Благодаря на Роси за чудесната и сладка рецепта
Продукти:
500 г. брашно
500 мл. вода
½ кубче прясна мая /т.е. 20гр./
1 с.л. захар (мед)
щипка сол
Приготовяне:
Стопля се водата. Захарта/меда, солта и маята се разбъркват вътре.
Прибавя се маята и разбива добре в топлата вода.
По малко и с бъркане се прибавя и брашното, докато поеме цялото количество.
Тестото е с рядка консистенция – като много гъста каша.
Оставя се да втаса около 30 - 40 мин
Втасалото тесто се поставя в шпирц /пош/ за понички (такива има във всички добри магазини за домашни потреби, включително „Двата щъркела" и ТСМ)
Шприцоват се поничките в съд с поне 5-6см. врящо олио.
Пържат се в маслената баня много бързо, обръщайки се от двете страни.
Изваждат се на решетка, която е поставена върху кухненска хартия или тава, за да могат да се отцедят. Ако се изваждат направо на хартията, от долната страна омекват и губят хрупкавостта си.
Поръсват се с с пудра захар, мед, сироп или топинг на вкус.
* Ако нямате такъв уред за понички, същите могат да бъдат шприцовани с голям шприц, или дори поставени с лъжица във врящото олио. Тайната им е в гъстотата на тестото.
500 г. брашно
500 мл. вода
½ кубче прясна мая /т.е. 20гр./
1 с.л. захар (мед)
щипка сол
Приготовяне:
Стопля се водата. Захарта/меда, солта и маята се разбъркват вътре.
Прибавя се маята и разбива добре в топлата вода.
По малко и с бъркане се прибавя и брашното, докато поеме цялото количество.
Тестото е с рядка консистенция – като много гъста каша.
Оставя се да втаса около 30 - 40 мин
Втасалото тесто се поставя в шпирц /пош/ за понички (такива има във всички добри магазини за домашни потреби, включително „Двата щъркела" и ТСМ)
Шприцоват се поничките в съд с поне 5-6см. врящо олио.
Пържат се в маслената баня много бързо, обръщайки се от двете страни.
Изваждат се на решетка, която е поставена върху кухненска хартия или тава, за да могат да се отцедят. Ако се изваждат направо на хартията, от долната страна омекват и губят хрупкавостта си.
Поръсват се с с пудра захар, мед, сироп или топинг на вкус.
* Ако нямате такъв уред за понички, същите могат да бъдат шприцовани с голям шприц, или дори поставени с лъжица във врящото олио. Тайната им е в гъстотата на тестото.
много апетитно изглеждат от мен имаш 10
ОтговорИзтриванедесет понички, или десет пръста :)
ОтговорИзтриванеМерси
станаха много хубави моите каниба.и също я ха,есаха но искам да си наме,я шп,иц от къде?
ОтговорИзтриванев магазините за домашни потреби. Но не тези, дето са за 1 левче или 1 евро. Има хубави магазини с качествена стока (и не скъпи тип Щъркелите)
ОтговорИзтриванеЗа кой град питаш?
Прекрасни са станали!
ОтговорИзтриванеПравих ги в неделя, с лъжица, поради липса на шприц. Много хубави станаха, като купешките, хапнахме си ги с пудра захар. Благодаря за сполучливата рецепта :)
ОтговорИзтриванеМоля :) И браво, че си се сетила за лъжицата.
ИзтриванеZdraveite! Moje li da mi kajete na kolko grama suha maya se ravnia 20gr priasna? Blagodaria predvaritelno
ОтговорИзтриване1 към 3 части - суха/прясна мая.
ИзтриванеТрябва ти 1 пакетче от 7гр. суха мая
barzi,lesni,vkusni i malko nacapani kupi...strahotni sa...bravo na avtorkata...blagodarq za prekrasnata recepta....
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за рецептата!
ОтговорИзтриванеТочно нея търся от много време!
Досега попадах на други варианти с разточване, месене... които не стават за шприц, както се правят истинските Казанлъшки понички!
Надявам се да ги харесаш и на вкус :) то си е тесто за мекици, можеш да направиш и с друго, но да оставиш по-рядко, да минава през шприца.
ИзтриванеПривет, поничките изглеждатмного хубави, но искам да попитам дали биха станали печени в уред за понички, тези уреди, които приличат на гофретници.
ОтговорИзтриванетрябва да е малко по-гъсто тестото, това е за пържене и вътре остават кухи. онези, печените са малко по-плътни като структура. Напиши в гугъл "понички Бордовски" и ще ти излязат едни други на Жоро, които са хубави печени, правила съм ги и пълня с шоколад дори тях
ИзтриванеЗдравейте, имам този уред, но не можах да се справя от първият път със него.Искам да попитам отдолу маха ли се нещо или така си се използва? Благодаря.
ОтговорИзтриванеНищо не се маха. Просто трябва да улучите тестото да ви стане такова, че като натиснете, долу се отваря и излиза прилично о оформено кръгче.
ИзтриванеОбаче :) Да питам -този моя уред е немско производство, от магазини Щъркелите. Виждах такива (купувах за приятелки и пращах) китайско производство, доста лошо изпълнение - имаше луфт долу при отвора. Дано не сте случили на такъв
Тестото е точно по вашата рецепта, и май да точно такъв китайски имам, луфт като че ли няма.
ИзтриванеНо ще потърся друг такъв уред, поничките изглеждат прекрасно, а аз обичам да се плескам.
Благодаря, желая ви здраве и много успехи.
Не ми се получава нещо с тестото. Може би го оставям много течно и поничките при пържене поемат много мазнина. Не стават така добре оформени като на снимката. Моля ако някой има изпитана рецепта да я сподели. Моята е 500гр. брашно, 500 мл. вода, 1/4 кубче мая, шипка сол и захар.
ОтговорИзтриванеНе ми се получава нещо с тестото. Може би го оставям много течно и поничките при пържене поемат много мазнина. Не стават така добре оформени като на снимката. Моля ако някой има изпитана рецепта да я сподели. Моята е 500гр. брашно, 500 мл. вода, 1/4 кубче мая, шипка сол и захар.
ОтговорИзтриванеМаята ми е двойно повече. По-бързо се надуват и естестевно - по-бързо пържат и от там поемат по-малко мазнина. Пробвай с повече мая.
ИзтриванеДруг - горе писах - зависи какъв ти е шприца. Ако е от китайските, за които писах - те не режах хубаво тестото - като стиснеш, кръгчето не се отрязва веднага да падне равно кръгче, асе точи и стават неравномерни. Това от личен опит. Както и момента с много доброто втасване на тестото - това с рязането/пускането от шприца трябва да става много, много бъроз и да се пържат пак много бързо, за да не поемат.
Другия начин е да намерите тесто за печени понички ида ги изпечете.
Благодаря, ще опитам с повече мая. Ще увелича и брашното защото като натисна бутона тестото изтича, а не се реже. Щприца ми е поръчка от интернет - DONUT MAKER
ИзтриванеЗдравейте момичета и момчета, правих понички и ползвах уред, който си купих от Джъмбо и мога да каза, че е качествен
ОтговорИзтриванеот Джъмбо уредите са с доказано качество :) имам и аз от там разни и съм доволна :)
ИзтриванеБлагодаря, че споделихте!
Може ли да споделите рецептата?
ОтговорИзтриванеПравих ги с шприц и стават много сполучливи. Само че поемат много мазнина. Чувала съм, че ако към тестото се добави 1 ч.л ракия няма да стават толкова мазни. Някой пробвал ли е?
ОтговорИзтриванечувала съм и слагах на всички пържени тестени изделия преди време, но някак си им хванах цаката на Т* на пържене и сега не слагам.
ИзтриванеМного хубави станаха! На вкус станаха леко като мекици и на визия не можах да ги докарам с пош. Обаче твоите изглеждат фантастично!
ОтговорИзтриванеАма то тестото си е точно като за мекици :) Може и с друго тесто, за понички да направиш - в което има яйца, мляко... ама на нас ни е по-жилаво, та затова така :)
ИзтриванеС пош е трудно, по-добре замеси малко по-гъсто тестото и изрежи на кръгчета с дупки :) така остави да втасат малко на хартия, или кърпа и ги изпържи.
Много разправия :) Следващия път обаче мога да се възползвам от идеята ти за понички Бордовски.
ИзтриванеСлучайно някой да знае какъв аромат слагат на казанлъшките понички?
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
ароматът е от различните топинги, с които ги заливат.
ИзтриванеСтанаха страхотни, благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМоля, пак заповядайте :)
ИзтриванеПо тази рецепта колко на брой понички стават
ОтговорИзтриванеМного. Зависи от големината, но над 25
Изтриване