8 април 2011 г.

Крамбъл с ябълки и боровинки

Този сладкиш е от онези, които все  гледам, всеки път си казвам, че трябва да направя и всеки път отлагам, защото недоумявАХ как ще е наистина толкова бърз и лесен, с възможности за импровизации относно плодовете и поръската от маслени трохи отгоре.  Също както с брауниза, отлагах...... а когато направих и ни хареса - се започна едно "пак и отново" крамбъл:)

*** Крамбъл в превод от английски е "троха", означава още "роня се".
*** Това е лек, летен десерт, който изисква минимум усилия, и е пълен с витамини.
*** Могат да бъдат използвани различни плодове
***За да бъде още по-здравословен десерта се прибавят към сместа 1-2 с л ръжени (пшенични, ечемични и т.н) зародиши или трици, а бялото брашно се заменя с пълнозърнесто или ръжено.
**** И все пак по-добре да не се увеличава захарта - плодовете така или иначе са си сладки, а и при повече захар могат да пуснат много сок при печенето.
Въобще не и вярвайте, че е летен десерт  Laughing става и със замразени плодове във всеки сезон. Само да има желаещи за правене и дегустиране. 
И лично впечатление - крамбъла е вкусен и топъл, и студен. 
Топъл - с топка сладолед и студен - с  бита сметана.

Продукти (тава  с диаметър 26см)

3 ябълки (кисели зелени ползвах)
250 гр. боровинки (замразени)
100 гр. малини
50 гр. захар (кафява ползвах)
сока на 1 лимон
2 с.л. ром
1 с.л. масло

За поръската: 
1 ч.ч. от 250 мл брашно
125 гр. масло (1 малко пакетче)
3-4 с.л. кафява захар
около 100-120 гр. едро смлени орехи

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Ябълките се белят, нарязват на кубчета.
* Съдът за печене се намазва с маслото.
* Смесват се плодовете с рома, сока от лимон и изсипват в намаслената форма/тава за печене

* Поръсват се със захарта.
* Брашното се смесва с орехите, захарта и маслото и претрива с пръсти, докато се образуват маслени трохи.
* Поръсват се плодовете с тях, грубо се заравнява и поставя да се пече в загрятата фурна - за около 25 мин.
* Крамбълът може да се сервира горещ, не подлежи на рязане и разпределяне на порции, най-доброто решение е да се разпредели в чиниите с (голямата) лъжица. И  топка сметана или сладолед :)

***Може да се направи и изпече в индивидуални форми, което много ще улесни начина на сервиране на десерта.


16 коментара:

  1. Ама и ти така ме изкуши със сутрешното кафе :)
    Така си е, крамбълът е лесен и вкусен!
    Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, звучи наистина апетитно и вкусно!
    Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен е!

    Хубав и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм, страхотно предложение!Плодове с хрупкава коричка - чудно:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,много вкусно начало на деня!Не съм правила подобен вид сладкиш,ще трябва да опитам!Крамбълът изглежда много сочен и цветен с тази боровинки!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Знаех си,че ще се "закачиш" и за този тип десерти...
    Наистина са лесни и вкусни.
    Твоят изглежда божествен...
    отивам да си правя...тъкмо се чудех какво да направя с едни замразени ягоди...че вече започнаха да излизат пресните.
    Хубав уикенд,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Краси, а аз така се бях запасила с боровинки, че имам още поне 6 пакета :) но така ще идат, като гледам. Хубави събота и неделя и на теб!
    Роси, не отлагай повече, пробвай. Съжалявам, че не съм направила по-рано аз. Хубава вечер :)
    Дани, ама точно навреме за кафето е било, нали :) Нищо, че сладкиша отдавна е история. Обожавам прасковите и гледам, че вече има някакви по пазара, следващия път непременно ще пробвам с тях. Поздрави и на теб!
    Благодаря, Цвети, хубав уикенд на теб!
    Бенита, чакам твоята реализация :)

    ОтговорИзтриване
  8. Хихихи :) точно имам кисели зелени ябълки и замразени боровинки още малко :)
    Много добре ми изглежда :)
    Поздрави, Пепи и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Зори! Хубав и на теб! (пробвай топъл :)

    ОтговорИзтриване
  10. pep-4o, тук няма къде да сбърка човек. Във всичките му варианти е страхотен този десерт, а с малини и боровинки...ммммммм

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, красота! Подстрекателка :D! Пепчо, изглежда страхотно!
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Грабвам си за кафето.На лято ще се пробва непременно!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Вярно, Ани, няма къде да се сбърка :)
    Мира, ти ли говориш зза подстрекаване :)
    Траяна, ще сбъркаш, ако чакаш лятото :) Пробвай с каквито плодове има сега.
    Хубав уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, май отдавна не е писано тук, но аз исакам да споделя. Първо огромно благодаря за страхотната рецепта - лесно, бързо, вкусно...разкош. Аз никак не обичам да спазвам рецепти, обикновено само черпя идеи и импровизирам, но тази рецепта я спазих....почти :) замених боровинките с круши и мазнината беше 50:50 Олио:масло...Стана фантастичен - беше сладкишът за празника на 7ият месец и Имен ден на моето бебе и тъй като все още е много мъничък за такава храна с баща му се справихме сами със сладкиша.
    Голямо Благодаря за вдъхновението и рецптите, които споделяш.
    Прегръдки, Светлана

    ОтговорИзтриване
  15. ....а и забравих да спомена, че ползвах слънчогледови семки и стана чудесеен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо тези дни се сетих за него и се каня да го направя, ще включа малко семки, сигурно е хубаво и с тях, като се позапекат.
      Благодаря ти за хубавите думи, Светлана :) Да ви расте здраво и весело детенцето :)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...