23 август 2018 г.
Картофена "пица"
Тази рецепта е за една различна "пица" - с картофен блат. Не е като класическата пица с тесто - различна е и много, много вкусна. Може да се гарнира с различни сирена и колбаси - рецептата търпи всякакви импровизации, или най-малко може да се използва идеята за блат, а за гарниране да "почистите" хладилника от изостанали различни видове сирена и колбаси. И добавите гъби, маслини, чушки....
"Пици" с различни блатове - картофен, от тиквички, от карфиол - отдавна се въртят из интернет, но карфиолената ще я пропусна в този живот, от тиквички не знам дали ще направя , макар блата на рулото от тиквички да е готов блат за такава "пица". За сметка на предните, "пица" от кайма е на почит у дома и редовно правена :) като една много бърза вечеря. Картофената ясно е, ще се приема добре от почти всички, но някак си я пропусках през годините :) и стане ли въпрос за нещо с картофи, което да не е манджа, пържени, или печени - първо на ум ми идва това картофено руло с шунка и разни работи.
Скоро на едно място, където си споделяме манджите, една дама показа нейната "пица" с картофен блат и този път не оставих да и се размине правенето. Малко поотложих, че нямах възможност да стържа картофи, но в крайна сметка пак не дочаках някой да ми стърже картофите ( суровите идват тежка работа за ръката ми все още) и я направих със сварени. Тази на дамата, която ме вдъхнови да правя и аз е със сурови картофи, настъргани и много добре изстискани (също мисия невъзможна за мен сега). Не варя картофите до пълно омекване, както за картофени кюфтета, а ги оставям полусурови - като за картофи соте, или ето тези картофени рьощи с праз. Когато се забоде вилицата във варения картоф, първо влиза леко, но след 1-1.5см се усеща съпротивление. С благодарност, Марчева, ти си знаеш
"Пица" с картофен блат
Продукти за 1 "пица" с d 28 см:
За блата: 700г обелени картофи
100г сирене чедър
50 г бяло саламурено сирене
сол на вкус
1голямо яйце (или 2 малки)
2 с.л. олио
по 1-2 щипки черен пипер, едросмлян червен пипер, риган, мащерка, чубрица
1 с.л. галета
За гарниране:125г моцарела (1 топка)
50 г сирене чедър
50 г сирене пекорино (или друго твърдо - пармезан, кефалотири)
100г чоризо (или друга пикантна наденица)
100г варена наденица (или друг колбас по желание)
шепа чери домати (или месеста част на 1 голям)
10-на листа босилек
1-2 с л зехтин
Приготвяне:
* Обелените картофи се поставят в студена, подсолена вода и се варят до полуготовност - пробата е пробождане на картофа с вилица, трябва я да усещате как влиза трудно след повърхността на картофа. Обикновено след завирането ги варя 10-12 мин, но пак зависи от сорта на картофите.
* Отцеждат се и охлаждат.
* Фурната се загрява на 200*С.
* Картофите се настъргват в купа; настъргват се и сирената; прибавят се яйцето, подправките и олиото.
* Обърква се с лъжица много добре.
* Лист хартия за печене се поръсва с галетата.
* Картофената смес се изсипва и разстила върху хартията. Оформя се на кръг, с дебелина 10-15мм. Ако имате ринг за сладкиши, може да го ползвате - по-лесно е.
* Доматите се нарязват и нареждат върху блата.
* Така приготвен се поставя на средна скара в загрятата вече фурна и пече около 12-15 мин. - до зачервяване на картофения блат по краищата. През това време се подготвят сирената и колбасите за гарниране.
* Изважда се тавата и върху блата се нареждат нарязаните колбаси; поръсва се с настърганите твърди сирена и разчупената топка моцарела.
* Поръсват се листата босилек и струйка зехтини тавата се връща във фурната за още 6-7 мин - докато се разтопят сирената.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Правила съм подобна пица Пепи - с настъргани на ситно ренде сварени картофи.Блатът става лесно, а е и вкусен.Чудесна е и твоята пица, може в блата да се сложи и тиквичка и морков.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Вярно, Ели, тиквичката и моркова в блата ще бъдат разнообразие.
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб!
Пропуснах гургулиците и сърцата, че не са ми по вкуса (всъщност не съм опитвала:)), но това предложение ми хареса!
ОтговорИзтриванеЩе опитам някой ден!
Пробвай го, Веси :) вкусно и разнообразяващо менюто е.
ИзтриванеЯ, това ще го пробвам някой ден :)
ОтговорИзтриваненепременно! Че и бързо, не иска суетене.
Изтриване