26 септември 2016 г.
Агнешки котлети с розмарин
Тази публикация с рецепта за агнешки котлетчета е опровержение на тезата на авджи Стоев, че едно агнешко месо, ако престои 4 месеца във фризера ще стане шилешко :) Съжалявам, но греши, пък аз не намирах време да ги приготвя и изпека на скарата, както ги бях решила още когато тате ни даде полагаемото половин агне напролет. Отрязах целите ребърца с гръбнак и оставих да си чакат момента. Който дойде преди почти месец :) Крехки, сочни и вкусни са така приготвени. И различни от свинските котлети, с които сме свикнали. При първа възможност отново ще ги приготвям така. Мариноват се около 24ч., пекат се за 30 мин. Вярно, при нас бяха изпечени на скара с жар, но и във фурната ще станат - за кратко време на висока Т* Количеството е според броя хора, които ще ги хапват, или според количеството, което сте си купили :) Тук бяха около 20бр., достатъчни за 4 порции. С гарнитура, разбира се.
Продуктите са:
~ 20 бр. агнешки котлети - около 1,400кг
3-4 скилидки чесън
5-6 лъжици зехтин
2-3 стръка розмарин
щипка кимион и няколко черен пипер
сол
Приготвяне:
* Месото се оформя на тънки котлети - ако не е нарязано, внимателно нарязвайте, да не се разкъсват. Ако са по-дебели, може да се начукат до дебелина 1-1,5см.
* Скилидките чесън се счукват и смесват със зехтина, солта, кимиона и черния пипер.
* С тази смес се намазват котлетите и прибират в купа, а между тях се поставят стръковете розмарин.
* Купата се завива със свежо фолио /или капак и прибира в хладилника за едно денонощие.
* Изваждат се и изпичат от двете страни до готовност на намазана с мазнина скара (парче сланина, или марля, напоена с олио).
* Задължително се хапват топли :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пеп, на фона на всички красиви места, които показа в последно време, обиколките, преходите, тези котлетчета така добре се съчетават с тях. Чудесна си, чудесни сте! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате :) Разбира се, че всяко агнешко се вписва чудесно сред природата :) исках да завърша сезона на разходките с тях :) но се оказа, че има още една разходка :)
ИзтриванеБих облизала пръсти с тези котлетчета!При това вкусно,крехко месце и така майсторски ароматизирано и приготвено-благодат за сетивата!
ОтговорИзтриванеТи от къде разбра, че ги хапвахме с пръсти :))))
ИзтриванеТака си е най-лесно и вкусно :-D
ОтговорИзтриване