11 септември 2016 г.

Яхния от патешко с грах и гъби


     Лош ден и лош късмет. От един час търся в шкафа, етажния килер и фризера грах  и не намирам. След малко ще паля сандалите и вървя до магазина се видяло, но се сетих, че си имам обещана за публикуване рецепта за патешко с грах от времето напролет, когато грахът беше прясно набран от градината, а аз се заиграх с фотосесията му  :)  и се пошувах с младите ни хора, като им предложих деконструиран грах яхния с патешко месо.   Подобно на другите ми яхнии с грах (заешко и създърма),  тук месото може да бъде заменено с друго птиче, или свинско месо. 

Продукти за 6 порции: 
~ 1кг патешко месо (или друго) 
~ 800г картофи 
~ 800г грах 
~200г гъби 
1 глава лук 
1 пълна с.л. червен пипер 
1 ситно начупена сушена червена чушка (сушените червени чушки придават страхотен аромат на манджите ) 
сол на вкус
60-70 мл олио 
2 -3 с.л. универсална зеленчукова подправка (или чушки, морков, целина, магданоз, малък домат ...... - от всичко - по малко, ако си имаме пресни) 

1 лъжица препечено брашно за сгъстяване на соса
магданоз 

Приготвянето :)  от първо лице, ед. число :scenic:

*Нарязвам месото на едри хапки и сварявам до омекването му в малко вода - не повече от 1л.  Ако изпусна припенването (често го правя) прецеждам бульона, а месото "отмивам" от парцалчетата в самия бульон.
* Отделно задушавам глава лук и нарязаните гъби в олио и 3-4 лъжици вода - под капак, толкова, че
 като се изпари водата, слагам червения пипер и заливам с бульона от варенето на месото. Да не се пържи . Гъбите не ги мия, почистени са, иначе се напиват с вода и не се стягат, докато се задушават, а стават "воднисти". Поне за нас.
* Прибавям солта, зеленчукова подправка - както писах горе или готова от бурканчета, или от пресни зеленчуци, когато имаме такива през лятото.
* Прибавям нарязаните картофи и стритата суха чушка и  всичко ври кротко, докато омекнат картофите.  Тогава слагам месото и граха - ако е пресен - бланширам във вряла вода за 2 мин.
* Всичко ври заедно още 5-6 мин.

* Сгъстявам соса с размитото в малко вода препечено брашно и щедро ;D ръсвам  шепичка нарязан магданоз 

Така с предварителното варене на месото готвя често, след работа, тъй като сваряването на месото отнема повече време. На следващата вечер "сглобявам" манджата, както описах горе, което вече отнема не повече от 40 мин. Или пък ползвам слоукукъра, в който всичко се готви през деня, докато ние сме на работа :) Само трябва сутринта да заложа всичко в него. 

Когато готвя  яхния от грах с месо по нормалния начин :) първо задушавам нарязаното на хапки месо с лука, прибавям червения пипер, зеленчуците, заливам с дова и варя, докато месото омекне. Тогава прибавям картофите, готвя, докато и те омекнат и довършвам пак със сгъстяването на соса и магданоза :) 



6 коментара:

  1. И ще ядете ли грах в крайна сметка днес? :)
    Много обичам точно така - с грах, гъбки и картофи. А методът с варене на месото трябва да пробвам и аз някой път.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа ние тогава ядохме граха, но под друга форма - трябваше ми за друга манджа. А точно същото изпъленение го имаше преди два дни у нас, утре събирам последната порция на Мише за обяд.

      Изтриване
  2. Бих затопила къшей хлебец,харесва ми и често правя такава гозба,но постна,при теб е винаги със супер екстри :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постна, постна :) че да търся салам или суджук после :) Трудно ще мине у нас, Роси, знаеш.

      Изтриване
    2. А,то и аз търся нещо отстрани за половинката,с постно не се минава :)

      Изтриване
    3. нали сме от една порода :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...