21 декември 2009 г.

Баклава с локум

От поне две години слушам за тази баклава от една приятелка, все се каня да направя и все се разубеждавам, защото си мисля "кой освен мен ще я яде". Не се оказах права. Хареса им на моите човеци. Толкова, че когато занесох последните парченца на работа и едно не се събра в кутия, възникна спор между баща и дъщеря кой да го изяде. Е, от тях двамата никой не отстъпва. Поделиха си го smile1


Необходими продукти са:
1 пакет кори за баница, но не от най-фините (400 г)
1 пакет локум или 2-3 кутии от малките
2-3 с.л. царевичен грис
5-6 с.л. захар
2 пак. канела
2 пълни водни чаши орехи
200 г масло
1 лимон
700 г захар
500 мл вода
3-4 пакетчета ванилия


Приготвяне:
* Орехите се мелят едро и смесват с посочените количества захар, грис и канела.
* Локумът се нарязва на дълги и тънки ивици. Става лесно, щом ножът се потапя в гореща вода при всяко рязане.
* Вземат се по 3 броя листа, поръсва се по цялата кора с 4-5 лъжици от ореховата смес. В началото на кората се поставя фитилчето локум и се завива нестегнато на руло.
* След като се наредят всички рула в тавата, режат се на по-къси парчета - 7-8 см дълги.
* Маслото се разтопява. Внимателно се налива в прорезите на така приготвената баклава.
* Пече се на 200° до зачервяване на корите. Изважда се и се охлажда.
* Водата за сиропа се слага да заври със захарта.
* Кората на лимона се настъргва и отделя, а сокът се прибавя заедно с ванилиите към сиропа.
* Той се оставя да поври поне 10-15 мин и се охлажда.
* Залива се приготвената баклава, поръсват се настърганите лимонови кори и се завива със свежо фолио, за да може да поеме от сиропа.
* Оставя се да почине поне 12 ч.


*Най-много ми харесва  баклавата, когато се залее:  студена баклава със студен сироп. И си почине за 12 часа.

2 коментара:

  1. Ееххх, Пепи!
    Без думи съм пред поредната вкусна рецепта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Яяяяя, Танче, радвам се да те видя тук :)
    Ами - обичаме сладичко, нали знаеш :)
    Весели празници на теб и семейството!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...