Продукти за 3 порции:
1 риба мерлуза около 700 г
1 малък лимон (лайм, че няма семки )
сол, щипка черен пипер, щипка мащерка , 3-4листа салвия
4 средни обикновени картофа
1 малък сладък картоф (батат)
~ 60 мл. олио
~100мл бяло вино и 100мл вода
1 лъжица масло
Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива и подсушава - вътре в корема има черна ципа, която се почиства много добре.
* По дължината на рибата, през гърба, през около 3 см. се правят дълбоки нарези.
* Лимонът се нарязва на тъъъънки до порзрачност кръгчета, които се поставят в тези нарези.
* Рибата се посолява отвън и отвътре и поръсва с черен пипер.
* На дъното на тавата се поставя мазнината, наливат виното и водата.
* Рибата се поставя в средата, а около нея - почистените и нарязани два вида картофи.
* Посоляват се и те и поръсват с мащерката.
* Съдът за печене се покрива с фолио (не се запечатва плътно) и пече във фурната на 200* - от момента, в който се чуе да завира вътре - 20 мин. с фолиото и още 10 мин. без фолио. Общо около 50 мин. от включване на фурната.
* Изважда се от фурната и рибата намазва с парчето масло :) изчаква се 5 мин. да се разтопи, нарязва и сервира.
Пепи, обожавам риба. Слюнка ми потича само при мисълта за нея. И представи си не съм опитвала мерлуза. Твоята рецепта ми се вижда много лесна за изпълнение.
ОтговорИзтриванеСтига бе, ти толкова пътуваш насам-натам, не мога да повярвам, че си пропуснала тази риба :) Много е вкусно месото и, да поправиш тази грешка. Видях, че и в наше Метро има.
ИзтриванеЛесна е рецептата, да. А най-доброто е, че е с гарнитурата, иначе все трябва да мисли човек какво да предложи с нея. Едиян с мляко не яде риба, другия с б обена салата не иска......
И мидите, и рибата, и цялата нова серия морски специалитети са страхотно допълнение в богата ти тематична колекция, Пепи! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта за рибно изкушение, с гарнитура и на фурна - разкош!
Благодаря ти, Дианка :) Радвам се, че харесваш рибните ми предложения, ти си експерт по рибите :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пеп, толкова отдавна не съм хапвала и виждала да продават мерлуза, ти отгде изнамери:))
ОтговорИзтриванеЩе се черпя явно от твоята!
от Гърция си ги донесох, Веси, но и тук в Метро вчера сутрин видях.
ИзтриванеМисля,че не съм опитвала мерлуза,но ми изглежда адски вкусно,особено с тази пъстра гарнитура,ммммммммммм,наистина сте наблегнали на морската храна,но пък лятото е предразполагащо за нея :)
ОтговорИзтриванеОгледай се следващия път като пазарите риба, Роси. Тук е позната под името хек :) Хубава риба е - с бяло, стегнато месо и съвсееем малко кости.
Изтриване