9 декември 2009 г.
Патладжани бюрек /или тиквички бюрек/
Продукти:
2-3 бр. патладжани/тиквички
200-250гр. сирене
2 яйца за плънката
5 яйца за панировката
100-150гр. кашкавал
брашно
галета
подправки
Приготвяне:
* Патладжанът/тиквичката се нарязва на кръгчета /или на филийки, но на кръгчета е по-малък и ми е по-лесен за обработка/
* Потапят се за 15-20 мин. в пресолена вода, за да пуснат горчивия сок, след което се измиват и отцеждат (това се отнася за патладжаните, тиквичките само се посоляват).
* Подсушените кръгове/ленти патладжани/тиквички се нареждат в тава, като се застъпват еднин/друг, поливат се с 3-4 лъж. олио и се запичат за 10-15 мин.на силна фурна (250*) - колкото да омекне. Или се поставят едно до друго на хартия за печене, пак поръсват с олио и така изпичат; или на грил-тиган запичат; или се изпържват, колкото да си сменят цвета. По който и да е от тези начини може да се подготвят зеленчуците.
* Приготвя се плънка от намачканото сирене с яйцата ( често ползвам за плънката 2-3 жълтъка с един белтък, а за панировката оставям по-голямата част да е белтъци, с 1-2 жълтъка, тъй като при пърженето от жълтъците бързо се запенва олиото) .
* Поставя се между две приблизително еднакви парчета патладжани/тиквички по 1 лъжица от нея. (евентуално подправки-риган или мащерка, но в повечето случаи слагам само счукана скилидка чесън и черен пипер в плънката),
* Панират се последователно в : брашно-разбити яйца, галета, разбити яйца с настъргания вътре кашкавал (тук може да е само яйца, но с кашкавала е по-хубаво) . А добавката на сусам към галетата ги прави още по-вкусни
* Пържат се в маслена баня (поне 1,5 см. олио) в силно сгорещена мазнина.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Могат да се поднесат с кисело мляко, чесън и копър.(млечно-чеснов сос)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изглежда прекрасно и ми харесва,че едното пържене може да отпадне.Ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. И второто може, ако се изпече в силно загрята фурна.
Изтриване