почакам още малко :)
ИзтриванеЧестито Благовещение и на теб!
Пепи, кой не обича кекс?!
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение!
Знам ли, Стаси :)
ИзтриванеЧестит празник!
Пепи,и аз рядко правя кекс,особено чист без да го наблъскам с добавки,а пък тази ми форма направо паяжина ще хване,много бавно ми се пече в нея кекса и все го обръщам я на продълговат,я на мъфини.
ОтговорИзтриванеНо сега както ми е пригладняло знаеш ли как ми се иска да имах от твоя,пък и с олио е,значи е сочен,а шарката е станала страхотна!
Прегръдка,мило другарче,и седмица с повече усмивки нека да ти е! :)
И а я вадя рядко формата. Не само, че кексове правя рядко, но и за руло Стефани ми идва мъничка и почти не ползвам. Ама пък кекс ли е - с дупка го търсят. Колкото и рядко да е.
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубава седмица!
Ммм чудничък изглежда!!! Отдавна не съм правила, а как ми се хапва :)). Дръпвам си парченце за кафето ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да ти е сладко, Диди!
ИзтриванеХайде, днес е събота, подслаждай живота на близките :)
Чуден кекс се получи! Благодаря за описанието към рецептата :-).
ОтговорИзтриванеМоля :) Пак заповядайте. Радвам се ,че сет доволна от резултата :)
ИзтриванеЗдравейте.Защо се нарича кексът на Ленчето?
ОтговорИзтриванеЗащото рецептата ми е от една Ленче:) Много хора, като си записваме рецепта от някой, пишем името му, за да се подсещаме какъв е бил крайния продукт.
ИзтриванеМоже ли и аз да съм Ленче и да не съм правила Кекса на Ленчето?!?
ИзтриванеАма хайде де, какво чакаш 😉
Изтриване