9 декември 2009 г.

Бутерки със сирене и спанак/лапад


Продукти: 
1 пакет бутертесто (900г)
300-400 г спанак/лапад - само листа, без дръжки
250-300 г сирене /обикновено правя смес от сирене и извара/

1-2 яйца по желание (т.е. не всеки път слагам)
2-3 с л олио
сусам за поръсване
1 яйце и 2 с.л. прясно мляко  за намазване






Приготвяне:
* Тестото се размразява добре.
* Всеки лист се точи да поизтънее малко - аз започвам от средата и точа в двете посоки - първо напред, после назад. Ако тестото залепва за плота - набрашнявам.
* Реже се на форми по желание.
* Спанакът/лапад се почиства от дръжките (дебелите части ако има такива) и бланшират целите листа в солена вода за 2-3 мин.
* Отцежда се добре, (ако трябва изстисква с ръце) и смесва с натрошеното сирене и олиото (и яйце, ако има такова).
* Поставя се в единия край от плънката и завива добре с останалата част (да се подгъне) - след като завие плънката, още половин "оборот" от тестото е достатъчно - това като р ориентир за големината на формите. Най-лесно е както е цял листа бутертесто, да се сложи плънката в  единия край, завива напред и отрязва готовото руло. То се разделя на пурички. В останалата част пак се поставя плънка, пак завива... и така  докато свърши тестото.
* Надрязват се отгоре с нож, намазва с разбитото яйце с прясно мляко  и поръсва със семената.
* Нареждат се на хартия за печене (или в леко намазнена тава)
* Пече се в загрята на 250* фурна за 8-10 мин. (до порозовяване)







1 коментар:

  1. Благодаря за изчерпателното , но кратко обяснение .

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...