50гр олио
2 стръка зелен лук - ситно нарязан
2 дафинови листа ситно начупени
стрък праз - около 150гр - ситно нарязан
100мл водка
100мл ликьор /вишновка сложих/
100мл бяло вино
7-8 с л едра сол
1 с л захар
1 с л черен пипер
* Всички подправки се смесват в полиетилов плик, завързва се края на торбата и с ръка се разтърсва добре.
* Почистеното и приготвено месо се поставя вътре, преобръща се няколко пъти, за да излезе излишния въздух от плика и завързва.
* Прибира се в съд в хладилника за 48 часа, като се преобръща на всеки 4-5.
* Изважда се месото от плика, почиства добре от полепналите подправки и подсушава.
* На парче тензух или марля /на няколко пласта/ се поръсва едра сол и захар - смесени, в съотношение 7/1 с.л.
* Парчето месо се завива плътно в тензуха и поставя под тежест - всичко за 15 до 20 часа.
* Почиства се от солта с помощта на нож и поставя на решетка в хладилник за не повече от 3-4 дни.
* Нарязва се на тънки филии.
* Хапва се ........ с винце Може и със студена бира
* Дивечово месо вече има и в Метро. Цената и качеството му обаче ....... са за друга тема.
Източник: Carioca - kuking.net
Ах тия хубави, дебели мезета....много добре ше се вържат на едно тънко домашно винце ..... :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави за майсторлъка ти , Пепи !!!
хе-хе, Ваня, както се сещаш у нас и винцето едомашно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава снежна неделя на теб :)
Имах щастието наистина да опитам този изумителен деликатес!!!!
ОтговорИзтриванеДа сте ми живи и здрави двамата с Мишо,той да носи материала,а ти да го приготвяш. А ние пък да го хапваме с наслада.
От твоите уста в Божите уши, мила ми Йоли :)
ОтговорИзтриванеСнежна прегръдка от мен и Мишо-то!
Частта с престоя в тензуха в хладилника ли отново престоява?В момента текат първите 24 часа от направата с подпеавките.Поради липсата на сол се притеснявам да не му стане нещо ....За пръв път правя подобни опити
ОтговорИзтриванеНищо му няма- има алкохол и едно студено, няма да се развали.
ИзтриванеПосле в събота и завито в тензух пак в хладилника може, защото трябва да е на студено