Не знам как точно е превода на тези "Сырники", затова ще ги оставя с това име. За мен ще си бъдат "изварени кюфтенца" - не много благозвучно, но пък подразбиращо се име.
Преди няколко дни ги видях в блога на Виктория - ЖЖ и любов от пръв поглед, знаех си, че много ще ми харесат. Е, истината е, че най-много си паднах по предложението с пушената риба. А това е и варианта, който най-много ми хареса на вкус. Разбира се с малки изменения. Абсолютно ми е невъзможно да спазя стриктно дадена рецепта.
След това прегледах и мненията на чичко Гугъл за "сырники-те" - оказа се много правени в руската кухня, а в един англоезичен сайт пък бяха обяснени като "руските пенкейкс". Ще си позволя донякъде да се съглася с тях, защото повечето рецепти, които прочетох бяха с набухвател - мая или бакпулвер и доста брашно; някои - пекат, други пържат; но почти (да не кажа ) всички се поднасяха със сладко.
А моята страст е соленото. Ако е за сладки - аз отдавна правя понички с извара - но в повечето случаи ги пържа.
А моята страст е соленото. Ако е за сладки - аз отдавна правя понички с извара - но в повечето случаи ги пържа.
От тези една част изпържих, друга - изпекох на хартия.
Нездравословните - пак по мое мнение - леко хрупкави, с пикантен вкус, невероятно вкусни!
А здравословните - така или иначе не бяха толкова хрупкави, останаха да си ги хапваме наследващото ядене - нямаше какво да им се отрази на вкуса.
Продукти:
100 гр. извара (кашкавалена или домашна, с по-голям процент масленост)
1 пак. крема сирене - българско, което си е пак извара
2 белтъка
20 мл сок от лимон
40 гр. настърган пармезан
40 гр. ситно настърган кашкавал
50 гр. царевично нишесте щипка сол, щипка захар, две мащерка :)
1 каф.л. едро смлян лют червен пипер (по желание)
олио за пържене - около 3-4 мм. в съда, в който ще се пържат
Приготвяне:
* Изварата и крема сиренето се размачкват в купа, заедно с белтъците и лимоновия сок, сол, захар и мащерката.
* Прибавят се пармезана, кашкавала, нишестето и обърква добре.
* Получава се доста гъста смес, от която с намокрени ръце се оформя топче, притиска леко с ръце и пържи в загрятата мазнина за по една-две минути (до зачервяване) от двете страни.
* Изваждат се на кухненска хартия, поставена върху решетка да се отцедят.
След това вече се разпределят по направление :)
Едните в
Дресинга за тази салата е много, много вкусен. Занапред ще си го използвам и за други салати, познавам се :)
1 ч.л. едро смлени семена синап; 3 с.л. ябълков оцет и 3 с.л. зехтин, щипка сол и щипка захар.
Всичко се поставя в малко бурканче от пюре, разтръсква добре и оставя в хладилник за 20-30 мин. Ако имате едрозърнеста горчица няма да е проблем, че няма да мелите семена от синап. Но аз предпочетох аромата на прясно смления.
Приготвената - от някакъв вид зелена (или друга) салата, накъсана дребно се залива с отлежалия дресинг. Отгоре се нареждат изварените "кюфтенца" и поръсват с още малко настърган пармезан :) колкото повече, толкова повече, както казва любим детски герой.
А другите може и като предястие, или (не съвсем) лека вечеря с тях в комбинация с (вече хубаво) крема сирене (Филаделфия), парче пушена риба и копър.
А следващия път аз просто ще прибавя и пушеното рибно филе към салатата :))
Въпросът е - чаша бяло вино или халба студена бира
А следващия път аз просто ще прибавя и пушеното рибно филе към салатата :))
Въпросът е - чаша бяло вино или халба студена бира
Пеп, толкова красиви си ги направила, че няма как да не ме изкушат и да си взема две. Прегръдки и хубави празнични дни ти желая!
ОтговорИзтриванеПепи, страхотни са, а в комбинация с рибката...
ОтговорИзтриванеизкушаващи :)
Усмихнат уикенд!
Много хубави "Сырники", Пепи,
ОтговорИзтриванеа в комбинация със салатата -
чудесно пролетно предложение.
Поздрави и много усмивки, Диана
ммм толкова са апетитни...
ОтговорИзтриванеХубав уикенд и от мен :)
Благодаря, Цвети, хубав празничен ден на теб утре!
ОтговорИзтриванеДани, Дианка, благодаря ви, поздрави и хубави слънчеви празнични дни!
Евка, сменям няколко за порция равиоли със спанак :)
Лека нощ и хубаво утре!
Хих, аз приготвям вкъщи извареники, така ще ги нарека на български, но никога не ми е хрумвало, че може да се поднесат като част от салата, предимно за закуска ги хапваме :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са ти се получили, а идеята за салатката и предястието с рибката ще ги открадна :))
Хубав празник, Пепи :)
Пеп-чо, като видна любителка на изварата оставам безмълвна - кра-со-та! За вкуса съм сигурна, че е зашеметяващ, но виж, за алкохола - няма да се спогодим. Но нищо не ми пречи да си ги хапна и така, без...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Пепи, караш ме да преглъщам :)
ОтговорИзтриванеВкусни ще да стават тези Сырники, и на мен ми харесва идеята за салатата.
Хубав празник!
Много вкусни и апетитни изглеждат! И тази салата... Отивам да си сипя една бира, поне да не преглъщам на сухо:)
ОтговорИзтриванеНаздзраве, Лулу!
ОтговорИзтриванеДиди, да имаш предвид, че в салата от дресинга мааааалко омеква коричката им, а на другите е хрупкава.
Мариета, ти да не мислиш на работа с алкохол вървят :))( не-е-е-е-е, и със сокче може :)
Хубава нова седмица, момичета!
Леле жестока салата, тъкмо руската кухня сега ми е на сърце, ще се пробват съвсем скоро. Поздрави:)
ОтговорИзтриванеМного красиви, изкушаващи и 100% вкусни:)
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриваненевероятна рецепта. Лесна и здравословна! Пеп, прекрасно!
Благодаря, Дани, ако е печено - здравословно е :)
ОтговорИзтриванеSweetness, радвам се да те видя тук :) Сега отивам да ти разгледам вкусотиите :)
Надежда, благодаря! Хубав, макар и дъждовен ден на теб!