6 януари 2013 г.
Мешано
Или печено пиле, пържоли и наденица с картофи, но пък е прекалено дълго и пак трябва да търся някой да затваря вратата след заглавието. А "Мешано" си е точно на мястото :)
И е едно от най-бързите, неангажиращи с непрекъснато наглеждане, но пък вкусни ястия за празници, или за повечко хора, когато ще се пекат различни месца, а трябва и гарнитура. И най-вече - подходяща голяма тава. Изпечено под фолио, всичко става много крехко и сочно. Печена наденица с картофи, печено пилешко с картофи, печено свинско с картофи. Всичко това в едно.
Такова печено често правя. Разликата е, че този път сложих настъргана портокалова кора с подправките върху пилето, които след изпичане нито се виждаха, нито усещаха, за да няма неудобни въпроси и смотолевени отговори. Иначе подправките за пилето са мащерка; за пържолите риган, в наденицата - кимион, но според моето скромно мнение те не се бият, а се съчетават добре. Другото ново този път на тази тава с печени меса е ЯКИТОРИ соса и марината за месо и зеленчуци - вместо с него, до сега правих глазурата на месото със соев сос и малко мед. И ако някой се чуди дали на всички се харесва? Не. Невъзможно е от 5 човека да се хареса и на петимата. Единия все ще е терсене и ще пита защо пържолите не са изпечени на скара с жар. Все едно мога да опъна скарата с въглища на остъклената тераса. Но това е друга тема.
Продуктите са:
1 цяло пиле
5-6 шарени пържоли (врат)
около 500 гр. наденица (тънка тук)
картофи
2-3 глави чесън
1 портокал
5 с.л. ЯКИТОРИ сос (или соев сос и бяло вино равни части с 1 с.л. мед)
мащерка, кимион, риган, сол на вкус ако трябва, или 2 кубчета пилешки бульон
Приготвяне:
* Портокалът се изкисва 3-4 пъти в гореща вода.
* Кората му се настъргва и отделя, а сока изцежда.
* Смесва се с ЯКИТОРИ соса. Отделят се 1-2 лъжици от сместа.
* Пилето се нарязва. Заедно с пържолите с е поставят в плик, сипва се маринатата. Прибира се в хладилник за 7-8 часа.
* Изваждат се и нареждат в тавата за печене. Прибавят се едро нарязаните картофи, почистените и срязани на две глави чесън. Тук е момента да се прибави сол или стритите бульони.
* С останалата марината се намазват отново парчетата месо, пилешкото се поръсва с настърганата портокалова кора; поръсва се с мащерка.
* Свинското месо се поръсва с риган. Прибавят се надениците, които имат вътре кимион и с нищо не се поръсват :)
* Наливат се 2 чаши вода.
* Тавата се покрива добре с фолио.
* Пече се във фурната - първо 30 мин на 200*, след това още час на 180*.
* Развива се фолиото и запича до зачервяване още 10-15 мин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ето това е рецепта, която у дома се яде с най - голямо удоволствие:)
ОтговорИзтриванес колкото повече, толкова повече месо и у вас, нали :))
ИзтриванеПепи, кой каквото не харесва - пращай у нас - нищо няма да откажем! Толкова апетитно изглежда, че направо не се трае...Честно казано никога не съм приготвяла ястие с различни меса, явно вече му е дошло времето.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!
Аз отдавна смесвам месата, Ети :) Като ти пораснат и малките мъже, ще видиш, ме е удобно. Пробвай, ще знаеш :)
ИзтриванеЛека нощ и хубава седмица и на теб!
Май наистина е най-често готвеното! Бързо, вкусно, особено с тези различни меса! А и чесънчето си е тъкмо на място :)
ОтговорИзтриванеПепа, успешна седица!
С каквото има става, Ина :)
ИзтриванеНа мен глазирането най-много ми допада, но много често пропускам момента да го правя.
Успешна седмица и на теб!
Ей на това му се вика ЗИМНО УГОЩЕНИЕ:)
ОтговорИзтриванеИзглежда и звучи тъкмо за сезона. Ако бях и в планината през деня, а после с чаша червено винце, пред тази чинийка, щях да съм с най-доволната усмивка в момента;))
Хубава седмица, Пепчо!
Давай виното, тук пак стана зима :)) От мен мръвката, може и с гарнитура :)
ИзтриванеПепи, мръвката ще си хапна с удоволствие, но първо се хвърлям на чесънчето ! Много вкусно изглежда всичко!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз от чесънчето започнах :) Много го обичам така печен.
ИзтриванеМного е вкусно. И за всеки има по нещо. Кой каквото харесва.
ОтговорИзтриванеЗа следващото си гости точно това ще сготвя.
И най-вече - мързеливо.
ИзтриванеПепи,страхотно ти е ястието,а и има за всеки вкус месце,та не знам как изобщо им даваш думата на масата,хехе?!
ОтговорИзтриванеБогато напълнена ти е тавичката и ароматите прекрасни,вярвам,че е ухаело божествено!
Какво да ти кажа-свикнали са на вкусното и вече чак не им прави впечатление на нашите дегустатори,а като знам,че има жени,дето не знаят от коя страна на печката да застанат,мъжете им такива като нас със свещ ги търсят,ама нема ! :) .
Хубава да ти е седмицата,леко да минава!Прегръдка!
Ами то като нямаше какво вече, та скара, та жар. Абе Нищо. Важното е, че от шестима само 1 побутваше преди да яде.
ИзтриванеХи, ама за заставането до печката си права. Де късмет да случат на такава в другия живот.
Благодаря ти, Роси! Хубава и спорна и на теб да е!
А, то и при нас все някой се опитва да помрънква, ама така като гледам как изглеждат тези връвчици май и вкъщи ще се приемат добре, че всички са мръвкари...Въпреки че портокаловата коричка и на мен ще ми се наложи да я "маскирам", защото при подобни комбинации винаги има голяма доза скептицизъм при домочадието...
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Пепчо!
Кората, като е изпечена, е хрупкава и не се отделя от кожата. Няма да я усетят, Диде :)
ИзтриванеХубава и спорна седмица и на теб да е!
Най-вкусните манджи са с микс от различни меса!
ОтговорИзтриванеСъгласна съм, Тони :)
ИзтриванеПепи,не стига че се стараем да угодим на всички в къщи,ама все ще се намери някой да измрънка нещо.При мен ще да е за портокаловата коричка ,ама ще я прикрия и аз.Много вкусно изглежда...
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Изобщо няма да я усетят, Живе :) Но колкото повече угаждаме, толкова повече капризите се увеличават, нали знаеш :)
ИзтриванеЛека нощ на теб!
v momenta malkata gospojitsa e pri mene,skarana e za sega s mesoto,da vidim dokoga,ti si znaeş tezi damiçki kolko sa otveyani.Az si vzemam ot vsiçiko.
ОтговорИзтриванеПосле идва момент, в който се обръщат нещата и похапват повечко месце от мъжете :) у нас поне така стана - госпожицата изяжда месото, а гарнитурата винаги и остава.
ИзтриванеИдеално си решила спора на масата, Пепи! :) Трябва да взема пример и да започна да смесвам и аз така месата понякога у дома. До днес само в една френска рецепта съм го пробвала и за капамата, като и двете ястия ги хапват с мерак, че и чинийките облизват ;)
ОтговорИзтриванеМного вкусно си наготвила и поднесла! Мен ме впечатли портокала в комбинация с картофите, защото не съм ги запознавала до сега. Ще опитам със сигурност! Благодаря ти!
Приятна вечер, мила!
Ирма, картофите добре приеха портокала :) Нали знаеш, че някои сортове дори са лееко сладки (и предпочитани у нас дори), та хич не се усети портокаловия сок. И не чак толкова сладки, като бататите. Абе все едно хубав, сладък картоф от мамините.
ИзтриванеЗдравей Пепи,
ОтговорИзтриванеНяма как да не споделя.Чудех се какво да приготвя за празничната вечеря..и заложих на теб.Няма твоя рецепта която да съм пробвала и да съм оставала разочарована.Стахотно се получи!!!
Поздрави от цялото семейство!Весело пасрещане на празниците.Живи и здрави..много щастие!!
Поздрави Вили
Благодаря ти, Вили! За поздравите и за доверието в моите рецепти :)
ИзтриванеЧестито Рождество и весели празници на теб и цялото ти семейство!