Пълнен ароматен зеленчук, който със сос е много подходящ за обяд или вечеря, а запечен с кашкавал и за предястие. И за който през лятото обяснимо не се сещам, а зимата - често.
Плънката тук е основно кайма, но съм правила и с добавени разни парченца шунка, колбас, вместо картоф-1-2 лъж. ориз или повече морков.
И без да си давам повече съветите как да си го хапвате, ето рецептата:
Продукти: (за 1 тава, 5-6 бройки не си струва да се правят)
~12 средни глави лук (според големината на тавата)
500гр кайма (или ......колбас, шунка, кайма... )
2 с л доматено пюре (или настърган 1 голям домат)
1 картоф - настърган.
2 моркова - настъргани.
подправки - щипка лют пипер, щипка черен, мащерка, кимион
4 с л соев сос светъл
50мл бяло вино
100мл вода или бульон (250-300 мл ако ще се прави сос)
50мл олио
сол ако трябва
1 кофичка кисело мляко с 2 с.л. брашно за соса.(или сос Бешамел)
или кашкавал за поръсване
Приготвяне:
* С остро и тънко ножче се изрязва вътрешността на лука, оставяйки външната част с дебелина около 5мм.(два слоя люспа. Може да се оставят калпачета към дръжките.
* Каймата се омесва с подправките, доматеното пюре, картоф, морков и сол, ако тя не е солена
* Пълни се лука, нарежда се в глинен гювеч, или тава и се залива с течностите. Може и щипка сол, зависи колко е солен соевия сос.
* Тавата се завива добре с фолио (или затваря съда с капак) и пече около час на 200*.
* Развива се фолиото, поръсва с кашкавала и запича до изпаряване на соса, или
* Развива се фолиото, поръсва с кашкавала и запича до изпаряване на соса, или
* Се прави млечен сос от кисело мляко, брашно и останалата течност, какъвто е на сармите
По същия начин е абсолютно всичко по приготвянето, а след като се постави и залее с течностите капака се затваря, включва се на режим І - "low" за 6 часа.
Когато изминат и Крок-пот-а изключи, отваря се капака, поръсва се лука с настърган кашкавал, изважда се само контейнера (с ръкавици, че е горещо) и поставя в загрята на 150* фурна; след което увеличава на 200* и пече общо 10-15 мин. до разтопяването му и почти изпаряването на соса.
Ако ще приготвяме лука със сос, веднага след отварянето на капака се налива разбитото мляко с брашно - навсякъде между главите лук, хващат се дръжките на капака и внимателно разклаща тенджерата (контейнера) в двете дълги посоки, за да се сгъсти соса.
Не съм приготвяла, но ме заинтригува, Пепи! Вкусни ще са, а така хубаво са се сгушили в соса. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПрекрасен пълнен лук, Пепи!
ОтговорИзтриванеИ ние много го обичаме с каймичка :)
Приятни приготовления в последните предколедни дни!
Пожелавам ти весели празници и нека много любов, топлина и светлина има винаги в твоя дом!
Прегръдка!
Изглежда божествено,Пепи,а соса ще му подхожда идеално!Ще го направя съвсем скоро,още от Здравчето ме е хванал мерака!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и спорно утре!
Много апетитно предложение, Пепи :) и аз не съм я пробвала тази комбинация, но съм истински изкушена!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празници :)
Благодаря, Мина, да кажеш дали си пробвала и как ти е :)
ОтговорИзтриванеРоси, когато за пръв път преди .... 7-8 години ги направих тези лукчета, имахме гости и слагам на масата за предястие.... Мише ме поглежда лошо (точно както купих печена царевица на зърна веднъж и сложих с ядките)..... ама смее ли пред хората да каже нещо. Точно за 5 мин. ги хапнахме - той се усети на последното....че е с кайма.. :) от тогава гледа мило.
Благодаря, Лети, аз май приключих :)
Хубави празнични дни и на теб!
Евка, интересен е вкуса, да. Предоставям соса за дегустация :) Предпочитам ги с кашкавала поръсени.... Лека нощ и хубаво утре!
Боже Пепи ти ме разби с този лук. Ама много апетитно изглежда бе. Да взема да го пробвам ли....
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Може, Дидка, защо да не пробваш :)
ОтговорИзтриванеХубави Коледни празници на теб!
Тази вечер пробвахме тези лукчета!Одобрено!Станаха много вкусни!Забележката на моя главен дегустатор беше за сосчето, не ги хареса с него , явно с кашкавалчето ще му хареса повече!Благодаря за интересното предложение, Пепи!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз на теб, че се довери на вкуса ми, Соня :) С кашкавал са най-вкусни, да :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав снежен ден!
Името ми е Ралица Шайкова на 11 съм
ОтговорИзтриванеи аз правих това ястие на което всички казаха ,,Ах,,.
Искам да те поздравя за чудесната не не направо ВЕЛИКОЛЕПНАТА идея!
Ах, Пепи, само като прочетох продуктите и взех да се облизвам. Много вкусно и апетитно ястие. Аз бих го хапнала и като основно, не само като предястие. Благодаря ти за споделеното, Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една пекрасна вечер!
ЗДравейте, бих ли могла в тавата да сложа само лукчетата? Или ще станат сухи..
ОтговорИзтриванеИскаш да изпечеш само лук в тавата ли, без да е пълнен? Може, разбира се, завий го с фолио, сложи му подправки, вода, мазнина... и го изпечи.
ИзтриванеНе, аз не се изразих правилно... исках да кажа дали е възможно да изпека само лука (с плънката ест) без да заливам със сос? Или ще стане сух
ИзтриванеА, соса ли? Не е задължителен, лука си остава сочен, той е достатъчно воден. Мъж ми не яде такива бели сосове, аз ги заливам допълнително луците. Сложи си съвсем малко вода и мазнина / бульон в тавата по време на печене, щом няма да ти трябва за сос.
Изтриване